Skoči do osrednje vsebine

27. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sprejela Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov ter Uredbo o spremembi Uredbe o okoljski dajatvi za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida. Imenovala je vršilko dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno varstvo in dala soglasje k razrešitvi generalnega direktorja javnega zdravstvenega zavoda Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

S 13. septembrom 2022 vlada regulira tudi ceno kurilnega olja

Vlada je izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. Z uredbo vlada na enak način kot pri 95-oktanskem neosvinčenem motornem bencinu (NMB-95) in dizelskem gorivu ponovno regulira tudi ekstra lahko kurilno olje (KOEL oziroma kurilno olje)  in omejuje najvišjo dovoljeno višino marže za kurilno olje na 0,08 eura/liter. Uredba začne veljati v torek, 13. septembra.

Vlada se je za ponovno regulacijo odločila z namenom omilitve posledic energetske krize za državljanke in državljane v času pred začetkom kurilne sezone.

Cena kurilnega olja bo po novem izračunana na podlagi modelske cene po formuli, določeni v uredbi.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Začasna ukinitev plačil okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida   

Vlada je sprejela Uredbo o spremembi Uredbe o okoljski dajatvi za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida. S to spremembo uredbe se začasno ukinja obveznost plačil okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za določena fosilna goriva, in sicer za plinsko olje, motorni bencin, kurilno olje in naravni zemeljski plin. Plačilo okoljske dajatve se ukinja zaradi ublažitve posledic povišanja drobnoprodajnih cen naftnih derivatov.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor

Vlada razrešila vršilca dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno varstvo

Vlada je izdala odločbo o razrešitvi Iztoka Kosa s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno varstvo (DZV) na Ministrstvu za zdravje, in sicer z dnem 11. 9. 2022.

Zakon o javnih uslužbencih določa, da se uradnik z odločbo razreši s položaja v primeru prenehanja delovnega razmerja v skladu s sporazumom o razveljavitvi pogodbe o zaposlitvi oziroma odpovedjo pogodbe o zaposlitvi s strani javnega uslužbenca.

Iztok Kos je bil z odločbo Vlade Republike Slovenije z dne 1. 6. 2022, z 2. 6. 2022 imenovan za vršilca dolžnosti generalnega direktorja DZV, in sicer do imenovanja generalnega direktorja DZV po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, od 2. 6. 2022 do 1. 12. 2022.

Iztok Kos je dne 7. 9. 2022 podal odpoved pogodbe o zaposlitvi, zato minister za zdravje predlaga, da se ga z dnem 11. 9. 2022 razreši s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno varstvo.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Vlada imenovala vršilko dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno varstvo

Vlada je izdala odločbo, da se Tina Jamšek z dnem 12. 9. 2022 imenuje za vršilko dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno varstvo (DZV), in sicer do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar najdlje do 11. 3. 2023.

Zakon o javnih uslužbencih (ZJU) določa, da generalne sekretarje, generalne direktorje v ministrstvih, direktorje organov v sestavi ministrstev in direktorje vladnih služb imenuje vlada na predlog ministra oziroma funkcionarja, ki mu je direktor vladne službe odgovoren.

V ZJU je določeno, da lahko v času od sprožitve natečajnega postopka do imenovanja novega uradnika brez javnega natečaja največ šest mesecev naloge na tem položaju opravlja vršilec dolžnosti. Za vršilca dolžnosti je brez javnega natečaja lahko imenovana oseba, ki izpolnjuje predpisane pogoje. Vlada bo na predlog Ministra za zdravje z dnem 12. 9. 2022 Tino Jamšek imenovala za vršilko dolžnosti generalnega direktorja DZV, saj izpolnjuje predpisane pogoje.

Vir: Ministrstvo za zdravje 

Vlada dala soglasje k razrešitvi generalnega direktorja javnega zdravstvenega zavoda Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana

Vlada je dala soglasje k razrešitvi generalnega direktorja javnega zdravstvenega zavoda Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC LJ), Jožeta Golobiča, univ. dipl. prav., z dnem 12. 9. 2022.

Generalni direktor UKC LJ Jože Golobič, univ. dipl. prav., je 7. 9. 2022 podal pisno izjavo o odstopu s položaja generalnega direktorja UKC LJ. Svet javnega zdravstvenega zavoda UKC LJ se je seznanil z odstopno izjavo Jožeta Golobiča, univ. dipl. prav., in ga razreši s položaja generalnega direktorja UKC LJ pred potekom časa, za katerega je bil imenovan.

Sklep sveta zavoda o razrešitvi direktorja začne veljati s soglasjem vlade.

Vir: Ministrstvo za zdravje