Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. septembra 2022.

Neurje

Okoli 12. ure je močna nevihta, ki so jo spremljali udari strel in močnejši nalivi zajela območja občin Koper, Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna in Sežana. Po zbranih podatkih iz Regijskih centrov za obveščanje je bilo zabeleženih 13 dogodkov Meteorne vode so v Sežani zalile dva stanovanjska objekta, poslovne prostore, gostinska lokala in zobno ordinacijo v osnovni šoli. V Kozini je meteorna voda zalila krožišče in podvoz, v Postojni skladišče trgovskega podjetja Lidl, pri naselju Sušak pa se je na cestišče sprožil podor kamenja. Zamašenih je bilo nekaj odtočnih jaškov meteorne vode. Gasilci dveh poklicnih in štirih prostovoljnih društev so skupaj z drugimi dežurnimi službami odstranjevali posledice neurja.

Potresi

Izpostava Kranj

Ob 18.35 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,5 v bližini Žirov, 32 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Žirov in Lučin. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki)
potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 8.39 je na pobočju Pečovnika, občina Jezersko, gobar zašel s poti. Reševalci GRS Jezersko so v telefonskem pogovoru osebo usmerili na pot in nato v dolino.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.32 je v naselju Osredek pri Zrečah osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku v jarku. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili voznico, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovano voznico oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 12.36 je na regionalni cesti Seča–Sečovlje v občini Piran v prometni nesreči trčilo pet vozil. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz avtodoma in pet psov iz kombiniranega vozila. Zavarovali so kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem pri iznosu in oskrbi ponesrečenega ter odklopili akumulatorje na vozilih. V nesreči sta se poškodovali dve osebi. Zdravnik zdravstvenega doma Lucija in reševalci Reševalne službe slovenske Istre so poškodovani osebi oskrbeli na
kraju dogodka in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 18.49 je na avtocesti Brnik–Vodice, občina Šenčur, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka do prihoda upravljalca avtoceste, odklopili akumulator in iztekle motorne tekočine posuli z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.52 je na avtocesti Višnja Gora–Ljubljana, občina Ivančna Gorica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo, jo podrlo in obstalo okoli 20 metrov pod cestiščem. Aktivirani so bili gasilci GB Ljubljana, PGD Stična in Grosuplje, ki so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator na vozilu. Voznik in sovoznik sta bila ob prihodu gasilcev iz vozila, nepoškodovana. Pregledali so ju reševalci NMP.

Ob 14.09 sta v križišču Kamniške in Jarške ceste v Domžalah trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Ljubljana so pet poškodovanih oseb na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.52 je v naselju Stahovica v občini Kamnik pri kamnolomu osebno vozilo zletelo s ceste, pri tem pa poškodovalo prometno signalizacijo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine. Tri osebe v vozilu se niso poškodovale.

Ob 18.38 je na Kamniški cesti v Preserjah pri Radomljah, občina Domžale, mladoletni kolesar padel in si poškodoval nogo v stegenskem delu in krvavel. Gasilci CZR Domžale so reševalcem NMP Domžale nudili pomoč pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila. Na kraju je bila tudi policija.

Ob 19.12 je v predoru Podmilj v smeri Ljubljane v občini Lukovica osebno vozilo povozilo rezervno gumo, ki je ležala na voznem pasu. Gasilci CZR Domžale in PGD Celje zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli cestišče z vpojnimi sredstvi. Vozilo so umaknili na desni vozni pas tunela skupaj z gasilci ACB Vransko. Izven predora je bilo še eno osebno vozilo, ki je ob trčenju s pnevmatiko prebilo dve gumi. Na kraju so bili tudi delavci Darsa in Policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.21 je na odseku hitre ceste Selo–Nova Gorica osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GRC Ajdovščina in JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in po izteklih motornih tekočinah posuli vpojno sredstvo. Poškodovanih ni bilo.

