Skoči do osrednje vsebine

Praznujmo skupaj dan slovenskega športa

Slovenija obeležuje dan slovenskega športa 23. septembra – na ta datum se spominjamo prvič zaigrane slovenske himne na Olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000.
Pasica dan slovenskega športa 23. september.

Šport je v naši naravi in to je prepoznala tudi država, ki je 18. junija 2020 razglasila 23. september za dan slovenskega športa. | Avtor: Olimpijski komite Slovenije

Olimpijski komite Slovenije in športne zveze bodo pripravili številne dogodke po Sloveniji. Na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bo 23. septembra osrednja prireditev, se bodo lahko obiskovalci, tako najmlajši kot tudi starejši, lotili pripravljenih športnih izzivov. Urad vlade za komuniciranje, ki nadaljuje z akcijo promocije Slovenije kot države vrhunskih športnikov in športnih dosežkov, je poskrbel za označitev dogodka z nacionalno znamko I feel Slovenia, udeleženci dogodka pa si bodo lahko tudi ogledali promocijski video, ki pripoveduje zgodbo o uspehu. Ob 12. uri bo zaključek dogodka s simbolno prireditvijo, Predsednikovim tekom po Slovenski cesti.

V soboto, 24. septembra, se lahko udeležimo brezplačnega skupinskega teka BeActive, ki se bo začel ob 18. uri na Kongresnem trgu z ogrevanjem ob glasbi. Nato bodo udeleženci skupaj pretekli približno pet kilometrov po slovenski prestolnici. V soboto in nedeljo pa Olimpijski komite Slovenije na Kongresnem trgu za mlade športne navdušence pripravlja olimpijski festival z lisjakom Foksijem.

Na ta dan, 23. septembra, pa ne bo aktivna le Slovenija, ampak kar cela Evropa. To je namreč tudi datum začetka evropskega tedna športa, ki je pobuda Evropske komisije, katere namen je spodbuditi ljudi k telesni dejavnosti in skrbi za zdravje.

Naj bo to dan, ko sleherni Slovenec in Slovenka, državljan in državljanka, s svojo telesno dejavnostjo izrazi svoj odnos do športa, ki ima številne koristne učinke: krepi zdravje, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo.

Video: Dan slovenskega športa na Kongresnem trgu v Ljubljani

Na Kongresnem trgu v Ljubljani smo posneli dogajanje in pridobili nekaj izjav udeležencev.