Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. septembra 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj
Ob 13.18 se je na poti na Dovško Babo, občina Kranjska Gora, izgubila planinka. Gorski reševalci GRS Mojstrana so planinko našli in jo nepoškodovano pospremili v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj
Ob 17.27 si je na poti ob Koritih Mostnice, naselje Stara Fužina, občina Bohinj, pohodnica zlomila gleženj. Gorski reševalci GRS Bohinj so poškodovanko oskrbeli na kraju, jo prenesli do terenskega vozila in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v ZD Bohinj.

Izpostava Nova Gorica
Ob 16.22 je na pobočju kobariškega Stola, občina Kobarid, na drevesu zasilno pristal jadralni padalec. Reševalci GRS Tolmin so s tehničnim posegom z drevesa rešili nepoškodovanega padalca in odstranili padalo.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana 
Ob 16.00 je v ulici Pod hribom v Horjulu, občan padel z lestve. Gasilci PGD Horjul so nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so ga dokončno oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 18.09 je v naselju Črešnjevec, občina Slovenska Bistrica, občan padel z drevesa. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci NMP, gasilci PGD Slovenska Bistrica pa so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj
Ob 18.54 je pri Domu pri izviru Završnice, občina Žirovnica, planinca obšla slabost. Gorski reševalci GRS Radovljica so osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino, kjer so jo predali svojcem.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice
Ob 15.18 sta na krožišču v naselju Gunte, občina Krško, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč policiji. Poškodovanih oseb v nesreči ni bilo.

Izpostava Koper
Ob 8.55 sta na Vanganelski cesti v Kopru, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila reševalcem NMP, ki so nato poškodovanca prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Izola.

Izpostava Kranj
Ob 12.05 se je na Cesti Boštjana Hladnika v Kranju, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, motor umaknili z vozišča in nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri oskrbi ponesrečenca.

Izpostava Ljubljana
Ob 20.34 sta v križišču Savske in Ljubljanske ceste v Domžalah, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Poškodovano osebo so pregledali reševalci. Na kraju je bila tudi policija.

Izpostava Nova Gorica
Ob 14.42 je pri naselju Cesta, občina Ajdovščina, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu.

Ob 16.11 sta v bližini uvoza na hitro cesto pri Vogrskem, občina Renče–Vogrsko, trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, očistili razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica, ki so na kraju oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Novo mesto
Ob 5.36 sta v naselju Prečna v občini Novo mesto, trčila avtobus in osebno vozilo. Reševalci NMP Novo mesto so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v SB Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila in pomagali avto vleki pri nalaganju vozila. Cesta je bila v času intervencije zaprta.

Izpostava Postojna
Ob 15.11 se je na cesti med naseljema Belsko in Bukovje v občini Postojna, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Postojna in Studeno so zavarovali kraj dogodka, sanirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi poškodovanega motorista.

Izpostava Ptuj
Ob 8.59 sta na Dornavski cesti na Ptuju, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, usmerjali promet in nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec
Ob 14.32 so v naselju Brezno, občina Podvelka, trčili tovorno in dve osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, iznesli poškodovano osebo iz vozila in nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Koper
Ob 15.18 je na Ulici Bogomira Magajne v Izoli, na balkonu večstanovanjskega objekta zagorel solarni modul za polnjenje akumulatorjev. Požar so pogasili gasilci GB Koper in PGD Izola.

Izpostava Ljubljana
Ob 1.32 je stanovalce na Kunaverjevi ulici v Ljubljani, zbudil vonj po zažganem. Gasilci GB Ljubljana so v 7. nadstropju našli in pogasili vrečo tlečih odpadkov, prezračili zadimljene prostore in preverili prisotnost monoksida.

Ob 20.20 je v ulici Papirniški trg v Ljubljani, v stavbi gorela računalniška oprema. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in prezračili prostore.

Ob 20.47 so v naselju Gradišče, občina Grosuplje, gasilci PGD Polica pogasili goreče saje v dimniku stanovanjske hiše.

Izpostava Nova Gorica
Ob 17.35 je v naselju Šempeter pri Novi Gorici, občina Šempeter–Vrtojba, zagorel pomožni objekt ob stanovanjski hiši. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Šempeter.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana
Ob 19.03 se je na Vodovodni cesti v Ljubljani, kadilo iz zadnjega dela osebnega vozila, zaradi pregrevanja zavor. Voznik je že sam pričel z gašenjem, dokončno pa so zavore ohladili gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper
Ob 16.17 je v naselju Dekani v občini Koper, občanu pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Dekani.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana
Ob 19.21 je v Zgornjih Praprečah, občina Lukovica, občan opazil kalnost reke Radomlje. Gasilci CZR Domžale so pregledali strugo gorvodno do zapornice, vendar vzroka za kalnost niso našli. Ostalih posebnosti ni bilo, na kraju je bila tudi policija.

Izpostava Nova Gorica
Ob 10.26 je v naselju Ustje, občina Ajdovščina, iz akumulatorja pri viličarju iztekala kislina. Gasilci GRC Ajdovščina so izteklo kislino posuli z absorbentom in sanirali površino.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper
Ob 7.17 so na Kozlovičevi ulici v Kopru, gasilci GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili reševalcem dostop do obolele osebe. Reševalci so obolelo osebo oskrbeli in jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana
Ob 16.51 so na Ljubeljski ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili dostop reševalcem NMP do preminule osebe.

Ob 21.57 je na Njegoševi cesti v Ljubljani, občan ostal ujet v stanovanju večstanovanjske stavbe, zaradi poškodovane ključavnice. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in stanovalcu omogočili izhod.

Izpostava Maribor
Ob 10.55 so na Ljubljanski ulici v Mariboru, gasilci GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebo do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto
Ob 16.37 so v naselju Draga pri Šentrupertu, občina Šentrupert, gasilci PGD Šentrupert skozi okno vstopili v objekt, odprli vhodna vrata in reševalcem NMP Trebnje omogočili dostop do obolele osebe, ki so jo nato oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto. Gasilci so nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

V torek bo precej jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megleno. Popoldne in zvečer se bo na severu oblačnost povečala, nastale bodo posamezne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 31 °C.

V sredo bo sprva precej jasno, zjutraj bo po nekaterih kotlinah lahko nekaj megle. Popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, ki bodo manj verjetne na jugovzhodu. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju okoli 17, najvišje dnevne od 23 do 30 °C.

V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno, nekaj sonca bo predvsem dopoldne še v vzhodnih krajih. Zjutraj in dopoldne bodo na zahodu krajevne padavine, deloma nevihte, ki se bodo popoldne razširile proti vzhodu. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Nekoliko hladneje bo.