Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. septembra 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj 

Ob 12.15 je na Vršiču, občina Kranjska Gora, planinko obšla slabost, zaradi česar je izgubila zavest. Reševalci NMP Jesenice in gorski reševalci GRS Kranjska Gora so obolelo oskrbeli in jo prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih 

Izpostava Kranj 

Ob 7.42 je na Pokljuki, občina Gorje, gobarja obšla slabost, pri čemer je zgubljal zavest. Gorski reševalci GRS Radovljica so ga na kraju oskrbeli ter prepeljali do mesta, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Bled. 

Ob 10.17 si je na Mežakli, občina Gorje, pri gobarjenju oseba poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Radovljica so osebo na kraju oskrbeli in prepeljali do mesta, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Bled. 

Ob 13.21 se je v kolesarskem parku, občina Kranjska Gora, pri spustu poškodoval kolesar. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so poškodovanega na kraju oskrbeli in pripravili za transport. Helikopter LPE z dežurno ekipo GRS Brnik je poškodovanega prepeljal v SB Jesenice. 

Izpostava Slovenj Gradec 

Ob 10.25 si je na Ojstrici, občina Dravograd, pri gobarjenju občanka zlomila nogo. Gorski reševalci GRS Maribor, enota Radlje ob Dravi, so jo na kraju oskrbeli ter prenesli do reševalnega vozila, s katerim so jo odpeljali v SB Slovenj Gradec. 

 

Reševanja obolelih oseb 

Izpostava Kranj 

Ob 17.24 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP iz Zgornjega Jezerskega v SB Jesenice prepeljal obolelo osebo. Gasilci PGD Jezersko so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do helikopterja. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 10.20 je helikopter Slovenske vojske z medicinsko ekipo za sekundarne prevoze UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz UKC Ljubljana v SB Šempeter pri Gorici. 

Ob 13.36 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku prepeljal obolelo osebo iz Kočevja v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe. 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 14.40 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku prepeljal obolelo osebo iz Tolmina v UKC Ljubljana. 

 

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Brežice 

Ob 18.21 je na cesti Sevnica–Krško, pri naselju Arto, občina Sevnica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča na brežino. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posipali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in avtovleki. Poškodovanih v nesreči ni bilo. 

Izpostava Celje 

Ob 8.17 sta na cesti v kraju Stenica, občina Vitanje, trčili osebni vozili. Poškodovale so se tri osebe. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno ukleščeno osebo, odklopili akumulatorja, sanirali cestišče ter nudili pomoč reševalcem in policiji. Reševalci NMP Slovenske Konjice so poškodovane osebe na kraju oskrbeli ter prepeljali v SB Celje. 

Ob 14.14 je na Kidričevi cesti v Velenju voznik osebnega vozila zaradi slabosti zapeljal s cestišča na parkirni prostor večstanovanjskega objekta in pri tem poškodoval parkirana vozila ter leseni nadstrešek. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščenega voznika, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine ter stabilizirali in zavarovali leseni nadstrešek. Reševalci NMP Velenje so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v SB Celje. 

Izpostava Koper 

Ob 13.12 je v Sočergi, občina Koper, motorist zapeljal s cestišča v obcestni jarek. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine ter reševalcem slovenski Istre z vrvno tehniko pomagali pri dvigu ponesrečenca iz globine 6 metrov in pri prenosu do reševalnega vozila. Ponesrečenca so odpeljali v SB Izola. 

Izpostava Maribor 

Ob 11.24 je v naselju Visole, občina Slovenska Bistrica, voznik zapeljal s ceste v obcestni jarek. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, vozilo potegnili na cesto in omogočili vozniku nadaljevanje poti. 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 13.00 je na regionalni cesti Peršeti–Ušnik, pri Ušniku, občina Tolmin, zaradi neprilagojene hitrosti motorist zdrsnil po cestišču in si pri padcu poškodoval nogo. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj nesreče in očistili cestišče. Reševalci NMP Tolmin so poškodovanega motorista oskrbeli in odpeljali v SB Šempeter. 

Ob 18.06 sta na regionalni cesti Vipava–Podnanos, pri odcepu za Manče, občina Vipava, trčili osebni vozili. Gasilci GRS Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri oskrbi dveh poškodovancev. 

Izpostava Ptuj 

Ob 15.35 je na cesti pri naselju Godeninci, občina Središče ob Dravi, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ormož in Središče ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili prvo pomoč poškodovancem do prihoda reševalcev ter počistili cestišče. Reševalci NMP Ormož so poškodovani osebi prepeljali v SB Ptuj. 

