Skoči do osrednje vsebine

Minister Brežan in veleposlanica Združenega kraljestva o sodelovanju na področju podnebnih sprememb

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se je srečal z veleposlanico Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Republiki Sloveniji, nj. eksc. Tiffany Sadler.

Minister in veleposlanica sta potrdila dobro sodelovanje med državama na področju podnebnih sprememb in govorila o stanju implementacije zavez in pobud iz Podnebne konference Združenih narodov (COP26), ki je potekala lani v Glasgowu. Spregovorila sta tudi o pripravah in aktivnostih za naslednjo Podnebno konferenco (COP27), ki bo potekala letos novembra v Egiptu. Konstruktivno sodelovanje med državami bo namreč ključnega pomena za uspešno izvedbo konference in tako za uspešen boj proti podnebnim spremembam ter doseganje ciljev Pariškega sporazuma.

Minister je veleposlanici predstavil prioritete ministrstva na področju okolja in podnebnih sprememb, pri čemer je še posebej izpostavil zeleni prehod, pomen obnovljivih virov energije in doseganje cilja podnebne nevtralnosti. Hkrati je zagotovil, da bo Slovenija še naprej aktivna v mednarodnih podnebnih pogajanjih.

Minister Brežan se je veleposlanici zahvalil za konstruktivno sodelovanje na podnebnem panelu na nedavnem Blejskem strateškem forumu in izrazil pričakovanje za dobro nadaljnje sodelovanje med državama.