Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. septembra 2022

Močno deževje

Dne 15. 9. 2022 je celotno Slovenijo zajelo močno deževje z občasnimi lokalnimi nalivi. Zabeleženih je bilo 172 dogodkov v občinah Celje, Kozje, Rogaška Slatina, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Žalec, Ankaran, Piran, Brezovica, Dobrova–Polhov Gradec, Domžale, Grosuplje, Ig, Kamnik, Komenda, Ljubljana, Logatec, Log-Dragomer, Lukovica, Medvode, Moravče, Vrhnika, Duplek, Slovenska Bistrica, Rogašovci, Bovec, Idrija, Kobarid, Tolmin, Metlika, Divača, Hrpelje–Kozina, Postojna, Sežana, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Aktiviranih je bilo 70 gasilskih enot, od tega šest poklicnih enot. Gasilci so v večini primerov črpali meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjskih objektov, avtosalonov, dvoran, gospodarskih objektov, industrijskih stavb, knjižnic, nakupovalnih prostorov, prodajaln, gostinskih prostorov, skladišč, šol, vrtcev, lekarn, Narodne galerije ter iz drugih objektov. Voda je poplavila tudi več podvozov, zato so morali gasilci reševati obstala vozila. Zaradi padavin se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov, zaradi katerih je bilo zaprtih več cest. Na omenjenih lokacijah so gasilci odstranjevali podrta drevesa in prekrivali strehe objektov. V občini Ankaran se je pretrgal električni kabel. Narasli potoki in hudourniki so ogrožali več objektov, katere so gasilci zavarovali s protipoplavnimi vrečami. Udar strele je zanetil požar na ostrešju stanovanjskega objekta v Ulici bratov Martinec v Ljubljani ter v naselju  Dobležiče v občini Kozje, kjer je zanetil požar ostrešja gospodarskega poslopja.

Dne 15.9.2022 zvečer in ponoči so močno narasle reke v severozahodni Sloveniji, predvsem v porečjih Idrijce, Sore in Gradaščice, na širšem območju Ljubljane ter Kolpa. Vodotoki na omenjenem območju še naraščajo in se razlivajo. Vodnatost rek na tem območju je velika, v vzhodni Sloveniji srednja, v večini južne in severovzhodne Slovenije pa vodnatost ostaja mala.

 

Močan veter

Izpostava Maribor

Ob 0.52 je v naselju Dolge Njive, občina Lenart, močan veter podrl drevo preko ceste. Gasilci PGD Selce so drevo razžagali in odstranili s ceste.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.58 je na avtocesti pri naselju Čatež ob Savi, občina Brežice, v smeri proti Obrežju, osebno vozilo zapeljalo s cestišča na obcestno brežino. Posredovali so gasilci PGE Krško, ki so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator.

Izpostava Celje

Ob 6.55 so v Kidričevi ulici v Celju, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, očistili cestišče, odklopili akumulatorje ter nudili pomoč drugim enotam. Reševalci NMP Celje so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 11.56 sta v Fužinski ulici na Jesenicah, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, rešili voznika iz vozila, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.55 sta na Ljubljanski cesti v Domžalah, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu ter posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Reševalci NMP ZD Domžale so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 21.36 sta nad ljubljansko obvoznico na nadvozu Šmartinske ceste, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, iz vozila s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo in jo nato predali v oskrbo reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.43 je v Noršincih, občina Ljutomer, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča in pristalo na strehi drugega vozila. Gasilci PGD Ljutomer so odklopili akumulatorja in odstranili vozilo. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.32 sta v križišču med Cankarjevo in Rejčevo ulico v Novi Gorici, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč policiji in očistili vozišče. Reševalci NMP Nova Gorica so oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Postojna

Ob 17.35 je v naselju Zabiče, občina Ilirska Bistrica, padel kolesar. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj nesreče in pomagali reševalcem pri oskrbi. Reševalci NMP Ilirska Bistrica so poškodovanega kolesarja oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 7.16 je v naselju Gradin, občina Koper, zagorela lesena baraka. Gasilci JZ GB Koper in PGD Gradin so požar pogasili. Zgorelo je okoli 50 kvadratnih metrov lesene barake in drvarnice.

