Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. septembra 2022.

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Kranj

Ob 11.22 je nad vasjo Rateče, občina Kranjska Gora, na pašniku krava poškodovala pastirja. Posredovali so gorski reševalci postaje GRS Rateče, ki so poškodovancu na kraju dogodka nudili prvo pomoč, ga imobilizirali in prenesli do kraja, kjer so ga lahko prevzeli reševalci NMP Jesenice.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.09 se je v naselju Zaboršt, občina Domžale, v MTB poligonu pri padcu s kolesom poškodoval otrok. Gasilci CZR Domžale so poškodovancu oskrbeli roko in predali svojcu, ki ga je odpeljal na pregled v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.07 se je v bližini naselja Lokavec, občina Ajdovščina, pri zasilnem pristanku poškodoval jadralni padalec. Reševalci NMP Ajdovščina so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.07 sta na avtocesti Celje – Ljubljana na Lopati v občini Celje, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu, zajezili iztekanje goriva iz rezervoarja tovornega vozila in prečrpali gorivo iz poškodovanega rezervoarja tovornega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.45 se je na Ljubljanski cesti v Kamniku, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj nesreče, reševalci NMP Kamnik pa so poškodovanca prepeljali v ZD Kamnik.

Ob 16.25 je na ljubljanski obvoznici pri izvozu za Sneberje, v naletu trčilo šest osebnih vozil. Štiri osebe so se lažje poškodovale. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem, odklopili akumulatorje na vozilih ter posuli z vpojnimi sredstvi in očistili po vozišču razlite motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.23 je v Gregorčičevi ulici v Novi Gorici, osebno vozilo trčilo v kolesarja. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovanega kolesarja.

Izpostava Ptuj

Ob 7.19 sta na Slovenski cesti v Središču ob Dravi, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ormož in Središče ob Dravi so štirim ponesrečencem nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev, na vozilih odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, očistili cestišče ter pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovanih oseb.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.37 so v Medvodah gasilci PGD Preska-Medvode pogasili šest železniških pragov, ki so zagoreli zaradi pregrevanja zavor tovornega vlaka.

Ob 16.28 se je v Igriški ulici v Ljubljani kadilo na balkonu v tretjem nadstropju stanovanjskega bloka. Gasilci GB Ljubljana so pogasili tleče korito za rože.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.18 je v Kotarjevi ulici v Šentjerneju, zagorelo v kuhinji stanovanja v večstanovanjskem objektu. Še pred prihodom gasilcev so požar na štedilniku pričeli gasiti stanovalci. Gasilci PGD Šentjernej so ga dokončno pogasili, prostor pregledali s termovizijsko kamero in ga prezračili. Kuhinja je delno poškodovana.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.13 so na železniški postaji v Medvodah, gasilci PGD Preska-Medvode hladili kolesa tovornega vlaka, ki so se pregrevala zaradi zaviranja.

Izpostava Ptuj

Ob 13.26 je na AC Maribor - Gruškovje na počivališču OMW v naselju Gerečja vas, občina Hajdina, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj in PGD Hajdina so ogenj pogasili, na vozilu odklopili akumulator in očistili parkirišče.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 19.23 so občani na Kidričevi ulici v Celju, kurili odpadne kable. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so ogenj pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Postojna

Ob 18.06 je v Prečni ulici v Pivki, zagorelo v zabojniku za odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Pivka.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 20.33 je v Ulici Goce Delčeva v Ljubljani, stanovalec priklopil kurilno napravo na zračnik in povzročil zadimljenost sosednjega stanovanja. Gasilci GB Ljubljana so stanovanje prezračili in prepovedali kurjenje.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 13.07 so v potoku Rogoznica ob Čarmanovi ulici na Ptuju, opazili obarvano snov. Gasilci PGD Ptuj so izvedli meritve pH vrednosti in prisotnosti ogljikovodikov v vodi. Nevarnosti za okolje ni bilo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. Delavci KP Ptuj so preprečili iztekanje snovi v potok.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.06 sta na Paljevem, občina Kanal ob Soči, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije na varno odstranila najdeno topovsko granato kalibra 75 mm, mase 5,5 kg, francoskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 6.30 je na Cesti krških žrtev v Krškem, v trgovskem lokalu iz grelnika vode iztekala voda. Gasilci PGE Krško so zaprli kotni ventil pod grelnikom in s tem preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Celje

Ob 7.57 so na Kardeljevem trgu v Velenju, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom rešili osebo iz kabine okvarjenega dvigala. Dvigalo so izklopili in obvestili serviserja.

Ob 10.06 so v objektu na Mariborski cesti v Celju gasilci PGE Celje rešili ujeti osebi iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Maribor

Ob 16.08 je na Magdalenskem trgu v Mariboru, v praznem stanovanju stanovanjskega bloka iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.46 so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem se je nahajala poškodovana starejša oseba in ji do prihoda reševalcev nudili prvo pomoč. Reševalci NMP Nova Gorica so poškodovano osebo oskrbeli.

Ob 14.51 so v Idriji gasilci PGD Idrija nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila. 

Napoved za naslednje dni

V sredo bo deloma jasno, več oblačnosti bo v hribovitih zahodnih krajih. Tam bo občasno že rahlo deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 27, na vzhodu do 29 °C.

V četrtek bo pretežno oblačno. Občasno bo deževalo, pojavljale se bodo tudi nevihte. Še bo pihal jugozahodni veter, ob morju pa jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, ob morju okoli 22, najvišje dnevne od 21 do 26 °C.

V petek bo oblačno. Dež bo od severa postopno zajel vso Slovenijo, sprva bodo vmes tudi nevihte. Popoldne bo zapihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem zvečer burja.V soboto bo oblačno, deževno in hladno. V visokogorju bo snežilo. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja.