Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh sprejela olimpijce

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je danes sprejela slovenske dijake, ki so letos osvojili olimpijska odličja iz matematike, fizike in astronomije ter njihove mentorje.
Sprejem olimpijcev iz matematike, fizike in astronomije
1 / 4

»Vaši dosežki so izjemno pomembni, saj si brez najboljših kadrov ne moremo predstavljati ne samo digitalne preobrazbe, ampak tudi ne razvoja Slovenije," jih je nagovorila ter dodala, da jim je želela vsakič čestitati prek tviterja, a da se ji je to zdelo premalo, saj jim je želela stisniti roko.

Matematika kot izraz estetske vrednosti

Dijaki so ministrici predstavili svoj odnos do tekmovanj:

"To je čudovita izkušnja v življenju."

"Uživala sem na tekmovanju, študirala bom fiziko."

"Všeč mi je potovati, saj spoznavam nove ljudi, ki jih zanimajo enake zadeve. Razvil sem prijateljske odnose s sotekmovalci po Evropi in se bom z njimi v kratkem srečal."

"Jaz nisem samo matematiki, sem bolj glasbenik in matematik, tako gledam na matematiko z umetnostnega vidika in mi je zanimiva kot izraz estetske vrednosti."

Olimpijada naslednje leto v Sloveniji

Mentorji so izpostavili izzive financiranja njihovega dela in tekmovanj. »Želeli bi si, da bi država prepoznala, katera mednarodna tekmovanja so najpomembnejša in nas pri tem potem tudi finančno podprla. Pogovori v tej smeri že potekajo in mi smo del njih.« "Mentorji po šolah so izjemno pomembni, saj oni prepoznajo najboljše dijake po šolah," so bili enotni mentorji. "Poznamo primer šole, ki ni prepoznavala dijakov za mednarodna tekmovanja, od kar pa je na isti šoli zaposlen novi učitelj, prihajajo odlični tekmovalci. "Mentorji so napovedali, da bo evropska dekliška matematična olimpijada v Sloveniji naslednje leto.

Dekleta v matematiki, fiziki in astronomiji

Sogovorniki so se dotaknili tudi vprašanja, zakaj je v matematiki, fiziki in astronomiji manj deklet kot fantov. Eden od mentorjev je izpostavil, da opaža, da so dekleta na splošno bolj odgovorna, da dosegajo rezultate pri vseh predmetih, fantje pa so bolj osredotočeni na tisto, kar jih zanima, kar pa lahko tudi pomeni, da se pri drugih predmetih srečujejo z večjimi izzivi. Strinjali so se, da je treba začeti spreminjati vzorce, miselnost in vzgojo že pri najmlajših v vrtcih.

Želimo si sodelovanja

Ministrica je izrazila zadovoljstvo, da so si vzeli čas za srečanje in izrazila željo po tesnejšem sodelovanju z Društvom matematike in fizike Slovenije.