Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. septembra 2022.

Poplave

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.13 je na Leški cesti v Mežici meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mežica so z vodnim sesalcem iz kleti posesali okoli kubični meter vode.

Udari strel

Izpostava Ljubljana

Ob 18.32 je na Mazovčevi poti v Ljubljani strela udarila v kovinski drog na strehi stanovanjskega objekta. Požara ni bilo. Udar strele je uničil modem za internet in v dveh elektro omaricah izklopil fid stikalo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornji Kašelj so pregledali streho, a vidnih poškodb ni bilo, razen v mansardi objekta, kjer je strela naredila manjšo luknjo premera dveh centimetrov.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.08 si je na pobočju Hudega Brda, občina Tržič, pri gobarjenju oseba zlomila nogo. Reševalci GRS Tržič so poškodovano osebo na kraju oskrbeli, prepeljali v dolino, kjer so jo predali reševalcem NMP Tržič.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.41 se je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v železarni pri delu poškodoval delavec. Poškodovanega delavca so na kraju oskrbeli gasilci KGZ Ravne na Koroškem, reševalci ZRCK Ravne na Koroškem pa so ga dokončno oskrbeli in prepeljali v SB.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 13.04 so na avtocestnem priključku Vrhnika ob naselju Verd, občina Vrhnika, gasilci PGD Stara Vrhnika nudili pomoč pri reanimaciji obolelega tujega državljana do prihoda reševalcev NMP Vrhnika in Ljubljana. Reanimacija ni bila uspešna. Gasilci so še zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč pri prenosu pokojnika v vozilo pogrebne službe.

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Postojna

Ob 15.52 so v Divači pri vrtači Risnik pri pregledu terena jamarji JRS RC Sežana, Postojna in Tolmin našli mrtvo osebo. Preminulo osebo so s pomočjo vrvne tehnike dvignili iz vrtače. Pomoč pri reševanju so nudili gasilci PGD Divača, Senožeče in ZGRS Sežana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.35 se je pri naselju Loka pri Zidanem Mostu, občina Sevnica, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Sevnica so mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Sevnica, ki so kolesarja dokončno oskrbeli in prepeljali v SB Celje. Gasilci so nudili tudi pomoč pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.56 se je na regionalni cesti Ribnica–Kočevje, v Dolnjih Ložinah, občina Kočevje, prevrnilo osebno vozilo. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa in odstranili s cestišča.

Ob 15.23 sta na cesti v Podgorju, občina Kamnik, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi ponesrečencev, iz vozila rešili ukleščeno osebo, nudili pomoč policiji, odstranili vozili z vozišča, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Kamnik so na kraju oskrbeli štiri poškodovane osebe in jih nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 19.46 sta v Vrholah pri Slovenskih Konjicah, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, eno osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila, odklopili akumulatorja in reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe, ki je bila nato z reševalnim vozilom prepeljana v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.39 je na cesti pri naselju Replje, občina Trebnje, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, usmerjali promet, z dvigalom postavili vozilo nazaj na kolesa, nudili pomoč delavcem vlečne službe pri odstranitvi vozila in z  vpojnimi sredstvi posuli po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP Trebnje.

Izpostava Postojna

Ob 13.33 je na avtocesti Razdrto–Postojna v občini Postojna osebno vozilo trčilo v ogrado in obstalo na prehitevalnem pasu. Gasilci PGD Postojna in Razdrto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču razlite tekočine in nudili pomoč delavcem DARS-a. V nesreči poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Postojna.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.39 sta v naselju Troblje v občini Slovenj Gradec trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, ujeto osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila in nudili pomoč policistom. V nesreči tri poškodovane osebe so na kraju oskrbeli reševalci ZRCK Ravne na Koroškem in prepeljali v Slovenj Gradec.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Koper

Ob 15.57 se je na železniški progi pod vasjo Bezovica v občini Koper pokvarila lokomotiva s kompozicijo vagonov. Servisna lokomotiva druga, ki je prišla na pomoč, pa je trčila v okvarjeno. Okvarjena lokomotiva je po trku iztirila in prišlo je tudi do poškodbe podvozja na enem vagonu cisterni v kompoziciji. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji so zavarovali kraj dogodka, nudili tehnično podporo, razsvetljevali kraj dogodka in izvajali monitoring plinov. V nočnem času so se jim pridružili še gasilci  PGD Babiči. Okoli 56 ton bencina so prečrpali strokovnjaki Petrola. Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 6.10 se je na Pusterli, občina Piran, zaradi kratkega stika zakadilo iz elektro omarice. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so izklopili elektriko. Dežurni Elektra je odpravil napako.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.50 so v Polju v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in pogasili tlečo plastiko, ki je oddajala neprijeten vonj po celem objektu. Opravili so tudi preventivni pregled stanovanja, ga prezračili in vhodna vrata ponovno zaklenili. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti PP Moste.

Izpostava Murska Sobota Ob 6.15 se je v naselju Genterovci, občina Lendava, vnel leseni električni drog. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava in Genterovci.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ptuj

Ob 8.09 je na cesti pred naseljem Jelovice, občina Majšperk, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Majšperk so požar pogasili in vozilo odstranili z vozišča.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 8.16 je v Toplarniški ulici v Ljubljani na gradbišču gorel večji kup gradbenih odpadkov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo polje.

Ob 17.33 so na Zasavski cesti v Ljubljani pod cestnim nadvozom opazili ogenj v sodih, pri čemer se je močno kadilo in ogrožalo železniški promet. Goreče smeti v dveh sodih so še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana pogasili gasilci PGD Nadgorica.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.45 so v Otlici, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina in PGD Col pogasili požar zabojnikov za komunalne odpadke.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 12.36 sta v Šolski ulici v Luciji, občina Piran, ostali ujeti osebi v okvarjenem dvigalu objekta. Ujeti osebi so iz dvigala s tehničnim posegom rešili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 4.22 je v bližini avtobusne postaje v Škofji Loki oseba padla čez most. Gasilci PGD Škofja Loka so jo oskrbeli, prenesli čez reko Soro in s tehničnim posegom dvignili nazaj na most in predali reševalcem NMP Škofja Loka v nadaljnjo oskrbo.

Ob 7.38 so v Ulici Lojzeta Hrovata v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala objekta rešili osebo.

Izpostava Maribor

Ob 6.31 so s Ceste v Rošpoh v Kamnici, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica odstranili podrto drevo.

Ob 7.44 je v naselju Vodole, občina Maribor, na vozišče padlo drevo. Gasilci JZ GB Maribor so razžagali in odstranili drevo ter očistili vozišče.

Ob 12.29 je na Knafelčevi ulici v Mariboru v stanovanju večstanovanjske stavbe iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje. Voda je poplavila dve stanovanji.

Ob 19.02 so v Klemenovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja
in tako omogočili reševalcem NMP Maribor dostop do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

V nedeljo bo sprva oblačno in ponekod megleno, rahel dež bo zjutraj povsod ponehal. Čez dan bo večinoma sončno, popoldne bo v notranjosti nastala kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, na Primorskem do 26 °C. V ponedeljek bo pretežno jasno, jutro bo ponekod po nižinah megleno. Jutranje temperature bodo od 6 do 12, ob morju okoli 14, najvišje dnevne od 22 do 27 °C. V torek in sredo bo precej jasno, več oblačnosti bo v hribovitih zahodnih krajih. Postopno se bo krepil jugozahodni veter.