Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. septembra 2022.

Neurje

Okoli poldneva se je nevihtno dogajanje nad Italijo in severnim Jadranom razširilo tudi nad zahodni in vzhodni del države. Pojavljali so se krajevno močnejši nalivi in sunki vetra, številni udari strel, ki so v nekaterih primerih tudi zanetili požare. Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je na merilni postaji Godnje na Krasu ob 13.00 v pol ure padlo 43,8 mm, na Nanosu 33,7 mm, ob 14.00 v Kočevju 20.35 mm in v Osilnici 27,89 mm dežja. Najhuje je bilo na Obali in v okolici Sežane ter na območju Ljubljane.
Po dosedaj zbranih podatkih smo zabeležili 34 dogodkov v povezavi z neurjem, aktiviranih je bilo 22 gasilskih enot, od tega tri poklicne. Gasilci so v večini primerov črpali meteorne vode iz različnih objektov, odmaševali jaške in prekrivali strehe objektov.
Udari strel so poškodovali ostrešje petih objektov, dveh električnih napeljav, dveh dimnikov, ulično svetilko in zanetili požare električne napeljave v naselju Gorenje Brezovo v občini Ivančna Gorica, podstrešje v naselju Hruševo v občini Dobrova-Polhov Gradec, kozolec in gospodarski objekt v naselju Dedni dol v občini Ivančna Gorica ter stanovanjsko hišo v Apihovi ulici v Ljubljani.

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 17.03 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,8 v bližini Žužemberka, 36 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Žužemberka in okolice. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče v gorah 

Izpostava Kranj

Ob 20.00 na Mali Osojnici, občina Bled, planinca zaradi teme nista mogla sestopiti. Gorski reševalci GRS Radovljica so nepoškodovana planinca pospremili do Blejskega jezera.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.36 sta na področju Razorja v občini Bovec, dve tuji pohodnici zašli z planinske poti. Posredovali so GRS Bovec, dežurna ekipa GRS na Brniku in helikopter LPE. Nepoškodovani planinki je helikopter prepeljal v dolino Trente.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 18.43 so v naselju Poznikovo v občini Velike Lašče, gasilci PGD Karlovica nudil pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.32 se je v Spodnji Kapli, občina Podvelka, začelo iskanje pogrešane osebe. Območje so preiskali gasilci PGD Kapla, Ožbalt in gorski reševalci GRS Maribor. Pogrešana oseba je bila najdena mrtva.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.57 sta na regionalni cesti Rimske Toplice–Laško v naselju Strmca, občina Laško, trčila kombinirano vozilo in motorist. Reševalci NMP Laško so oskrbeli tri poškodovane osebe. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na kombiniranem vozilu, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu ponesrečencev, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine, iz brežine reke Savinje izvlekli motorno kolo in odstranili kombinirano vozilo s cestišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.55 se je na regionalni cesti v naselju Dol pri Borovnici, pri padcu z motorjem poškodoval motorist s sopotnico. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Borovnica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovancema do prihoda reševalcev NMP in odklopili akumulator na motorju. Reševalci so poškodovana prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.43 se je na avtocesti Ljubljana–Novo mesto, občina Ivančna Gorica, pri izvozu za Višnjo Goro osebno vozilo prevrnilo na streho. Ena oseba se je poškodovala. Poleg policije, reševalcev NMP in službe DARS so posredovali tudi gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje, ki so odklopili akumulator na vozilu, vozilo postavili na kolesa in posuli vpojna sredstva po razlitih motornih tekočinah.

Ob 20.00 se je na cesti Pijava Gorica–Turjak, pri odcepu za naselje Gradišče, občina Škofljica, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in očistili razlite motorne tekočine. Poškodovanega voznika so na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 15.50 sta na regionalni cesti Postojna–Planina v občini Postojna trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so odklopili akumulatorja in zavarovali kraj dogodka. V nesreči sta se lažje poškodovali dve osebi, ki so ju reševalci NMP Postojna prepeljali v ZD Postojna.

Izpostava Ptuj

Ob 16.07 sta na cesti Središče–Godeninci v občini Središče ob Dravi trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci PGD Ormož so s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, zavarovali kraj dogodka in pomagali vlečni službi pri nakladanju osebnega vozila.

