Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. septembra 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje
Ob 19.53 sta se na težko dostopnem območju na Lučki Beli, občina Luče, izgubila dva pohodnika. Reševalci GRS Celje so pohodnika našli ter varno prepeljali v dolino. Poškodovan ni bil nihče.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj
Ob 11.42 si je v soteski Vintgar, občina Gorje, pohodnica poškodovala koleno. Gorski reševalci GRS Radovljica so jo na kraju oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila, ker so jo prevzeli reševalci NMP Bled.

Izpostava Ljubljana
Ob 10.36 so v gozdu v naselju Mala Ilova Gora, občina Grosuplje, gasilci PGD Mala Ilova Gora in Velika Ilova Gora nudili pomoč reševalcem pri oskrbi nenadno obolele osebe. Gasilci so obolelo osebo prenesli do reševalnega vozila NMP Ljubljana, s katerim so jo prepeljali v UKC Ljubljana. Na intervenciji so sodelovali tudi reševalci GRS Ljubljana.

Ob 12.24 je v naselju Križmani, občina Osilnica, občan padel z drevesa in se pri tem hudo poškodoval. Reševalci NMP Kočevje so poškodovanca oskrbeli na kraju, helikopter SV z dežurno ekipo HNMP pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Osilnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Ob 16.54 je na Roški cesti v Kočevju padel kolesar in se huje poškodoval. Na kraju dogodka so ga oskrbeli reševalci NMP Kočevje, helikopter SV z dežurno ekipo HNMP pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj
Ob 11.38 se je na Novem Svetu, občina Škofja Loka, v stanovanju nahajala neodzivna oseba. Gasilci PGD Škofja Loka so preko balkona vstopili v stanovanje in nudili prvo pomoč osebi do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Ob 11.42 so na Pšenični polici, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Kranj. 

Ob 14.51 je v Tupaličah, občina Preddvor, nenadno obolela oseba. Gasilci PGD Preddvor so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana
Ob 20.20 je v ribnik Črnelo v občini Domžale zapeljal invalid na invalidskem vozičku. Gasilci CZR Domžale so s tehničnim posegom voziček in osebo izvlekli iz ribnika ter jo predali v oskrbo reševalcem NMP.

Izpostava Postojna
Ob 12.34 so v naselju Krvavi Potok, občina Hrpelje-Kozina, gasilci PGD Materija pomagali reševalcem NMP Sežana pri oživljanju osebe, ki pa ni bilo uspešno.

Izpostava Slovenj Gradec
Ob 15.25 so v naselju Selovec, občina Dravograd, gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri oživljanju in prenosu obolele osebe do helikopterja. Helikopter SV z dežurno ekipo HNMP na krovu je obolelo osebo prepeljal v UKC Maribor.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje
Ob 14.55 je na Dobrni osebno vozilo zapeljalo v potok. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, pregledali okolico in ugotovili da iz vozila ne iztekajo motorne tekočine. Osebno vozilo bo izvlekla vlečna služba.

Izpostava Ljubljana
Ob 14.40 je na primorski avtocesti v smeri Kopra, med Vrhniko in Logatcem, na vrhniškem klancu, na prehitevalnem pasu prišlo do naleta treh osebnih vozil. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 18.34 sta na Jarški cesti v Domžalah trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 20.29 se je ob Ljubljanski cesti v Domžalah pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ter prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.26 je na cesti Idrija–Tolmin, pri Stopniku, občina Tolmin, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v zid. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče in usmerjali promet ter nudili pomoč vlečni službi. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 16.32 je na cesti Trenta–Vršič, občina Bovec, padel voznik motornega kolesa. Motorist je ostal na vozišču, motor pa je obstal 25 metrov pod cesto. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, potegnili motor na cestišče in do prihoda reševalcev NMP Tolmin poškodovanemu motoristu nudili prvo pomoč. Reševalci so poškodovanca z reševalnim vozilom prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Postojna
Ob 16.16 sta pri naselju Harije, občina Ilirska Bistrica, trčila osebno vozilo in kolo z motorjem. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica, ki so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v izolsko bolnišnico.

Ob 16.51 sta na cesti med Senožečami in Senadolami, občina Divača, trčila motorist in avtodom. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev in jim pomagali pri nadaljnji oskrbi, ter odklopili akumulator. Reševalci NMP Sežana so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v izolsko bolnišnico.

Ob 17.47 sta na Rakeku, občina Cerknica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica, odklopili akumulatorja in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Dve poškodovani osebi so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana
Ob 14.12 je v naselju Retje, občina Loški Potok, zagorelo ostrešje gospodarskega poslopja - hleva. Gasilci PGD Hrib-Loški Potok, Retje, Trava, Travnik, Podpreska in Mali Log so pogasili požar ostrešja.

Izpostava Maribor
Ob 16.25 je v Špindlerjevi ulici v Slovenski Bistrici gorel nadstrešek pri stanovanjski hiši. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica so požar pogasili in preprečili širitev požara na hišo. Pogorelo je okoli pet kvadratnih metrov nadstreška.