Ob 11.24 so na Vojkovi cesti v Novi Gorici trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in iztekle motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.32 se je na cesti Metlika–Novo mesto pri kraju Jugorje, občina Metlika, pri padcu z motornim kolesom poškodovala sopotnica na motorju. Reševalci ZD Metlika so poškodovanko oskrbeli na kraju, helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP z Brnika pa je poškodovanko prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 17.57 je na cesti Metlika–Semič, pri naselju Bočka, občina Metlika, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Črnomelj so naletno in požarno zavarovali prevrnjeno vozilo in odklopili akumulator. Reševalci NMP Metlika so poškodovani osebi oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 12.13 so na cesti Knežak–Pivka, občina Ilirska Bistrica, trčila štiri osebna vozila. Poškodovale so se štiri osebe. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in Knežak so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica in NMP Postojna pri oskrbi poškodovancev. Dva so prepeljali v ZD Ilirska Bistrica, enega v SB Izola in drugega v UKC Ljubljana.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 21.51 je v naselju Cerina, občina Brežice, prišlo do udara strele, ki je povzročila požar na stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Cerina, Sobenja vas, Obrežje, Krška vas, Skopice in Brežice so pogasili požar, razsvetljevali prostor, opravili pregled ostrešja z termo kamero in odstranili del poškodovanega ostrešja in ga začasno prekrili s folijo.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.43 je na Trgu Revolucije v Trbovljah zagorelo v večstanovanjski stavbi. Požar so z gasilnimi aparati začeli gasiti stanovalci, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Trbovlje-mesto. Prezračili so prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 3.34 je na Tržaški cesti v Mariboru na deponiji zagorel kup mešanih odpadkov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Razvanje.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 9.39 so v kanalu Fazan v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper odšli na kraj včerajšnjega onesnaženja in ugotovili, da je voda še vedno onesnažena. Dežurni VGP Drava Ptuj je ugotovil, da gre za manjši izpust, zato bodo pivnike odstranili.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.35 so na gozdni poti ob Skalni ulici na Otočcu, občina Novo mesto, gasilci GRC Novo mesto razlite motorne tekočine in okoli deset kvadratnih metrov poti posuli z vpojnim sredstvom.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.31 so v Šaleku v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi.

Ob 17.33 so na Šaleški cesti v Velenj gasilci PGD Velenje iz dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 9.34 so v Ulici Gorenjskega odreda v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala rešili osebo, izključili dvigalo in obvestili pristojno servisno službo.

Ob 14.44 so v naselju Ravne v Bohinju gasilci PGD Bohinjska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP Bohinj pri pobiranju dveh onemoglih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.02 so na Tržaški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerem se je nahajal enoletni otrok.

Ob 11.45 je v Clevelandski ulici v Ljubljani zaradi zamašene odtočne cevi, v kopalnici pri WC školjki iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli stanovanje. V prostoru je bilo okoli 2 centimetra fekalne vode.

Izpostava Maribor

Ob 10.45 je v Turnerjevi ulici v naselju Fram, občina Rače-Fram, v stanovanjski hiši iztekalo kurilno olje iz cisterne. Gasilci JZ GB Maribor so prečrpali okoli 1500 litrov kurilnega olja v sode, na že izteklo olje pa namestili pivnike.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.38 je v naselju Pušča, občina Murska Sobota, v stanovanjski hiši počila vodovodna cev pri števcu za vodo. Gasilci PGD Pušča so do prihoda komunalne službe izčrpali okoli deset kubičnih metrov vode.

Izpostava Postojna

Ob 15.48 sta na Tržaški cesti v Postojni gasilca PGD Postojna nudila pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 18.18 je v naselju Gruškovec, občina Cirkulane, krajan padel v globel 3 metre globoko. Gasilci PGD Cirkulane so pomagali reševalcem NMP Ptuj pri stabilizaciji, dvigu in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.08 so posredovali gasilci PGD Slovenj Gradec v Ronkovi ulici v Slovenj Gradcu, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerega se je zaklenila mladoletna oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.02 so v naselju Klek nad Trbovljami gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila obolela oseba. V oskrbo so jo prevzeli reševalci NMP Trbovlje. Na kraju so bili prisotni policisti PP Trbovlje.

Ob 14.13 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom rešili dve osebi iz pokvarjenega dvigala.

Napoved za naslednje dni

V soboto dopoldne bo večinoma sončno, popoldne in zvečer pa spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 °C. V nedeljo bo večinoma sončno, zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. Popoldne lahko predvsem v severni Sloveniji še nastane kakšna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne 19 do 24, na Primorskem do 26 °C. V ponedeljek in torek bo pretežno jasno