Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. septembra 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.47 si je na planinski poti na Mišeljskem prevalu, občina Bohinj, planinka poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so jo oskrbeli na kraju, posadka s helikopterjem LPE pa jo je prepeljala v SB Jesenice.

Ob 16.40 sta se na pobočju Škrbinjeka v občini Kranjska Gora, zaplezala in izgubila dva planinca. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so ju s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in posadke s helikopterjem LPE locirali in nepoškodovana prepeljali v dolino.

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Postojna

Ob 12.21 so v naselju Jasen, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Ilirska Bistrica uničili sršenje gnezdo v bližini stanovanjskega objekta. Sršeni so pred tem pičili stanovalca, ki ga reševalci NMP Ilirska Bistrica odpeljali na zdravljenje.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 20.08 je v naselju Hrvaški Brod, občina Šentjernej, mlin za grozdje občanu stisnil roko. Reševalci NMP ZD Novo mesto so ponesrečenca na kraju oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto. Gasilci PGD Šentjernej so s tehničnim posegom rešili ukleščeno roko ter pomagali reševalcem pri oskrbi.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 13.39 je v naselju Golo, občina Ig, oseba padla po stopnicah, si poškodovala glavo in izgubila zavest. Gasilci PGD Golo so osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana in jo nato prenesli do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 13.15 je posadka helikopterja SV v spremstvu medicinske ekipe UKC Ljubljana, prepeljala obolelo osebo iz UKC Ljubljana v SB Izola.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 20.25 se je na območju naselja Zbelovska Gora, občina Slovenske Konjice, pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane osebe. Posredovali so gasilci PGD Zbelovo, Loče, Žiče, Draža vas in reševalci NMP. Oseba je bila najdena mrtva.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.45 se je na območju naselja Župa v občini Trbovlje, izgubila oseba. Pri iskanju pogrešane osebe so sodelovali gasilci PGD Dobovec in policisti PP Trbovlje. Pogrešano osebo so našli in jo predali svojcem.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 21.01 sta v naselju Srednje Pijavško, občina Krško, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, zagotovili potrebno razsvetljavo, iz zverižene pločevine rešili tri poškodovane ukleščene osebe in nudili pomoč policiji in reševalcem. Z vpojnimi sredstvi so posuli iztekle motorne tekočine in skupaj z delavcem cestnega podjetja počistili cestišče. Reševalci NMP Krško in Sevnica so poškodovane na kraju oskrbeli ter dve osebi prepeljali v SB Brežice in eno v SB Novo mesto. Cesta je bila v času intervencije zaprta. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 13.02 sta v naselju Irje, občina Rogaška Slatina, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, očistili cestišče ter nudili pomoč reševalcem in policiji. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju nesreče.

Ob 15.41 so na glavni cesti v Šmarju pri Jelšah, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, očistili cestišče, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovanih oseb ni bilo. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 17.37 sta v kraju Selo, občina Velenje, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, očistili cestišče, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem in policistom. Reševalci NMP Velenje so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju nesreče.

Izpostava Koper

Ob 15.57 sta na Ankaranski cesti v Kopru, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali mesto nesreče. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 20.25 sta na regionalni cesti v Zalem Logu, občina Železniki, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, razsvetlili mesto dogodka in s tehničnim posegom dvignili poškodovano vozilo nazaj na vozišče in pomagali vlečni službi pri nalaganju. O nesreči so bili obveščeni reševalci NMP Škofja Loka in policisti PU Kranj.

Ob 21.24 je v naselju Grenc, občina Škofja Loka, osebno vozilo trčilo v ventil plinske napeljave, pri čemer je prišlo do uhajanja plina. Gasilci PGD Škofja Loka so kraj dogodka zavarovali in zaprli plinske ventile na plinovodu ter opravili plinske meritve. Nevarnosti za okolico ni bilo. O nesreči so bili obveščeni policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.15 sta v naselju Nožice, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, pomagali pri oskrbi ene poškodovane osebe in na vozilu odklopili akumulator. Na kraju je bila policija.

