Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. septembra 2022.

Močan veter

Izpostava Maribor

Ob 19.48 so na Trgu Dušana Kvedra v Mariboru, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor pritrdili pločevinasto streho na stanovanjskem bloku, ki jo je poškodoval močen veter.

Izpostava Ptuj

Ob 21.46 se je v naselju Zagorje v občini Sveti Tomaž preko cestišča podrlo večje drevo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Koračice so drevo razžagali in očistili cesto.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.43 je helikopter Slovenske vojske (SV) skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik, prepeljal v nadaljnjo oskrbo obolelo osebo iz Tolmina v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 15.53 sta se na Bohinjskem jezeru, občina Bohinj, zaradi močnega vetra s kanujem prevrnili osebi, ki so ju iz vode rešili mimoidoči. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica in Bled, potapljači Podvodne reševalne službe (PRS) Bled in pripadniki ekipe Civilne zaščite (CZ) za reševanje na vodi in iz vode občine Bohinj, so nato poškodovanima osebama nudili pomoč zaradi podhladitve, ju prepeljali na izhodišče, iz vode potegnili kanu ter ga predali lastniku.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 17.18 je na območju Goreljka, občina Bohinj, potekla iskalna akcija pogrešane osebe. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica, Bohinjska Češnjica, Koprivnik, Gorjuše, gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica, vodniki z reševalnimi psi za iskanje pogrešanih oseb, Skupina za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS) skupina 4, Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS)  Gorenjska in vodniki z reševalnimi psi Gorske reševalna zveza Slovenije (GRZS) so pregledali območje od Goreljka proti Mrzlemu Studencu. Osebo so ob 18.14 našli na Zatrniku.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 14.26 je pri naselju Straža pri Raki, občina Krško, motorno kolo trčilo v pešca. Na kraju dogodka so bili reševalci in gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so zavarovali kraj dogodka. V nesreči poškodovani osebi sta preminuli na kraju.

Izpostava Koper

Ob 15.19 sta na Šmarski cesti v Kopru, trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in nudili pomoč nepoškodovani voznici pri izstopu iz osebnega vozila. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so eno osebo prepeljali na preventivni pregled v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.50 sta na južni ljubljanski obvoznici v Ljubljani, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, nudili pomoč poškodovani osebi pri izstopu iz vozila, očistili vozišče in posuli razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.30 sta v Gregorčičevi ulici v Novi Gorici, trčili osebni vozili. Gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica sta zavarovala kraj dogodka, odklopila akumulator na vozilu in nevtralizirala razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.28 sta v Imenem v občini Podčetrtek, trčila potniški vlak in osebno vozilo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Imeno so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo odstranili s tirov. V trčenju ni bilo poškodovanih oseb.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.24 so v Rožni dolini v Ljubljani, na gradbišču stanovanjskega objekta goreli leseni tramovi in opažne plošče. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Vič.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.47 se je v Celju na avtocesti v smeri Ljubljane, zaradi okvare na motornem delu kadilo iz tovornega vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in s termovizijsko kamero pregledali vozilo. Do požara ni prišlo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.40 je na Tržaški cesti na Brezovici, na bencinskem servisu zaradi pregretega ležaja zagorela pnevmatika na prikolici tovornega vozila. Požar so pred prihodom gasilcev omejili zaposleni na bencinskem servisu. Gasilci PGD Brezovica so požar dokončno pogasili in preventivno pregledali vozilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.10 je na cesti Gaber–Uršna Sela pred odcepom za Potoke, občina Semič, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Kot–Brezje, Črmošnjice in Rožni Dol.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8:56 so v ulici Pod Gričem v naselju Rožna dolina, občina Nova Gorica, delavci pri izkopu na gradbišču našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) sta odstranila topovsko granato kalibra 149 milimetrov, mase 30,5 kilogramov, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne in jo do uničenja shranila na varno v skladišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 14.06 so na Jurčičevi ulici v Brežicah, gasilci PGD Brežice ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Brežice v stanovanje, kjer se je nahajala mrtva oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.33 so v naselju Male Rebrce, občina Ivančna Gorica, gasilci PGD Zagradec na Dolenjskem nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 14.48 so v naselju Utovlje, občina Sežana, gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu obolele osebe. Reševalci NMP Sežana so osebo prepeljali v SB Izola.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje, bodo v četrtek predvsem v severni polovici Slovenije možni dolgotrajni krajevni nalivi. V petek bodo predvsem na Primorskem možna krajevna neurja.

Vreme 

V četrtek bo pretežno oblačno. Nastajale bodo plohe in nevihte, možni bodo krajevni nalivi. Še bo pihal jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 °C.

V petek bo oblačno. Dež bo zajel vso Slovenijo, predvsem v zahodni in južni Sloveniji bodo vmes tudi nevihte. Zapihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem proti večeru burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 17, na Goriškem in ob morju okoli 20, najvišje dnevne od 15 do 20, na Primorskem do 24 °C.

V soboto bo oblačno, deževno in hladno. V visokogorju bo snežilo. Padavine bodo zvečer povsod ponehale. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.

V nedeljo bo pretežno jasno s svežim in ponekod meglenim jutrom.