Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka dr. Kamišalić Latifič obiskala Mednarodni obrtni sejem v Celju

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
V Celju poteka Mednarodni obrtni sejem, ki ga zaznamuje že 53-letna tradicija. Letos so kot enega iz med pomembnih sklopov predstavitve izbrali tudi digitalizacijo.

Državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić si je ogledala razstavišče Stičišče znanosti in gospodarstva, kjer slovenski raziskovalni in visokošolski zavodi predstavljajo nove tehnologije in tehnološke procese, visokotehnološke inovacije in sodobne izobraževalne programe. Pomembno je, da ljudje spoznajo, kaj digitalizacija prinaša in kako lahko izboljša njihovo življenje. Zato ekipa z Ministrstva za javno upravo predstavlja napredne e-storitve za državljane in podjetja, ki omogočajo enostavno in hitro poslovanje z državo. Na razstavnem prostoru udeležence sejma seznanjajo z novostmi portala SPOT, eUprava in Stop Birokracija

V času pospešene digitalizacije družbe in gospodarstva, je zmanjšanje digitalnega razkoraka, do katerega prihaja zaradi neenakih možnosti dostopa do interneta, tehnologij, orodij in znanj, ena naših najpomembnejših prioritet.

Pripravljeni so ukrepi za odpravo razvojnih vrzeli za hitrejši razvoj digitalne preobrazbe na vseh področjih. Naša naloga je reševanje izzivov usklajeno in celovito:

  • spodbujanje širitve fiksnih optičnih omrežij na podeželju,  
  • ustvarjanje pogojev za večjo razpoložljivost mobilnih komunikacijskih omrežij, tudi s tehnologijo 5G, 
  • soočanje z izzivi pomanjkanja digitalnih znanj in spretnosti pri različnih skupinah prebivalstva,
  • spodbujanje uporabe digitalnih javnih storitev in razvijanje različnim družbenim skupinam prilagojenih, uporabniku prijaznih digitalnih storitev.

Ustvariti je treba okolje, v katerem se bodo državljani in podjetja počutili varno in bodo razumeli prednosti digitalizacije in digitalnih tehnologij, da bodo zaupali digitalnim storitvam, prepoznali dezinformacije in poskuse goljufije, se zaščitili pred kibernetskimi napadi, spletnimi prevarami in goljufijami.

Obisk državne sekretarke na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju

Obisk državne sekretarke na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju | Avtor: SDP

1 / 2