Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar mag. Rusjan na slavnostnem odprtju 42. Kogojevih dnevov

Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi 2022 je v polnem zamahu. Slavnostnega odprtja festivala v Kanalu se je udeležil državni sekretar mag. Marko Rusjan. Festival so odprli s pregledno razstavo tržaškega slikarja Nandeta Vidmarja v Galeriji Rika Debenjaka in koncertom komornega godalnega orkestra Cantabile v cerkvi Marijinega vnebovzetja.

V govoru je državni sekretar mag. Rusjan spregovoril o eni izmed prioritet Ministrstva za kulturo – o decentralizaciji kulture, njenem enakomernem razvoju po vsej Sloveniji in njeni dostopnosti. Kot je povedal, decentralizacija ne pomeni, da kulturne vsebine prenašamo iz centra navzven, temveč da krepimo lokalne iniciative in tradicije. In Kogojevi dnevi so zagotovo primer dobre prakse.

"Po 43 letih je festival več kot živ in z nemoteno energijo deluje in uresničuje svoje osnovno poslanstvo: razširjanje glasbe Marija Kogoja, promocijo sodobne glasbe, s posebnim poudarkom na slovenski skladateljski ustvarjalnosti. Kontinuirano delo pomeni izgradnjo take koncertne publike, ki ne obiskuje samo koncertov v Kanalu, temveč tudi druga prizorišča v Sloveniji in tujini. Veseli me, da ste letos poseben poudarek namenili mladim primorskim glasbenim poustvarjalcem, prejemnikom različnih državnih in mednarodnih nagrad," je v govoru poudaril državni sekretar. 

Ob tem je dodal: "A vse to dogajanje ni mogoče brez predanega dela lokalnih organizatorjev, Prosvetnega društva Soča. Bogastvo kulturne ponudbe ni samo plod profesionalnega dela, temveč tudi požrtvovalnega dela mnogih prostovoljnih delavcev v kulturi. To je še toliko pomembno v manjših krajih, v katerih ni profesionalne kulturne infrastrukture. Ob tem bi rad poudaril, da na ministrstvu nismo zaprti v pisarnah v Ljubljani, temveč skušamo delovati po vsej Sloveniji. Država ni Ljubljana, država smo vse prebivalke in prebivalci Slovenije. Zato sem danes tukaj, zato je bil včeraj sodelavec iz kabineta ministrstva na otvoritvi festivala sodobnega plesa v Murski Soboti, zato je ministrica v zadnjem tednu imela tri celodnevne obiske po Sloveniji, med drugim pred dvema dnevoma v bližnji Novi Gorici. Potrebe prebivalstva, kulturni utrip in potencial za širitev kulture lahko začutiš in ugotoviš le tako, da si prisoten na kulturnih dogodkih in med kulturnimi delavci po čim več različnih krajih naše države."

Do 9. oktobra se bo zvrstilo še sedem koncertnih večerov, zadnji bo v zamejstvu v Italiji.