Skoči do osrednje vsebine

Prva podeželska pametna učilnica v Sloveniji

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je danes obiskala prvo podeželsko pametno učilnico v Sloveniji, Osnovno šolo Ljubno ob Savinji.
Oglede pametne podeželske učilnice ministrice dr. Emilije Stojmenove Duh in predsednika RS Boruta Pahorja
1 / 2

Pametna učilnica je simbioza med tehnološko dovršenim prostorom ter učno snovjo, ki doprinaša svežino in drugačno metodologijo učenja. Učenec v učilnici ni več poslušalec in spremljevalec tako imenovanih avdio/vizualnih komponent, ampak aktivno sooblikuje potek učne ure. Tako poskuša na različne načine pridobiti znanje, in preko »storytellinga« priti do zaključka. Pametna učilnica je tista, ki je tehnološko izboljšana in vključuje digitalno učenje. Učilnica je integrirana z digitalnimi zasloni, podpornimi napravami za poslušanje in drugimi avdio/vizualnimi komponentami, projektorji, zaradi katerih je učenje bolj privlačno in interaktivno. Zamišljena je kot odprti aktivni prostor, v kateri se nahaja pet tako imenovani otočkov, ki poleg sistema pametne inteligence omogočajo premikajoče, sodelovalno učenje, ki temelji na reševanju problemov. Snov je razdeljena na dva dela in omogoča tako specifično učenje snovi kot kombiniranje ostalih učnih vsebin.


Tema prve podeželske učilnice v osnovni šoli Ljubno ob Savinji je varovanje okolja in turizem. Na barvitih otočkih so znanje usmerili v pomen ohranjanja okolja, varovanje in samooskrbo, tehnologijo ter zeleno mobilnost. Snov je prepletena z digitalnimi moduli ter različnimi robotskimi komponentami. Tako učenec upravlja učno snov, hkrati pa se izobražuje na področju upravljanja robotske roke, izdelave senzorjev, programiranja robotov. Osvojeno znanje se prenese na drugi del izobraževanja, kjer jih pozdravi AI Aleksandra, ki učence preko razvrščanja, pripovedovanja, vprašanj in video vsebin pripravlja in izobražuje za turistične ambasadorje. Pametna učilnica je poleg inovativnega metodološkega pristopa podkrepljena z učnim računalniškim programov, ki je bil razvit za potrebe učilnice in je podlaga ali temelj za vse nadaljnje šolske predmete.

"Na Osnovni šoli Ljubno ob Savinji ste povezali ključne akterje iz gospodarstva, nevladnih organizacij, izobraževalnih ustanov, izkoristili ste obstoječe resurse, dodatno ste usposobili učitelje za nove tehnologije in razvili koncept pametne učilnice. Govorimo o izjemnem konceptu, ki se ne ustavi samo pri pametni učilnici, ampak lahko govorimo že o pametnem podeželju.
Verjamem, da bodo tudi ostale občine znale izkoristiti dobro prakso in da bodo nove tehnologije tudi sami uporabljali v svojem okolju.
Zagotavljam, da bomo v Službi za digitalno preobrazbo poskrbeli zato, da bo v Sloveniji takih učilnic, kot je ta, ki jo danes obiskujem, čim več," je ob obisku prisotne nagovorila ministrica dr. Stojmenova Duh.