Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. septembra 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj
Ob 20.03 si je na Planini pod Golico, občina Jesenice, oseba poškodovala gleženj. Reševalci GRS Jesenice so osebo oskrbeli ter jo prenesli do reševalcev NMP Jesenice.

Izpostava Ljubljana 
Ob 10.24 je na poti na Kamniški Vrh, občina Kamnik, obnemogel pohodnik. Posredovali so reševalci GRS Kamnik in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS na Brniku. Obolelega pohodnika so prepeljali v UKC Ljubljana.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj
Ob 7.20 se je v gozdu med Ilovko in Predosljam, občina Kranj, poškodoval sprehajalec. Gasilci GARS Kranj in reševalci NMP Kranj so ga na kraju oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice
Ob 11.48 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana v Brežice. Iz tamkajšnje bolnišnice je v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo. Policisti so zavarovali kraj pristanka helikopterja.


Izpostava Celje
Ob 15.14 je helikopter Slovenske vojske z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči iz Maribora poletel v Podčetrtek, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Podčetrtek so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje
Ob 21.40 je na Črnem vrhu, občina Tabor, voznik s štirikolesnikom zapeljal s cestišča in se prevrnil. Gasilci PGE Celje, PGD Ojstriška vas, Tabor, Kapla, Pondor in Loke so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, osvetlili kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so poškodovano osebo odpeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj
Ob 19.31 sta na Poljanski cesti v Gorenji vasi v občini Gorenja vas–Poljane trčila motorist in avtobus. Po trku je motorista odbilo v globel. Gasilci PGD Škofja Loka, Hotavlje, Gorenja vas in Trebija so kraj dogodka zavarovali in nudili pomoč pri oživljanju motorista, ki pa ni bilo uspešno. Na motorju so odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine in prenesli truplo iz globeli.

Izpostava Ljubljana
Ob 0.43 je v naselju Žlebič, občina Ribnica, voznik osebnega vozila izgubil nadzor nad vozilom ter zapeljal s cestišča. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, posuli razlite motorne tekočine ter nudili prvo pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP ZD Ribnica. Poškodovanega so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 8.51 je na avtocesti med razcepom Kozarje in Brdo v Ljubljani tovorno vozilo trčilo v betonske pregrade, obstalo na odstavnem pasu, prikolica pa na betonskih pregradah. Pri trku je odtrgalo rezervoar z gorivom. Po cestišču, brežini in v obcestni meteorni kanal, v katerem je bila voda se je razlilo okoli 300 litrov goriva. Iz prikolice je padlo 10 kosov jeklenih plošč. Poškodovan voznik tovornega vozila je sam zapustil vozniško kabino, reševalci NMP so ga z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali mesto dogodka in razlite okolju nevarne motorne tekočine na cestišču posuli z vpojnim sredstvom, v meteorni kanal pa namestili črevo in pivnike.

Ob 12.22 so na avtocesti od Brda proti razcepu Koseze v Ljubljani trčili kombinirano vozilo in dve osebni vozili. V enem osebnem vozilu sta se poškodovali dve osebi. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali mesto dogodka, nudili pomoč reševalcem pri reševanju poškodovanih oseb, odklopili akumulatorja na dveh osebnih vozilih in razlite okolju nevarne tekočine posuli z vpojnim sredstvom. Poškodovani osebi so reševalci NMP prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.39 je na glavni cesti Kamnik–Ločica v naselju Loke pri Kamniku osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo v jarku na strehi. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo in pomagali reševalcem NMP Kamnik pri iznosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Dve poškodovani osebi so prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci so vozilo iz jarka postavili na kolesa.

Ob 18.01 sta v križišču Poti Rdečega Križa in Tržaške ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali mesto dogodka in rešili ukleščeno osebo. Nudili so pomoč reševalcem pri oskrbi in transportu poškodovane osebe v reševalno vozilo, odklopili akumulatorja na obeh vozilih in na razlite motorne tekočine posuli vpojna sredstva. Poškodovano osebo so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica
Ob 12.25 je na cesti v bližini Idrijskega Loga, občina Idrija, padla motoristka in se lažje poškodovala. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka in ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Idrija.

Ob 15.27 je na regionalni cesti Osek–Črniče, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili poškodovanega sopotnika iz vozila in mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Izpostava Postojna
Ob 18.22 sta na cesti Postojna–Hrašče, občina Postojna, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Postojna so kraj dogodka zavarovali, s tehničnim posegom rešili poškodovano voznico iz osebnega vozila, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna. Poškodovano voznico so reševalci odpeljali v SB Izola.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica
Ob 13.12 so našli v bližini naselja Kromberk, občina Nova Gorica, neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja primerno uskladiščila topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.44 je v Renškem Podkraju, občina Renče-Vogrsko, krajan pri izkopu našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja prepeljala na varno topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 44,3 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje
Ob 11.55 so na priključku avtoceste v občini Vransko gasilci PGE Celje nudili zdravniško pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Žalec in Celje.

Izpostava Kranj
Ob 6.35 se je v stanovanjskem bloku v Gubčevi ulici v Kranju pokvarilo dvigalo. V njem so ostale ujete osebe. Gasilci GARS Kranj so osebe rešili iz dvigala, dvigalo odklopili iz obratovanja in obvestili serviserja.

Ob 12.31 so v Zoisovi ulici v Bohinjski Bistrici podrti komunikacijski drogovi in potrgana napeljava ogrožali mimoidoče. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so odklopili elektriko in odstranili nevarnost.

Ob 22.29 so v naselju Ljubno v občini Radovljica gasilci PGD Ljubno nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Ljubljana
Ob 9.17 so v Čanžekovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili vstop reševalcem NMP do neodzivne osebe.

Ob 14.47 so med predorom Debeli hrib in Mali vrh v občini Škofljica gasilci GB Ljubljana izvozili na požar osebnega vozila. Ob prihodu na kraj so ugotovili, da gre za okvaro hladilnega sistema v motorju. Cestišče so posuli z vpojnimi sredstvi ter odklopili akumulator v vozilu.

Izpostava Maribor
Ob 18.48 so v ulici V Borovju v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti Policije odprli vrata Stanovanja. V njem so našli mrtvo osebo.

Izpostava Ptuj
Ob 18.42 so v Ulici 25. maja na Ptuju gasilci PGD Ptuj ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in s tem omogočili vstop reševalcem NMP Ptuj.

Napoved za naslednje dni

V soboto bo sprva pretežno jasno z nekaj megle po nižinah. Popoldne se bo od zahoda oblačnost povečala. Ponekod bo zapihal južni do jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 27 °C.
Ponoči bo spremenljivo do pretežno oblačno, možne bodo posamezne plohe in nevihte. Jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju okoli 18 °C.

V nedeljo bo povečini sončno. Sredi dneva in popoldne bo predvsem v hribovitem svetu nastajala kopasta oblačnost, možna bo kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 °C.

V ponedeljek in torek bo sončno in nekoliko topleje. Zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla.