Skoči do osrednje vsebine

Deseti osnovni tečaj za module civilne zaščite

V okviru evropskega programa usposabljanja na področju civilne zaščite med 3. in 9. septembrom 2022 v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu poteka osnovni tečaj za module civilne zaščite (angleško Modules Basic Course - MBC 18.10).

Na 6 dnevnem tečaju sodeluje 19 udeležencev iz 19. držav (Avstrije, Belgije, Bolgarije, Češke, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Malte, Nemčije, Portugalske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Španije in Švedske). Tečaj je namenjen vodstvenim kadrom modulov (enot za zaščito in reševanje) iz evropskih držav, ki sodelujejo v mednarodnih reševalnih operacijah oziroma intervencijah v tujini.

Po opravljenem tečaju se udeleženci lahko udeležijo štabnih, nato pa še praktičnih vaj v okviru evropskega programa usposabljanj na področju civilne zaščite.

Uprava za zaščito in reševanje izvaja usposabljanja za module in tehnične strokovnjake že več kot desetletje ter je od leta 2016 tudi vodilni partner projekta usposabljanj v konzorciju s švedsko Agencijo za zaščito in pripravljenost, avstrijskim Rdečim križem  in avstrijskim Ministrstvom za notranje zadeve.

V času pandemije covid-19 je konzorcij usposabljanja preoblikoval v digitalno obliko ter digitalno izvedel skupno 14 tečajev, od aprila 2022 pa jih ponovno izvaja v fizični obliki. Tečaj MBC 18.10 je zadnji tovrstni tečaj v tem ciklu evropskega programa usposabljanj, v letu 2023 se bo namreč pričel izvajati prenovljen program usposabljanj. Uprava za zaščito in reševanje bo na podlagi uspešno pridobljenih evropskih sredstev usposabljanja v sodelovanju drugimi evropskimi državami nadaljevala tudi v prihodnjem 4-letnem obdobju.