Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. septembra 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj
Ob 10.20 si je nad Planino Blato, občina Bohinj, planinka poškodovala gleženj in ni mogla sestopiti. Na kraju nesreče so gorski reševalci GRS Bohinj poškodovano osebo oskrbeli, prenesli do ceste in prepeljali v dolino, kjer so jo prevzeli svojci in jo odpeljali na nadaljnje zdravljenje.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj
Ob 14.20 se je v kolesarskem parku v Kranjski gori poškodoval kolesar. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so mu na kraju nesreče nudili prvo pomoč in ga transportirali v dolino, kjer so ga predali reševalcem NMP Jesenice.

Izpostava Ljubljana
Ob 10.36 je na gozdni poti med brunarico Zadvor in Orlami, občina Ljubljana, starejši pohodnik padel in si poškodoval glavo. Reševalci NMP Ljubljana so ga na kraju oskrbeli, gasilci GB Ljubljana in gorski reševalci GRS Ljubljana pa so mu nudili pomoč pri sestopu v dolino do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor
Ob 16.14 se je na kolesarski progi na Pohorju, občina Maribor, poškodoval kolesar. Gasilci GB Maribor so pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi poškodovanca in prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica
Ob 15.05 je na vzpetini Školj pri Ajdovščini, padel gorski kolesar in si poškodoval roko. Gorski reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina so poškodovanega kolesarja imobilizirali in ga prepeljali do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Ob 17.10 se je v naselju Liskur v Rožni dolini v občini Nova Gorica, pri spustu z kolesom poškodoval kolesar. Reševalci MONG HRI so nudili pomoč ekipi NMP Nova Gorica pri imobiliziranju poškodovane noge kolesarja in ga nato prenesli do reševalnega vozila, s katerim so ga odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Postojna
Ob 15.45 so v okolici Postojne gasilci PGD Studeno, Studenec in Šmihel-Landol pomagali policiji pri iskanju pogrešane osebe. Osebo so našli živo in nepoškodovano ter jo prepeljali do Policijske postaje Postojna. V iskalni akciji je sodeloval tudi policijski helikopter.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje
Ob 9.24 je v naselju Založe, občina Polzela, osebno vozilo zapeljalo v potok Ložnica. Gasilci PGE Celje, PGD Polzela, Andraž nad Polzelo in Ločica ob Savinji so zavarovali kraj dogodka, namestili pivnike v potok, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Pivnike bodo iz potoka pobrali naslednji dan.

Ob 15.41 sta v Škofji vasi, občina Celje, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali motorne tekočine ter nudili pomoč policistom in reševalcem. Reševalci NMP Celje so poškodovano osebo oskrbeli in jo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Murska Sobota
Ob 3.44 je v naselju Nuskova, občina Rogašovci, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Posredovali so reševalci NMP Murska Sobota, ki so oskrbeli eno poškodovano osebo, gasilci PGD Sveti Jurij, Rogašovci ter Nuskova pa so nevtralizirali in očistili razlite motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica
Ob 11.40 se je na cesti med Idrijo in Godovičem, občina Idrija, ob trku z osebnim avtomobilom poškodoval voznik motornega kolesa. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri oskrbi poškodovanega motorista in poskrbeli za nevtralizacijo razlitih motornih tekočin na vozišču.

Ob 18.50 se je na regionalni cesti Spodnja Idrija–Dolenja Trebuša, pri naselju Reka, občina Cerkno, v prometni nesreči poškodoval voznik motocikla. Oskrbeli so ga reševalci NMP Idrija in ga pripravili za helikopterski prevoz. Helikopter SV je poškodovanega motorista v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljal v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Idrija so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, posuli iztekle motorne tekočine, zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP Idrija.


Izpostava Ptuj

Ob 16.44 je v Orešju, občina Ptuj, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča in bočno trčil v drevo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe.

Požari v objektih

Izpostava Celje
Ob 11.00 je na Lesarski cesti v Nazarjah, zagorelo v silosih žagovine. Gasilci PGD Nazarje, Šmartno ob Dreti, Gorica ob Dreti in Pobrežje ob Savinji so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in preprečili njegovo širjenje, odprli in izpraznili silose ter ohladili ohišje. Požar je zajel dva silosa, tretjega pa je gasilcem uspelo obvarovati.

