Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. septembra 2022.

Poplave, veter, plazovi

Po celotni Sloveniji se je preko dneva do večernih ur nadaljevalo močno deževje. Zabeležili smo 95 dogodkov v 39 občinah. Aktiviranih je bilo 48 prostovoljnih gasilskih društev in šest poklicnih enot. Največ posredovanj so imeli na območjih izpostav Ljubljana, Novo mesto in Celje. Gasilci so zaradi močnega vetra predvsem odstranjevali z vozišč podrta drevesa in zaščitili več odkritih streh, zaradi poplav meteornih voda so prečrpavali vodo iz kletnih prostorov stanovanjskih, gospodarskih objektov in drugih objektov med drugimi, iz gasilskega doma v Dobličah, občina Črnomelj, nakupovalnega centra v Sinji Gorici, občina Vrhnika in doma za starejše v Logatcu. Narasla reka Kolpa je zalila avto kamp in tri mobilne hiške kraju Primostek, občina Metlika. Zaradi padavin se je sprožilo več zemeljskih plazov, zaradi katerih je bilo zaprtih nekaj cest. Pretoki rek so še vedno visoki, a postopoma upadajo, možna so razlivanja. Poplavljene površine so bodo postopoma zmanjševale.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 10.23 se je na območju Javorniškega Rovta in Golice, občina Jesenice, na tekaški prireditvi poškodovalo več tekačev, nekaj jih je bilo podhlajenih. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jesenice so jih oskrbeli na kraju dogodka, enega poškodovanega so prepeljali v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.55 je v kraju Stopče, občina Šentjur, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP).

Ob 15.27 sta v naselju Ložnica, občina Velenje, trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so protinaletno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, posuli po vozišču razlite tekočine ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in delavcem avtovleke pri nalaganju vozila. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP.

Ob 16.04 sta v kraju Vonarje v občini Podčetrtek čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGD Pristava pri Mestinju so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo in nudili prvo pomoč trem poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP. Odklopili so akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče in nudili pomoč avto vleki. Tri poškodovane osebe so reševalci NMP Šmarje pri Jelšah prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.30 sta na regionalni cesti Hotedršica–Godovič, občina Logatec čelno trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Dolnji Logatec in PGD Hotedršica. Zavarovali so kraj nesreče, nudili pomoč pri oskrbi poškodovancev, odklopili akumulatorje na vozilih ter posuli absorbent po izteklih tekočinah. Reševalci NMP Logatec in NMP Idrija so dve poškodovani osebi prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 8.17 je na avtocesti v Slivnici pri Mariboru, občina Hoče-Slivnica osebno vozilo trčilo v ograjo, pri čemer so iz vozila iztekle motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah na cestišču in ga očistili.

Ob 11.03 je na Bistriški cesti v Poljčanah prišlo do prometne nesreče. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so  zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin, z vpojnim sredstvom posuli po posuli izteklih tekočinah, počistili cesto ter vozilo odstranili z vozišča. 

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.35 je na avtocesti Murska Sobota–Maribor, pri naselju Dragotinci, osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Ena oseba se je pri tem lažje poškodovala. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, Gornja Radgona in Ljutomer. Pomagali so reševalcem NMP in sanirali kraj nesreče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.06 je na cesti Postaja–Čepovan, občina Tolmin, osebno vozilo trčilo v obcestni zid. Gasilci PGD Tolmin so odklopili akumulator na vozilu, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji. Poškodovano vozilo je odpeljala vlečna služba. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 14.17 je pri naselju Povir, občina Sežana, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so požarno in prometno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo nazaj na kolesa in z absorpcijskim sredstvom posuli po vozišču iztekle motorne tekočine. V nesreči poškodovanega voznika so oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola reševalci NMP Sežana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 21.47 je v naselju Brezno, občina Laško, gorelo v starejši, zapuščeni stanovanjski hiši. Gasilci PGD Laško, Sedraž, Dol pri Hrastniku, Marno in Hrastnik so požar pogasili ter objekt in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 22.39 so v Ulici IX. korpusa v Piranu v kopalnici stanovanja stanovalci zaznali vonj po zažganem. Gasilci JZ GB Koper so ugotovili, da je voda pritekla v stropno luč. Ob prižigu luči je nastal kratek stik, kar je povzročilo izklop avtomatske varovalke. Gasilci so sneli stropno luč, odlili vodo in vklopili elektriko.

