Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. septembra 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica
Ob 20.14 se je na območju med Planino Lom in Tolminskim Triglavom, občina Tolmin, izgubila oseba. Policisti in gorski reševalci postaje GRS Tolmin so pogrešano osebo našli mrtvo. Smrtno se je ponesrečila pri padcu v grapo.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj
Ob 18.45 je v naselju Golnik, občina Kranj, vozilo trčilo v odbojno ograjo in se prevrnilo na streho. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Ljubljana
Ob 14.24 je na avtocesti med Ljubljano in Brezovico, osebno vozilo zadelo odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane voznice.

Izpostava Nova Gorica
Ob 14.52 je pred cestno zaporo na cesti Bovec–Kobarid, na tovorno vozilo padla večja skala. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, očistili cestišče in nudili pomoč policiji. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Novo mesto
Ob 18.32 je na cesti Novo mesto–Šentjernej pri Kremenu, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste, prebilo odbojno ograjo in zdrsnilo v potok. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, izvlekli vozilo iz potoka in nudili pomoč vlečni službi. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Postojna
Ob 4.26 sta na Reški cesti v Hrpeljah, občina Hrpelje-Kozina, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, očistili razlite motorne tekočine ter odstranili osebno vozilo s cestišča. Reševalci NMP Sežana so tri poškodovane osebe oskrbeli in prepeljali v izolsko bolnišnico.

Ob 7.36 sta na Reški cesti v Prestranku, občina Postojna, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Postojna zavarovali kraj dogodka ter pregledali vozili. Reševalci NMP Postojna so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Izola.

Ob 15.54 je na cesti Dutovlje–Skopo, občina Sežana, tovornjak zapeljal s cestišča. Gasilci ZGRS in PGD Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji in delavcem CPK pri sanaciji cestišča ter odstranili sršenje gnezdo z drevesa, ki ga je poškodoval tovornjak. Reševalci NMP Sežana so voznika oskrbeli na kraju dogodka.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana
Ob 17.36 je v Dvorski vasi v občini Velike Lašče, zagorelo olje na štedilniku. Ogenj se je razširil na kuhinjsko napo. Gasilci PGD Dvorska vas in Velike Lašče so požar pogasili in prezračili prostore.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje
Ob 3.54 je v Veliki Pirešici, občina Žalec, gorelo tovorno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Ponikva pri Žalcu, Velika Pirešica in Zavrh pri Galiciji.

Izpostava Novo mesto
Ob 6.39 so na avtocesti Obrežje–Ljubljana, od priključka Trebnje-zahod proti Biču, na prikolici tovornega vozila gorele zavore. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili ter ohladili zavore.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana
Ob 20.11 je v gozdičku pri čistilni napravi v Domžalah, gorel kup odpadnega materiala. Gasilci CZR Domžale in PGD Študa so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica
Ob 9.30 so na požarišču podtalnega požara na Nanosu, gasilci PGD Podnanos izvajali požarno stražo. Ob 17.30 je na požarišče odšla še druga skupina gasilcev PGD Podnanos. Posebnosti ni bilo.

Izpostava Postojna
Ob 16.42 so v Volčah, občina Pivka, gasilci PGD Košana pogasili in izdatno zalili kup odpadnega materiala na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor
Ob 14.10 je na Čufarjevi cesti v Mariboru, iz parkiranega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci JZ GB Maribor so onesnaženo parkirišče posuli z vpojnim sredstvom in ga očistili.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje
Ob 5.20 je na Sotelski cesti v Rogaški Slatini, meteorna voda zatekala v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so izklopili elektriko in odstranili odvečno vodo s folije, ki je prekrivala hišo. Obveščen je bil dežurni delavec Elektra.

Izpostava Maribor
Ob 6.16 so v ulici V zavoju v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor z avto lestvijo nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri transportu obolele osebe iz hiše do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

V petek bo na Primorskem pretežno jasno s šibko burjo, ki bo popoldne ponehala. Drugod bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, v vzhodnih in južnih krajih sprva ponekod še pretežno oblačno. Zjutraj in del dopoldneva bo ponekod po nižinah še megla. Najvišje dnevne temperature od 20 do 25, na Primorskem okoli 27 °C.
V soboto bo sprva pretežno jasno in po nekaterih nižinah zjutraj megleno. Popoldne se bo od zahoda oblačnost povečala, v noči na nedeljo bodo ob morju možne posamezne nevihte. Zapihal bo južni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 12, ob morju okoli 16, najvišje dnevne od 22 do 27 °C.
V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastale krajevne plohe ali nevihte.
V ponedeljek bo sončno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.