 

Požari v objektih 

Izpostava Brežice 

Ob 21.30 je v Kerinovem Grmu, občina Krško, gorela lesena baraka. Gasilci PGE Krško so požar pogasili. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 14.04 se je na Groharjevi ulici v Kamniku kadilo iz balkona stanovanja v drugem nadstropju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kamnik in Duplica so s pomočjo avtolestve preko balkona vstopili v stanovanje, s štedilnika odstranili zažgane cunje ter pregledali in prezračili stanovanje. Lastnica stanovanja se je kasneje vrnila domov. 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 22.16 je v Spodnji Kanomlji, občina Idrija, v livarni zagorela napa. Požar so pogasili delavci sami. Gasilci PGD Sp. Idrija so opravili pregled s termovizijsko kamero. 

 

Požari na prometnih sredstvih 

Izpostava Celje 

Ob 21.10 je v kraju Stopče v občini Šentjur zagorelo ob ograji avto hiše. Gasilci PGD Šentjur, Lokarje, Slivnica in Šentvid pri Grobelnem so pogasili začetni požar in pregledali okolico. Škoda ni nastala. 

Izpostava Murska Sobota 

Ob 19.09 je v križišču Bratonci–Lipovci, občina Beltinci, gorelo osebno vozilo. Voznik je pred prihodom gasilcev PGD Murska Sobota, Beltinci in Gančani sam pogasil požar. Gasilci PGD Beltinci so preventivno zalili vozilo in ga pregledali. 

 

Nesreče z nevarnimi snovmi 

Izpostava Ljubljana 

Ob 9.38 so v naselju Horjul opazili onesnaženje potoka Ljubgojščica. Gasilci GB Ljubljana so na kraju vzeli vzorce, ki so bili v mejah normale. V vodotok so postavili lovilnike in nevtralizirali razlito olje. 

Izpostava Ptuj 

Ob 16.44 so v Središču ob Dravi gasilci PGD Ormož in Središče ob Dravi nadaljevali s sanacijo onesnaženja na gladini potoka Trnava. 

Izpostava Trbovlje 

Ob 13.10 so na Kešetovem v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje z vpojnim sredstvom posuli in očistili okoli 300 metrov lokalne ceste onesnažene z oljem, ki je izteklo iz osebnega vozila. 

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev 

Izpostava Ljubljana 

Ob 14.21 je v naselju Javorje pri Gabrovki, občina Litija, občan v gozdu naletel na neeksplodirani ubojni sredstvi, italijanski minometni mini, kalibra 45 milimetrov, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjsko-Ljubljanske regije sta nevarni najdbi identificirala, prepeljala na ustrezno mesto, kjer sta ju varno uničila. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. 

 

Tehnična in druga pomoč 

Preko nedelje se je nadaljevalo saniranje posledic zadnjega obilnega deževja. Na terenu je posredovalo 16 gasilskih enot. Gasilci so nudili tehnično pomoč z izčrpavanjem meteorne vode iz poplavljenih kletnih prostorov objektov in odstranjevanjem podrtih dreves. 

Izpostava Celje 

Ob 14.04 so v naselju Rakovlje v občini Braslovče gasilci PGD Braslovče nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz objekta do reševalnega vozila. 

Ob 20.20 so na Preloški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje v stanovanju s tehničnim posegom odprli vrata prostora, kamor se je zaklenil otrok. 

Izpostava Koper 

Ob 7.15 je na Marxovi ulici v Piranu iztekala voda v stanovanju. Gasilci JZ GB Koper so skupaj s policijo vstopili v stanovanje in zaprli vodovodni ventil. 

Izpostava Kranj 

Ob 10.03 so na lokalni cesti Begunje na Gorenjskem–Poljče gasilci PGD Begunje na Gorenjskem odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet. 

Ob 18.42 so na Cankarjevi ulici v Radovljici gasilci PGD Radovljica s tehničnim posegom odprli vrata avtomobila in rešili otroka iz vozila. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 11.09 je na Preglovem trgu v Ljubljani prišlo do izpusta vode iz toplovodnega omrežja. Gasilci GB Ljubljana so iz kleti izčrpali okoli 6 kubičnih metrov vode. 

Ob 14.43 so v Ulici bratov Martinec v Ljubljani gasilci GB Ljubljana prekrili ostrešje poškodovano v požaru dne 15.9.2022. 

Izpostava Maribor 

Ob 8.44 so v naselju Log, občina Ruše, gasilci PGD Bistrica ob Dravi s ceste odstranili podrto drevo. 

Ob 18.38 so na Meljski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili policistom in reševalcem NMP Maribor dostop do onemogle osebe. 

Izpostava Postojna 

Ob 22.10 so v naselju Harije, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Ilirska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri prenosu obolele osebe v reševalno vozilo. 

Izpostava Ptuj 

Ob 9.22 so v naselju Cirkulane gasilci PGD Ptuj s pomočjo domačinov in ob prisotnosti policije vstopili v prostore stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala preminula oseba.

 

Napoved za naslednje dni  

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved 

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/