Skoči do osrednje vsebine

Nacionalni mesec skupnega branja 2022 v znamenju branja in gibanja

Nacionalni mesec skupnega branja 2022 bo potekal od 8. septembra do 9. oktobra. Letos je posebna pozornost namenjena branju in gibanju. Izhodišče je misel irskega pisatelja in politika Richarda Steela (1672–1729): "Branje je za duha to, kar je telovadba za telo."
Ilustriran portret rdečelaske s kodrastimi lasmi, ki ji obraz vse do obrvi pokriva zgornji del knjige z modrimi platnicami z napisom Beremo skupaj

Beremo skupaj | Avtor: Nacionalni mesec skupnega branja

1 / 3

V okviru Nacionalnega meseca skupnega branja (NMSB), ki se začenja na mednarodni dan pismenosti, bodo potekali številni dogodki in dejavnosti, ki prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni.

Kdaj do
Kje Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Nacionalni posvet Vizualno predavanje. Od slikanice do stripa

Nacionalni posvet Vizualno predavanje. Od slikanice do stripa bo posvečen povezavi vizualne pismenosti in branja ter njeni vlogi pri razvijanju drugih pismenosti, npr. medijske in digitalne.

Kdaj do
Kje Osnovne šole po vsej Sloveniji

Dan zlatih knjig

Na dan zlatih knjig in ob začetku bralnega leta v vrtcih, šolah in knjižnicah bo Društvo Bralna značka Slovenije vse prvošolce v Sloveniji ter slovenske otrok zunaj slovenskih meja obdarilo s slikanico pisatelja Miroslava Košute z ilustracijami Suzi Bricelj Ponikalnica. Zlati dan bodo obeležili tudi z Bralnim maratonom.

Kdaj do
Kje Po vsej Sloveniji

Medgeneracijsko branje

Društvo Bralna značka Slovenije s podporo Javne agencije za knjigo in založb že devetič zapored začenja tudi projekt Medgeneracijsko branje. Vabljeni k sodelovanju v projektu Medgeneracijsko povezovanje ob literarnih delih, ki so namenjeni najstnikom in odraslim.

Kdaj do
Kje Po vsej Sloveniji

Izobraževanja Bralne značke

Izobraževanja Bralne značke, ki bodo v tem šolskem letu povezovala branje in gibanje, sofinancira Javna agencija za knjigo.

Kdaj do

#športajmoinberimo

#športajmoinberimo je nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami.

Kdaj do
Kje Spletni dogodek

Spletno strokovno srečanje ABC bralne pismenosti IV

Letošnji strokovni dogodek ABC bralne pismenosti IV predstavlja preplet dveh poti: na prvi bodo udeležence nagovorile vsebine programa #športajmoinberimo, na drugi poti pa vsebine, s katerimi bodo počastili 50 let revije Otrok in knjiga, za katero vsa leta stoji Mariborska knjižnica. Strokovno srečanje organizira Center za spodbujanje bralne pismenosti v Mariborski knjižnici.

Kdaj do
Kje Po vsej Sloveniji

Rastem s knjigo

Cilj nacionalnega projekta spodbujanja bralne kulture Rastem knjigo je osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Kdaj do
Kje Po vsej Sloveniji

Pot knjige na poti

Pot knjige je pripravljena na plakatih (12) kot razstava, ki potuje po Sloveniji, dostopna šolam, knjižnicam in drugim zainteresiranim ustanovam. Avtorja stripa/brošure Poti knjige sta Žiga X Gombač in David Krančan. Gradivo projekta Pot knjige v tem šolskem letu je druga knjižica projekta z naslovom Skrivnost izginulih poti.

Letošnji Nacionalni mesec skupnega branja se pridružuje EU letu mladih. Že tradicionalno je tudi del akcije Beremo skupaj – za znanje in zabavo!, ki jo je v okviru Tednov vseživljenjskega učenja pripravil Andragoški center Slovenije in z njo spodbudil različne dejavnosti, povezane z medgeneracijskim branjem in pripovedovanjem zgodb. Andragoški center Slovenije bo v času letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja vsem odraslim omogočal tudi brezplačno preverjanje bralnega razumevanja s spletnim vprašalnikom SVOS.

Likovno podobo letošnjega NMSB so soustvarili študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje – Oddelek za oblikovanje vizualnih komunikacij (smeri: fotografija, grafično oblikovanje in ilustracija). Vse likovne rešitve študentov (28) bodo razstavljene ob različnih priložnostih. Med vizualnimi rešitvami študentov Oddelka za grafično oblikovanje je nastalo tudi pet video plakatov.

Pobudniki NMSB: Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije, Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, Združenje splošnih knjižnic, Slovenska sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY Slovenija), Društvo Slovenskih pisateljev, Mestna knjižnica Kranj, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Ljubljana

Partnerji in sofinancerji NMSB: Javna agencija za knjigo, Zavod Republike Slovenije za šolstvo, Andragoški center Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport 

Sporočilo za javnost s kontaktnim podatkom za dodatne informacije

Več informacij o Nacionalnem mesecu skupnega branja