Izpostava Slovenj Gradec
Ob 20.51 je na Zgornjem Lehnu, občina Ribnica na Pohorju zagorela mobilna hiška. Gasilci PGD Ribnica - Josipdol in PGD Brezno - Podvelka so požar pogasili. Požar je v celoti uničil mobilno hiško.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana
Ob 15.08 je na južni ljubljanski obvoznici zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Poškodovan je motorni del in kabina vozila.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana
Ob 0.38 so v bližini naselja Šentjakob, občina Ljubljana, ob reki Savi občani kurili kable. Gasilci GB Ljubljana in PGD Nadgorica so goreče kable pogasili.

Izpostava Nova Gorica
Ob 17.40 so v bližini vasi Ladra, občina Kobarid, opazili dim. Gasilcev PGD Kobarid so pogasili nepogašeno kurišče. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Slovenj Gradec
Ob 18.39 je na Poljani v občini Prevalje zagorelo podrastje. Gasilci PGD Prevalje so pogasili okoli štiri kvadratne metre podrastja in trave ter pogorišče prekopali.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana
Ob 0.47 je v Omersovi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za odpadno embalažo. Stanovalka bližnje hiše ga je še pravočasno odmaknila od ostalih zabojnikov in s tem preprečila večjo škodo, gasilca GB Ljubljana pa sta požar pogasila. Zabojnik je uničen.

Izpostava Maribor
Ob 20.41 je v Ulici Pohorskega odreda v Slovenski Bistrici gorel zabojnik za papir. Gasilci PGD Zgornja Bistrica so požar pogasili.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj
Ob 10.06 so v Šorlijevi ulici v Kranju zaznali vonj po plinu. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, večstanovanjski objekt pregledali z detektorjem nevarnih plinov, ki pa ni zaznal posebnosti.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje
Ob 9.20 so na Starem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje z vpojnim sredstvom posipali cestišče, zaradi izteklega pogonskega goriva iz vozila.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica
Ob 12.07 so v gozdu v bližini Trnovega, pod vrhom Fondka, občina Nova Gorica, naleteli na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in spravila na varno topovsko granato, kalibra 80 mm, mase 6,7 kg, topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 6,8 kg in tri topovske vžigalnike različnih kalibrov in mas. Vse nevarne najdbe so avstrijskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.01 je v gozdu v bližini vasi Sela na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, občan naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in spravila na varno topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 44,3 kg, topovski vžigalnik, kalibra 100 mm, mase 3 kg in topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg. Vse nevarne najdbe so italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto
Ob 12.03 so na Mirni, v gozdu pri gradu, naleteli na več neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Ljubljansko-Gorenjske regije so na kraju najdbe uničili tri ročne bombe in 15 kosov pehotnega streliva. Najdbe so italijanske izdelave, vse ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne.

Ob 13.45 so v gozdu pri Uršnih selih, občina Novo mesto, našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Ljubljansko-Gorenjske regije so na kraju najdbe uničili ročno bombo, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Brežice
Ob 12.00 je v naselju Trnovec, občina Sevnica, zaradi okvare na elektro omrežju motena oskrba s pitno vodo. Gasilci PGD Trnovec bodo do ponedeljka z agregatom zagotavljali črpanje vode iz vodnega zajetja.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj
Ob 0.24 so v Ulici Janeza Puharja v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili osebo iz pokvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta.

Izpostava Ljubljana
Ob 6.07 so na Cesti vstaje v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Tacen odstranili drevo, ki je viselo nad cesto in ogrožalo mimoidoče.

Ob 10.14 so v Jakčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so onemoglo osebo dvignili in namestili v posteljo.

Ob 14.20 so v naselju Oslica, občina Ivančna Gorica, gasilci PGD Muljava skozi okno vstopili v stanovanjsko hišo, v kateri je na tleh ležala onemogla oseba. Položili so jo v posteljo in počakali do prihoda reševalcev ZD Ivančna Gorica.

Izpostava Trbovlje
Ob 3.45 so v ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom rešili osebo iz pokvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta.

Napoved za naslednje dni

V nedeljo bo povečini sončno. Sredi dneva in popoldne bo predvsem v hribovitem svetu nastajala kopasta oblačnost, pojavljale se bodo posamezne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 29 °C. Ponoči se bo zjasnilo, do jutra bo ponekod po nižinah nastala megla. Jutranje temperature bodo od 9 do 15, na Primorskem okoli 17 °C.

V ponedeljek bo pretežno jasno, nekaj več oblačnosti bo sprva na vzhodu. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28, na Goriškem in v Vipavski dolini do 30 °C.

V torek bo sončno in še nekoliko topleje. Zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. Pozno popoldne in zvečer bodo na severu in vzhodu Slovenije možne posamezne plohe in nevihte.

V sredo bo oblačnost naraščala, popoldne se bodo pričele pojavljati plohe in nevihte.