Izpostava Kranj

Ob 14.54 je v naselju Tupaliče, občina Preddvor, v stanovanjskem objektu prišlo do dimniškega požara. Gasilci PGD Preddvor in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo in pregledali okolico dimnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.29 je v naselju Gradež v občini Velike Lašče v vikend objektu zagorela lesena stena ob dimniku. Gasilci PGD Turjak in Velike Lašče so pogasili požar, odstranili ožgano steno in temeljito pregledali okolico.

Izpostava Maribor

Ob 11.01 je v Pivoli v občini Hoče Slivnica občanu v kopalnici zagorel sušilni stroj. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor ter PGD Hotinja vas, Hoče in Bohova. Do prihoda gasilcev je lastnik delno požar že pogasil. Gasilci so dokončno pogasili požar in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 12.49 je v naselju Na Lipico v občini Šentjur zagorel skuter. Gasilci PGD Šentjur in PGD Lokarje so zavarovali kraj dogodka, dokončno pogasili požar motorja, odklopili akumulator in očistili mesto požara. Skuter je zgorel v celoti.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.55 je v naselju Apnenik, občina Šentjernej, gorelo osebno vozilo parkirano pod balkonom objekta. Ogenj je uničil osebno vozilo, elektro omarico, okno in vrata objekta. Gasilci PGD Šentjernej in Gorenje Vrhpolje so požar pogasili. Na kraju so bili tudi policisti in dežurni delavec elektro službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 16.24 so ob gozdni cesti nad vasjo Kamnik pod Krimom gorele suhe smrekove veje. Gasilci PGD Kamnik pod Krimom so pogasili požar na treh kvadratnih metrih.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 10.41 je bilo v Središču ob Dravi v potoku Trnava opaženo onesnaženje. Gasilci PGD Ormož in Središče so v dolžini 1500 metrov namestili 5 pregrad in na več lokacijah nastavili pivnike ter razmastili površino. Vpliva na okolje ni bilo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 11.56 je v Langusovi ulici v Radovljici občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo, angleško prebojno topovsko granato s traserjem, ostanek obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarno najdbo identificirala, prepeljala na ustrezno mesto za uničenje in jo varno uničila. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.18 sta na območju Velikega vrha, občina Renče-Vogrsko, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja spravila v ustrezno skladišče topovsko granato in šrapnel kalibra 75 milimetrov, skupne mase 13,5 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.05 so v kraju Sv. Jurij v občini Rogatec gasilci PGD Donačka Gora nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe iz gozda do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 9.49 so v ulici Na kresu v Železnikih gasilci PGD Železniki iz poplavljene kleti trgovine izčrpali naraslo vodo podtalnico. Črpanje je bilo potrebno zaradi okvare v prostoru montirane črpalke.

Ob 10.32 v objektu v Gubčevi ulici v Kranju Gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili osebo iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.26 je na makadamski cesti med Ulico pod hribom in Hujsko cesto v Radomljah, občina Domžale, drevo padlo preko cestišča. Drevo so gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale požagali in odstranili.

Izpostava Maribor

Ob 8.08 so v Krpanovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor in PGD Studenci s folijo prekrili del ostrešja, na katerem ni dokončno položena nova kritina.

Ob 17.30 je v ulici Na Ribiški poti v Sveti Trojici v Slovenskih Goricah na objekt ob Trojiškem jezeru padlo drevo. Gasilci PGD Sveta Trojica so požagali in odstranili podrto drevo.

Ob 20.44 so v naselju Kumen, občina Lovrenc na Pohorju, gasilci PGD Lovrenc na Pohorju pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za hidrologijo Agencije RS za okolje, Kolpa in Ljubljanica še poplavljata, vendar se njuni pretoki zmanjšujejo. Poplavljene površine se bodo danes in jutri postopoma zmanjševale.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/