Skoči do osrednje vsebine

Direktorat za medije bo vodil Blaž Mazi

Vlada je na 14. redni seji za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za medije imenovala Blaža Mazija, dolgoletnega novinarja in urednika. Funkcijo bo začel opravljati 19. septembra 2022, in sicer do imenovanja generalnega direktorja po predhodno izvedenem javnem natečaju, vendar največ za šest mesecev, to je najdlje do 18. marca 2023.
Portret moškega s prekrižanimi rokami v temnem suknjiču in z belim ozadjem

Blaž Mazi | Avtor: Ministrstvo za kulturo

Blaž Mazi je diplomiral iz filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ter tam nadaljeval podiplomski študij in doktoriral iz filozofije z disertacijo Estetski problemi sodobnega posredovanja, upodabljanja in ponarejenosti narave.

Je novinar in urednik zahtevnejših tematskih področij z izkušnjami iz založništva. Več kot dvajset let je spremljal področje okolja, podnebnih sprememb, družbenih fenomenov ter iskal razvojne sociološke in filozofske trende v vsakdanjem življenju, družbi in medijskem svetu. V več medijih je od 30. leta vodil različne kolektive, evropske projekte in soustvarjal medijske strategije, kot urednik uredništva na RTV Slovenija je bil obširno vpet tudi v delovanje Programskega sveta RTV Slovenija. Sodeloval je pri snovanju založbe Aktivni mediji in bil njen prvi knjižni urednik.

V letih delovanja na različnih medijskih platformah (časopis, revije, radio, založba, splet) je pridobil vpogled in obširne izkušnje na področju politike medijev in njihovega delovanja. Kot novinar časopisa Dnevnik je v sobotni prilogi Dnevnikov Objektiv objavljal poglobljene tematske članke, intervjuje in analize, s podobnimi temami se je ukvarjal tudi kot urednik Izobraževalnega, otroškega in mladinskega ter dokumentarno-feljtonskega uredništva na Radiu Slovenija. Je tudi avtor odmevnih intervjujev in tematskih člankov na spletni strani RTV Slovenija.