Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. septembra 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 17.25 se je na hribu Kamnik v občini Žalec pri sestopu poškodoval planinec. Gorski reševalci GRS Celje so poškodovanega na kraju oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Celje in Žalec ter ga prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 14.21 si je na Tegoški planini, občina Tržič, planinec poškodoval nogo. Posredovali so reševalci GRS Tržič, dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS-Brnik in helikopter SV. Poškodovanca so oskrbeli in ga s helikopterjem prepeljali v SB Jesenice.

Ob 15.38 si je na Storžiču, občina Tržič, planinec poškodoval nogo. Posredovali so reševalci GRS Tržič, dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik in helikopter SV. Poškodovanca so oskrbeli in ga s helikopterjem prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.13 se je v naselju Bavdek, občina Velike Lašče, jadralni padalec zapletel v krošnjo drevesa. Gasilci PGD Velike Lašče in Ribnica so nepoškodovanega padalca s pomočjo vrvne tehnike rešili z drevesa. Gorski reševalci GRS Ljubljana so bili v pripravljenosti, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 6.44 se je v naselju Vojsko, občina Kozje, v vinogradu prevrnil traktor, iz katerega je padel voznik in obležal na bližnji poti. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Podsreda so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali traktor, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekajoče motorne tekočine ter nudili pomoč policiji, reševalcem NMP in pogrebni službi. Traktorist je umrl na kraju dogodka.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 7.58 so v ulici Pod Žirkom v Žireh, gasilci PGD Žiri in Dobračeva nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcem NMP Škofja Loka.

Ob 13.43 so v naselju Mače v občini Preddvor, gasilci PGD Preddvor nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.30 je helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Brnik prepeljal obolelo osebo iz SB Šempeter pri Gorici v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 21.23 so na Planini Vogar, občina Bohinj, iskali starejšega planinca, ki se je izgubil pri sestopu.  Gorski reševalci GRS Bohinj so našli nepoškodovanega planinca in ga pospremili v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.36 je v naselju Grobelce, občina Šmarje pri Jelšah, osebno vozilo trčilo v kamniti zid ter se prevrnilo na bok v jarek pod nivojem vozišča. Gasilci PGE Celje so kraj zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, ga postavili na kolesa, izvlekli na vozišče, odklopili akumulator ter posuli razlite motorne tekočine. Poškodovano voznico so z reševalnim vozilom prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 18.22 je v naselju Zalog, občina Kranj, osebno vozilo zdrsnilo v graben. Gasilci GARS Kranj so odklopili akumulator in ga z avtodvigalom postavili nazaj na cesto. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.36 sta na Kamniški cesti v Spodnjih Jaršah, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite tekočine, odklopili akumulatorja in nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev. Reševalci so eno poškodovano osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 11.21 sta v Zavčevi ulici na Ptuju, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Ptuj so s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin ter poškodovano osebo oskrbeli in jo predali reševalcem NMP Ptuj, ki so jo prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.37 so se v naselju Prikrnica, občina Moravče, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Krašce, Moravče in CZR Domžale so očistili dimniško tuljavo, opravili pregled s termovizijsko kamero ter lastnikom odsvetovali kurjenje.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.52 se je v naselju Knezdol v Trbovljah, podrl  drog električne napeljave. Gasilci PGD Trbovlje – mesto so zavarovali kraj dogodka ter zaradi iskrenja in smojenja električnih vodnikov počakali do prihoda dežurnih elektro vzdrževalcev.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 20.26 je v Medoših, občina Izola, občan neprijavljeno kuril na prostem. Gasilci GB Koper in PGD Korte so požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 18.21 je pri naselju Krajna vas, občina Sežana, gorel zeleni odrez na divjem odlagališču. Gasilci ZGRS in PGD Sežana so požar pogasili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.42 je na Svetem Jerneju nad Muto, občina Muta, v gozdu tlela žagovina. Gasilci PGD Muta so požar v izmeri treh kvadratnih metrov pogasili, prekopali žarišče in ga zalili z vodo. 

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 7.15 je ob bencinskem servisu na Tržaški cesti v Mariboru, prišlo do razlitja manjše količine pogonskega goriva. Gasilci JZ GB Maribor so razlitje omejili in območje posipali z vpojnimi sredstvi.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 7.04 je na regionalni cesti pri naselju Sajevce, občina Kostanjevica na Krki, drevo padlo na osebno vozilo. Gasilci PGE Krško so kraj zavarovali kraj dogodka ter razžagali in odstranili drevo.

Ob 14.55 so v Kostanjevici na Krki, gasilci PGD Kostanjevica na Krki odstranili naplavine, ki so ogrožale lesen most na reki Krki.

Izpostava Kranj

Ob 11.05 je na Gorenjski cesti v Radovljici, sunek vetra odtrgal reklamni pano, ki so ga odstranili gasilci PGD Radovljica.

Ob 20.12 so na Krakovski ulici v Vogljah, občina Šenčur, gasilci GARS Kranj, PGD Šenčur in Voglje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem in policiji do preminule osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.40 je v Ulici Iva Grudna v Ljubljani, v stanovanju iztekala voda iz vodovodne napeljave. Gasilci GB Ljubljana so zaprli vodovodni ventil in z vodnim sesalcem posesali izteklo vodo.

Ob 15.57 so na Trgu na stavbah v Litiji, gasilci PGD Litija nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi obolele osebe.

Ob 18.40 je v stanovanju na Viški cesti v Ljubljani, zaradi tehnične napake na toplovodni inštalaciji iztekala voda na radiatorju. Gasilci GB Ljubljana so zaprli vodovodni ventil in posesali izteklo vodo.

Ob 22.34 je v stanovanju na Bratovševi ploščadi v Ljubljani, zaradi okvare ventila, voda iz ogrevalnega sistema pričela zalivati stanovanje. Gasilci GB Ljubljana so zatesnili okvarjen ventil in preprečili nadaljnje zamakanje stanovanja.

Izpostava Maribor

Ob 13.47 so na regionalni cesti med Benediktom in Ihovo v občini Benedikt, gasilci PGD Benedikt razrezali in s ceste odstranili podrto drevo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.25 so v Bači pri Modreju, občina Tolmin, gasilci PGD Most na Soči odstranili podrto drevo, ki je ogrožalo stanovanjski objekt in električne žice. Obveščena je bila tudi dežurna služba Elektro Primorska.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.57 je v Krallovi ulici v Novem mestu, zaradi počene cevi pri grelniku vode, zalilo kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto so vodo posesali in pomagali pri čiščenju kleti.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/