Izpostava Kranj

Ob 11.28 se je kadilo iz električne omarice pri predoru Karavanke, občina Jesenice. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili, prostore prezračili in opravili preventivni pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.55 je na Cesti španskih borcev v Ljubljani, zagorela streha enostanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zgornji Kašelj in GB Ljubljana so požar pogasili in del ostrešja prekrili s ponjavo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 10.10 je na Falski cesti v Rušah, zagorelo komunalno tovorno vozilo. Gasilci PGD Ruše so vozilo pogasili in ga pomagali natovoriti na vozilo vlečne službe. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 22.37 je na Miklošičevi cesti v Ljubljani, zagorel reklamni pano. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-mesto so požar pogasili in odklopili pano.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 11.55 je v vrtcu Makole v istoimenski občini, prišlo do uhajanja gospodinjskega plina. Zaposleni in otroci so se evakuirali iz objekta pred prihodom gasilcev PGD Slovenska Bistrica, ki so zaprli ventil na plinski napeljavi in preprečili nadaljnje uhajanje. Poškodovanih ni bilo, prav tako ni bilo posledic na okolje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 10.49 je v obratu živilske industrije na Pobrežju v Mariboru, prišlo do iztekanja dušikove kisline iz poškodovane posode. Gasilci JZ GB Maribor so posodo začepili in preprečili nadaljnje iztekanje, zavarovali kraj dogodka in nevarno snov prečrpali v ustrezno embalažo. Do onesnaženja okolja ni prišlo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.18 so v naselju Miren, občina Miren Kostanjevica, pri zemeljskih delih ob reki Vipavi našli ročno bombo italijanske izdelave, mase 0.52 kg iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranemu ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta jo odstranila in shranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.57 so gasilci PGE Celje na Kraigherjevi v Celju, prenesli preminulo osebo iz večstanovanjskega objekta do vozila pogrebne službe. 

Izpostava Ljubljana

Ob 10.33 so gasilci GB Ljubljana na Cankarjevem nabrežju v Ljubljani, s pomočjo avto lestve odstranili strešnike, ki so viseli s strehe in ogrožali mimoidoče.

Ob 23.14 je na Cesti španskih borcev v Ljubljani, iztekala voda iz stanovanja zaradi poškodovanega kotlička. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil in tako preprečili nadaljnje iztekanje.

Opozorila

Po podatkih Agencije RS za okolje v višinah k nam priteka zelo vlažen zrak. Nad našimi kraji se zadržuje izrazita hladna fronta, popoldne in v noči na soboto se bo nad severnim Jadranom poglobilo ciklonsko območje, ki se bo jutri popoldne umikalo na jug. Zaradi vseh naštetih vremenskih faktorjev pričakujejo danes predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji izrazite in dolgotrajne krajevne nalive. Območja proženja padavinskih pasov bodo predvsem na območju alpsko-dinarske pregrade, višinski vetrovi pa bodo padavine odnašali proti osrednji in jugovzhodni Sloveniji. Predvsem na Primorskem so možne tudi močnejše nevihte. Ob nastanku ciklona se bodo krajevno intenzivna padavinska območja čez dan pomaknila tudi nad jugozahodno Slovenijo.

Po podatkih Urada za hidrologijo Agencije RS za okolje z dne 16. 9. 2022 ob 9. uri sta Gradaščica in Poljanska Sora v zgornjem toku močno narasli in poplavljata. Trenutno se je njuno naraščanje prehodno ustalilo, vendar lahko dopoldan in sredi dneva ob ponovni krepitvi padavin še narasteta. Poplavljene površine se lahko še povečajo, možne so poplave v večjem obsegu. Preko dneva bo poplavljala tudi Kolpa in posamezni pritoki Ljubljanice. Razlivanja manjših vodotokov in hudournikov so mogoča tudi v Idrijsko-Cerkljanskem hribovju ter na večjem območju osrednje in deloma južne Slovenije.

Geološki zavod Slovenije obvešča, da se danes, dne 16. 9. 2022, nevarnost pojavljanja zemeljskih plazov nadaljuje, zaradi napovedanih povečanih padavin. Povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov velja za celotno območje Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije https://bit.ly/3tzOzDX