Izpostava Ljubljana
Ob 23.30 je na Zadobrovški cesti v Ljubljani, na peronu železniške postaje Ljubljana Polje, zagorel avtomat za prodajo kart. Ogenj je pred prihodom gasilcev GB Ljubljana ugasnil. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali avtomat.

Izpostava Ptuj
Ob 15.52 je v Obrtniški ulici na Ptuju, pod nadstreškom industrijskega objekta gorela peč za gumijaste izdelke. Gasilci PGD Ptuj so peč pogasili in jo pregledali s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto
Ob 00.10 je v naselju Sovinek, občina Semič, gorelo zapuščeno osebno vozilo. Gasilci PGD Semič so ogenj pogasili.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana
Ob 17.41 je pri naselju Hrastje pri Grosupljem, občina Grosuplje, gorela suha trava. Gasilci PGD Grosuplje so pogasili požar na površini približno 1200 kvadratnih metrov. 

Ob 18.12 so pri naselju Loka pri Mengšu, gasilci PGD Mengeš, Loka pri Mengšu in Topole pogasili okoli 130 kvadratnih metrov gorečega koruznega strnišča.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana
Ob 12.31 se je v ulici Breg v Ljubljani, kadilo iz podzemnega zabojnika za odpadni papir. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-mesto so zabojnik zalili z vodo.

Izpostava Maribor
Ob 14.26 je na Streliški cesti v Mariboru, pred vhodom trgovskega centra gorel koš za smeti. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec
Ob 10.00 je v naselju Spodnja Vižinga, občina Radlje ob Dravi, prišlo do razlitja kurilnega olja na dvorišču stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so oljni madež na površini okoli štiri kvadratne metre posuli z vpojnimi sredstvi in ga očistili.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica
Ob 17.35 so ob cesti med naseljema Opatje Selo in Hudi Log, občina Miren-Kostanjevica, naleteli na topovsko granato kalibra 75 milimetrov, težko 7 kilogramov. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja ustrezno uskladiščila.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana
Ob 9.08 so v Ulici Matije Tomca v Domžalah, gasilci CZR Domžale pomagali reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v 6. nadstropju večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila. Obolelo osebo so prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor
Ob 14.48 so v Ribniški ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor iz okvarjenega dvigala stanovanjskega bloka rešili ujeto osebo.

Ob 17.47 so v naselju Lokavec, občina Sveta Ana, gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom rešili osebo izpod prevrnjenega traktorja.

Izpostava Murska Sobota
Ob 20.07 je v Trstenjakovi ulici v Murski Soboti, zaradi počene vodovodne napeljave iztekala voda v kleti stanovanjske hiše. Gasilci PGD Murska Sobota so iz kleti izčrpali okoli sedem kubikov vode.


Izpostava Nova Gorica

Ob 11.45 so pod naseljem Most na Soči, občina Tolmin, na gladini reke Soče opazili kadaver. Gasilci PGD Tolmin so iz jezera potegnili truplo srnjaka in ga v kraju Modrejce predali članu LD Most na Soči.

Izpostava Postojna
Ob 9.19 so v naselju Vrhpolje, občina Hrpelje-Kozina, gasilci PGD Materija s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem je bila mrtva oseba. Na kraju so bili tudi reševalci NMP Sežana in policisti.

Izpostava Slovenj Gradec
Ob 10.28 so v naselju Vas, občina Radlje ob Dravi, gasilci PGD Radlje ob Dravi nudili pomoč reševalcem ZRC Koroške-enoti NMP Radlje ob Dravi pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta v reševalno vozilo. Obolela oseba je bila prepeljana v nadaljnje zdravljenje v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje
Ob 14.30 je na Logu v občini Hrastnik, v praznem stanovanju puščala voda. Gasilci PGD Hrastnik so zaprli ventil in obvestili upravnika stavbe.

Napoved za naslednje dni

V ponedeljek bo pretežno jasno, nekaj več oblačnosti bo sprva na vzhodu. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28, na Goriškem in v Vipavski dolini do 30 °C.

V torek bo sončno, zjutraj bo po nižinah nekaj kratkotrajne megle. Popoldne in zvečer se bo na severu in severovzhodu oblačnost povečala, možne bodo posamezne plohe in nevihte. Jutranje temperature bodo od 11 do 15, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 26 do 31 °C.

V sredo bo sprva še sončno, popoldne se bodo pričele pojavljati plohe in nevihte. V četrtek bo pretežno oblačno, predvsem na zahodu bodo pogoste krajevne padavine, vmes bodo nastajale tudi nevihte. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo.