Skoči do osrednje vsebine

Slovenska avtomobilska industrija je zelo napredna

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je s kolegi udeležila srečanja z največjimi dobavitelji avtomobilske industrije, združenih v Misijo GREMO (GREen MObility). Ogledali so si proizvodnjo podjetja Iskra Mehanizmi, nato pa so direktorji podjetij ministrom s predsednikom vlade dr. Robert Golob na čelu predstavili stanje in potenciale avtomobilske industrije pri nas.

Ministrica je nagovorila udeležence dogodka:

"Slovenska avtomobilska industrija je zelo napredna, saj smo bili že leta 2017 sedmi na svetu pri uporabi robotov v avtomobilski industriji. Tudi to, da imamo tisoč robotov na deset tisoč delavcev, govori o tem. Želimo si, da se tudi naprej razvijamo v tej smeri.

Avtomobilska industrija je pomembna priložnost tudi za uvajanje umetne inteligence. Nacionalni program za umetno inteligenco predvideva ukrepe na celotnem inovacijskem ciklu, ki so relevantni tudi za avtomobilsko industrijo. Ključni ukrepi, ki jih predvidevamo, so podpora RRI projektom, podpora referenčnim izvedbenim projektom, kjer sta industrija 4.0 in robotika opredeljeni kot prioritetni področji in podpora vzpostavitvi potrebne infrastrukture.

Kaj smo že naredili?

Slovenija financira dve digitalni inovacijski stičišči. Eno od njih je močno obarvano tudi za avtomobilsko industrijo v Novem mestu. Upamo, da sodelujete, sicer bomo pomagali, da pride do več sinergij med vami. Na regulatornem področju moramo prenesti evropsko uredbo o upravljanju podatkov. Evropsko združenje avtomobilskih dobaviteljev je že dalo smernice. Ko bomo te pripravljali za naše okolje, si želimo aktivno sodelovati tudi z vami. Želimo si, da so vsi omenjeni ukrepi usklajeni z vašim akcijskim načrtom."