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 23.09 je v Dekanih v občini Koper zagorelo v prostorih gospodarske družbe. Gasilci JZ GB Koper, PGD Dekani ter Pobegi-Čežarji so s tehničnim posegom vstopili v prostore orodjarne in pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Požar se je razširil tudi na skladiščne prostore in poškodoval stroje, črpalke, motor, kompresor, viličarja in drug inventar.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.49 je ob Milčetovi poti v Ljubljani, zagorela uta. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Slape-polje. Uta velikosti 3 x 2 m je bila v požaru uničena. O dogodku je bila obveščena policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.30 so se je v naselju Poče, občina Cerkno, smodila pozabljena hrana na štedilniku. Gasilca PGD Gorje-Poče-Trebenče sta posodo z prežgano hrano umaknila in prostore prezračila.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.18 je v naselju Srednji Lipovec, občina Žužemberk, zaradi udara strele zagorel gospodarski objekt velikosti 15 x 10 metrov. Ogenj je zajel celotno ostrešje objekta ter skladiščeno slamo in suho seno. Gasilci PGD Dvor, Žužemberk in Ajdovec so razkrili streho, pogasili požar, izmetali in pogasili tlečo slamo ter suho seno. Ostanke so odpeljali na deponijo. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Dvor in Ajdovec.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 3.54 je na avtocesti Logatec–Unec, občina Cerknica, gorela prikolica tovornega vozila. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka in nudili požarno vodo za PGD Dolnji Logatec. Ob 5.46 so bili gasilci PGD Cerknica ponovno aktivirani, ker so pri sanaciji požarišča odkrili novo žarišče. Gasilci so nudili pomoč pri zavarovanju kraja ter prekopu požarišča, ki so ga izdatno zalili z vodo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 16.50 so na Ljubljanskem barju pri naselju Prevalje pod Krilom v občini Brezovica gasilci PGD Kamnik pod Krimom pogasili okoli petnajst kvadratnih metrov šote.

Izpostava Maribor

Ob 20.13 je med Studenci in centrom mesta v Mariboru, na železniških tirih, gorela manjša količina smeti. Požar je že pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor pogasil občan, gasilci pa so požarišče še dodatno zalili z vodo ter pregledali in očistili okolico.

Izpostava Ptuj

Ob 11.17 so ob strelišču v Spodnjem Gaju v občini Kidričevo zagoreli odpadki. Požar na površini okoli 250 kvadratnih metrih so pogasili gasilci PGD Šikole. Plamen je ožgal tudi v bližini postavljen bivalni kontejner.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 19.10 so v bližini kanala Fazan v občini Piran opazili onesnaženje v kanalu meteornih vod. Gasilci JZ GB Koper so ugotovili, da gre za manjše onesnaženje z naftnimi derivati. Gasilci so pregledali okolico, vendar niso našli vzroka onesnaženja. V kanal so namestili pivnike in zajezili onesnaženje.

Izpostava Ptuj

Ob 10.47 so v odvodnem kanalu čistilne naprave na Ptuju opazili poginule ribe. Vzrok in obseg pogina ugotavljajo policisti, gasilci PGD Ptuj, predstavnik VGP Drava Ptuj in KP Ptuj, inšpektor za okolje in prostor ter ribiči RD Ptuj. Aktiviran je bil tudi mobilni ekološki laboratorij.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.40 je na bencinskem servisu v naselju Izlake, občina Zagorje ob Savi, prišlo do izlitja nafte iz cisterne v lovilne bazene. Gasilci PGD Trbovlje mesto in Zagorje mesto so pregledali in zavarovali kraj dogodka. Do onesnaženja ni prišlo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.10 sta na območju Kostanjevice na Krasu, občina Miren–Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno tri topovske granate v skupni masi 20,8 kg. Najdbe italijanske in avstro-ogrske izdelave izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.10 so v Gornjem Gradu gasilci PGD Gornji Grad nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz 2. nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 16.29 so v naselju Irje v občini Rogaška Slatina gasilci PGD Rogaška Slatina nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 12.48 je v Ulici Lojzeta Hrovata v Kranju oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom rešili osebo iz dvigala, dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili pristojno servisno službo.

Ob 14.57 so v ulici Tuga Vidmarja v Kranju v dvigalu večstanovanjske stavbe ostale ujete tri osebe. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom iz dvigala rešili osebe.

Izpostava Maribor

Ob 14.24 so v naselju Zgornji Duplek v občini Duplek gasilci PGD Dvorjene nudili pomoč reševalcem NMP pri oživljanju obolele osebe. Kljub hitremu posredovanju je oseba preminula.

Izpostava Postojna

Ob 11.51 je na Kolodvorski cesti v Pivki iztekala voda iz zgornjega stanovanja v spodnje. Posredovali so gasilci PGD Pivka.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.48 so na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem gasilci Koroškega gasilskega zavoda iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Napoved za naslednje dni

V petek bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami in nevihtami, ki bodo pogostejše v zahodni polovici Slovenije. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 24, na Goriškem in ob morju do 26 °C. V soboto bo dopoldne sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno, nastajale bodo posamezne plohe in nevihte. Jutranje temperature bodo od 8 do 12, ob morju okoli 16, najvišje dnevne od 20 do 24, na Goriškem in ob morju okoli 26 °C. V nedeljo bo večinoma sončno, popoldne lahko še nastane kakšna ploha ali nevihta. V ponedeljek bo pretežno jasno.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v petek predvsem na jugozahodu države še možne močnejše nevihte z nalivi, močnimi sunki vetra in točo.