Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. 9. 2022.

Poplave, močan veter in plazovi

Včerajšnje celodnevno deževje in ponekod močan veter sta povzročila veliko težav po vsej državi. Največ je bilo poplav meteornih voda in naraslih rek ter vodotokov, veter je razkril več streh objektov, poplavljeni so bili podvozi, na cestišča so meteorne vode nanesle blato in poplavni material, podrtega je veliko drevja. Narasli potoki in hudourniki so ogrožali več objektov, katere so gasilci zavarovali s protipoplavnimi vrečami. Na Viniški cesti v Črnomlju je zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše.

Zaradi padavin se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov, zaradi katerih je bilo zaprtih več cest, narasle so nekatere reke in njihovi pritoki. Poplavljale so reke Kolpa, Poljanska Sora, Logaščica s hudourniškimi pritoki, Ljubljanica s pritoki na običajnih mestih, Gradaščica, Medija v Zagorju in Idrijca. Danes v soboto so možna razlivanja predvsem ob Ljubljanici in Krki ter ob manjših rekah v osrednji, južni in zahodni Sloveniji. Kolpa bo še poplavljala.

Gasilci so posredovali na 284 lokacijah. Aktiviranih je bilo 9 poklicnih in 178 prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev. Največ posredovanj so imeli na območjih izpostav Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Trbovlje, Celje in Postojna.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 14.08 sta v naselju Srednik, občina Sevnica, trčili osebni vozili, pri tem je eno vozilo pristalo v potoku. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj nesreče, odklopili bateriji na vozilih, preprečili nadaljnji iztek motornih tekočin, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine, v potok postavili lovilna črevesa in vozilo iz potoka postavili nazaj na cestišče. Poškodovani osebi so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Sevnica odpeljali v Zdravstveni doma (ZD) Sevnica.

Izpostava Celje

Ob 19.53 na cestni relaciji Arja Vas–Velenje v bližini gostišča Cizej, občina Žalec, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča v obcestni jarek. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, odklopili akumulator in nudili pomoč vlečni službi pri natovarjanju osebnega vozila. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Koper

Ob 20.22 je na primorski avtocesti v bližini predora Dekani, občina Koper, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Nastala je materialna škoda, poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 13.43 je na Planini pod Golico, občina Jesenice, osebno vozilo zdrsnilo s ceste. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so požarno in prometno zavarovali kraj nesreče in vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na cesto, poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.18 sta na primorski avtocesti med Vrhniko in Logatcem, občina Vrhnika, v smeri Kopra trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Dolnji Logatec so zavarovali kraj nesreče, umaknili vozila z vozišča in odklopili akumulator na enem vozilu. Poškodovala se je ena oseba.

Ob 12.10 se je na avtocesti Višnja Gora–Grosuplje osebno vozilo zaletelo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Stična in Grosuplje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Ob 17.18 so v predoru Trojane v smeri Maribora v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. V nesreči poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 21.57 je v naselju Malečnik, občina Maribor, osebno vozilo zdrsnilo s dvorišča po pobočju. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in osebno vozilo ter preprečili nadaljnji zdrs vozila po pobočju. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.50 je v naselju Trnovo ob Soči, občina Kobarid, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Osebno vozilo so iz jarka potegnili nazaj na vozišče gasilci PGD Kobarid.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.56 je na avtocesti pred izvozom Novo mesto–zahod v smeri Ljubljane, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste v odbojno ograjo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so odklopili akumulator na vozilu in zavarovali kraj dogodka. Na kraju so bili tudi reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. V nesreči ni bilo poškodovanih. Za sanacijo nesreče so poskrbeli dežurni delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS).

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 11.41 je v Seči, občina Piran, občan zažgal sršenje gnezdo v dimniku stanovanjske hiše, pri tem so zagorele tudi saje v dimniku. Občanu je uspelo pogasiti požar pred prihodom gasilcev JZ GB Koper. Ti so dimnik pregledali.

Izpostava Kranj

Ob 21.02 so v naselju Polje, občina Bohinj, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Savica so dimniški požar pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 10.14 je v Bukovcih, občina Markovci, zagorela elektro omarica na stanovanjski hiši. Požar so pogasili domači, gasilci PGD Bukovci so objekt pregledali s termo kamero.

Ob 19.10 je v naselju Pacinje, občina Ptuj, zagorel električni drog. Požar so pogasili gasilci PGD Pacinje. Na kraju dogodka so bili tudi dežurni delavci elektro Maribor.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.26 se je v Pražakovi ulici v Ljubljani pod pokrovom osebnega vozila smodila električna napeljava. Pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar z gasilnikom pričeli gasiti mimoidoči. Gasilci so dokončno pogasili požar in odklopili akumulator.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 20.08 je na Grebenčevi cesti v Leskovcu pri Krškem, občina Krško, iz osebnega vozila iztekalo pogonsko gorivo v dolžini okoli 50 metrov. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, preprečili širjenje madeža po cestišču in ga posuli z vpojnimi sredstvi. O dogodku je bil obveščen tudi občinski vzdrževalec cest.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.22 je v naselju Podklanc v občini Dravograd, na cesti Ravne na Koroškem–Dravograd, voznik osebnega vozila zapeljal s cestišča v reko Mežo. Pri tem se je poškodovala ena oseba. Poklicni gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. S tehničnim posegom so dvignili vozilo iz reke Meže in preprečili iztekanje nevarnih tekočin. Poškodovano osebo je ekipa Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) - enota NMP Slovenj Gradec prepeljala v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.30 sta v bližini kraja Bate, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila na varno neeksplodirana ubojna sredstva v skupni masi 11 kilogramov. Vse najdbe so italijanskega izvora, ostanek obdobja prve svetovne vojne.

Ob 11.27 sta v Tolminskem Lomu, občina Tolmin, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila na varno topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.00 so na Drožanjski cesti v Sevnici, gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom vstopili skozi okno v objekt in omogočili reševalcem NMP Sevnica dostop do obolele osebe. Reševalci NMP Sevnica so osebo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.54 je v naselju Moste, občina Komenda, na osebno vozilo padlo suho drevo. Gasilci PGD Moste in Kamnik so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Maribor

Ob 19.00 so v ulici Ob potoku v Račah, občina Rače-Fram, gasilci PGD Rače pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.55 so v Gregorčičevi ulici v Idriji, gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom odprli vrata osebnega avtomobila, v katerega se je zaklenil otrok.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.00 so na Opekarni cesti v občini Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje - mesto odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. V nadaljnjo oskrbo so jo prevzeli reševalci NMP.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo, Agencije RS za okolje, reka Kolpa poplavlja. Njen 

pretok  v  srednjem  toku  se  je   ponoči   ustalil  in  se  proti  jutru   začel  počasi   zmanjševati.  V 

spodnjem  toku  še   narašča   in  bo   največjo   vodnatost  dosegla  popoldan.  Ljubljanica  s  pritoki 

poplavlja na  običajnih  površinah na Ljubljanskem barju. V soboto  ponoči  bo narasla tudi Krka s 

pritoki, ki se lahko na izpostavljenih mestih razlije iz struge.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/