Ob 15.46 sta v Kamniški ulici v Domžalah, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in cestišče posuli z absorbentom. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.26 sta v Goričici pri Ihanu, občina Domžale, padli dve kolesarki in se poškodovali. Gasilci CZR Domžale so ju oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so ju nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 21.17 je na regionalni cesti Kamnik–Ločica, občina Kamnik, osebno vozilo zapeljalo s cestišča na teraso gostinskega lokala, prebilo ograjo, porušilo več miz in klopi ter poškodovalo goste. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi poškodovanih in zaščitili kraj dogodka zaradi policijske preiskave. Voznik je s poškodovanim vozilom pobegnil s kraja nesreče in z motornimi tekočinami onesnažil cestne odseke Kamnik–Ločica, Kamnik–Stahovica in Stahovica–Črnivec, katere so gasilci in delavci Gorenjske gradbene družbe posuli z vpojnimi sredstvi in očistili. Tri poškodovane osebe so reševalci NMP Kamnik na kraju oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana. Gasilci so nudili razsvetljavo kriminalistom za potrebe ogleda kraja dogodka. Nastala je večja gmotna škoda na poslovnem objektu in opremi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.30 je v Ulici Tolminskih puntarjev v Novi Gorici, osebno vozili trčilo v voznico električnega skiroja. Gasilci JZGRD Nova Gorica so nevtralizirali razlite tekočine in pomagali reševalcem NMP Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 16.53 sta na cesti med Senožečami in Štorjami v občini Divača, trčili osebni vozili. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu ene poškodovane osebe do reševalnega vozila, sanirali razlite tekočine, odklopili akumulatorje ter nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozil.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.31 sta na cesti Dravograd–Črneče, občina Dravograd, trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in pomagali reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem, ki so poškodovano osebo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 14.54 se je v Ulici Jule Vovk Molnar na Bledu, v večstanovanjskem objektu širil vonj po zažgani plastiki. Gasilci PGD Bled so izvedli ogled in pri vratih enega od stanovanj zaznali izrazit vonj po zažganem. Ugotovili so, da je stanovalka zaspala s prižgano cigareto, zato sta se vneli vzmetnici. Gasilci so vzmetnici iznesli na balkon in pogasili ter prezračili stanovanje. Osebi, ki se je nadihala dima, so pomoč nudili reševalci NMP Bled. Na kraju je bila prisotna policija.

Izpostava Maribor

Ob 11.48 je v Žolgarjevi ulici v Mariboru, gorelo v stanovanju v prvem nadstropju stanovanjske stavbe. Gasilci JZ GB Maribor so skozi okno vstopili v stanovanje in skupaj z gasilci PGD Studenci požar pogasili, prezračili stanovanje in prostore pregledali s termo kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 20.39 je v Semedeli, občina Koper, gorelo kombinirano vozilo. Gasilci JZ GB Koper so vozilo pogasili in pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 17.59 je med Ospom in Tinjanom, občina Koper, gorelo v gozdu. Gasilci JZ GB Koper so ugotovili, da gre za neprijavljeno kurjenje brez nadzora, zato so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.39 je ob Poti na Golovec v Ljubljani tlelo deblo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana mesto so deblo pogasili.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 14.06 je v Trubarjevi ulici v Laškem, uhajal plin v večstanovanjski stavbi. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, zaprli glavni ventil, evakuirali stanovalce, prezračili prostore v objektu ter izmerili vsebnosti plinov v zraku. Dežurna delavca distributerja plina sta okvaro odpravila.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 0.02 so na cesti Ilirska Bistrica–Jelšane v bližini naselja Mala Bukovica, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Ilirska Bistrica očistili po vozišču razlito dizelsko gorivo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 8.49 je v Podgori, občina Šmartno ob Paki, občan med sprehodom v gozdu našel neeksplodirano ročno bombo iz obdobja 2. svetovne vojne. Kraj najdbe so zavarovali policisti. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Zahodno Štajerske, Gorenjske in Ljubljanske regije so med pregledom terena našli še 12 nabojev kalibra 7,9 mm in dve eksplozivni polnitvi za ročno bombo. Vse nevarne najdbe so odstranili in uničili na varni lokaciji.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 2.02 je na Lehnu, občina Podvelka, zaradi okvare v RTP Podvelka brez električne energije ostalo 39 odjemalcev.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 18.43 so v Ulici Alenke Gerlovič v Brežicah, gasilca PGD Brežice s tehničnim posegom odprla vrata osebnega vozila in iz njega rešila otroka.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.58 so v ulici Pot za Brdom v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana pričvrstili del pločevine ostrešja, ki je nevarno visel nad površino za pešce.

Izpostava Maribor

Ob 10.25 so v Čopovi ulici v Slovenski Bistrici, gasilci PGD Slovenska Bistrica s tehničnim posegom odprli vrata v enostanovanjski objekt, v katerem se je nahajala onemogla oseba in pomagali reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.40 so v Plavah, občina Kanal ob Soči, gasilci PGD Kanal nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.25 je v ulici Šmihel v Novem mestu, zaradi počene cevi voda poplavila več učilnic v Osnovni šoli Šmihel. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so zaprli ventil ter izčrpali in posesali vodo iz prostorov.

Ob 15.39 so v ulici Stari trg v Trebnjem, gasilci PGD Trebnje ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili dostop do onemogle osebe. Reševalci NMP ZD Trebnje so osebo pregledali in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci so pomagali pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 8.19 so v Bračičevi ulici v Cerknici, gasilci PGD Cerknica nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 19.16 so na Cesti v Staro vas v Postojni, gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Vreme

V torek bo precej jasno, v zahodnih krajih pa občasno zmerno oblačno. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 27 °C.

V sredo bo povečini sončno, več oblačnosti bo v hribovitih zahodnih krajih, tam bo rahlo deževalo. Postopno se bo krepil jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18, najvišje dnevne od 23 do 27, na vzhodu do 29 °C.

V četrtek bo oblačno, občasno bo deževalo, možne bodo tudi nevihte. Tudi v petek bo oblačno in deževno, pojavljale se bodo nevihte.