Skoči do osrednje vsebine

Nujna seja Odbora za kulturo končana brez sklepa

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je 8. septembra na nujni seji Odbora za kulturo poudarila: "Zadnja leta se dogaja diskreditacija nevladnih organizacij, kar je žaljivo do delavk in delavcev."

Ministrica Asta Vrečko je že sam sklic odbora označila za zlonameren: "Gre za diskreditacijo nevladnega sektorja, ki jo sklicatelji vršijo že vrsto let in se je manifestirala tudi v določenih dejanjih Ministrstva za kulturo pod prejšnjim vodstvom. Nevladne organizacije, samozaposleni v kulturi in sodobna umetnost so postali področje za izkoriščanje kulturnega boja in političnih obračunavanj. Že sam sklic seje, ki vsebuje dikcijo "kulturna elita", je zavajajoč, neosnovan in žaljiv."

Med drugim so predlagatelji sklica nujne seje od Ministrstva za kulturo zahtevali, da opravi analizo financiranja nevladnih organizacij med letoma 2012 in 2021, pa tudi analizo smotrnosti porabe javnih sredstev. V razpravi so predlagatelji podajali politične analize posamičnih umetniških del oziroma uprizoritev ter črnili delo številnih nevladnih organizacij v luči zadeve Fotopub. Ob tem je ministrica poudarila: "Projekt Fotopub je bil odobren pred našim prihodom na ministrstvo. Odobren je bil leta 2017, na štiriletnem razpisu, ki se je izvajal med letoma 2018 in 2021. Poročila, ki se morajo letno oddajati, je pregledovalo prejšnje vodstvo ministrstva. Poročilo za leto 2021 ni bilo oddano, na kar je bilo društvo večkrat opozorjeno, rok za oddajo je bil januarja 2022, nato pa je bilo društvo še enkrat pozvano konec avgusta."

Nujna seja Odbora za kulturo, ki je bila sklicana na zahtevo poslanske skupine SDS, se je končala brez sprejetega sklepa.