Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob sprejel evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreiro

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes sprejel evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreira. Sogovornika sta izmenjala poglede na sedanje razmere v Evropski uniji in se strinjala o pomenu evropske kohezijske politike za soočenje z aktualnimi ekonomskimi, socialnimi in okoljskimi izzivi v Evropi.
Predsednik vlade dr. Robert Golob sprejel evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreiro

Predsednik vlade dr. Robert Golob sprejel evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreiro | Avtor: Daniel Novakovič, STA

1 / 2

Evropska komisija je v začetku septembra 2022 sprejela Sporazum o partnerstvu med Slovenijo in Evropsko komisijo za obdobje 2021–2027, na osnovi katerega bo lahko Slovenija v omenjenem obdobju koristila sredstva kohezijske politike EU v višini 3,26 milijarde evrov. Slovenija namerava investirati predvsem v zeleno in digitalno transformacijo, konkurenčnost in socialno kohezijo, kar sodi tudi med prednostne naloge vlade. Premišljena in učinkovita uporaba sredstev EU je v danih razmerah energetske krize še posebej pomembna, saj lahko prispeva k naslavljanju ekonomskih in socialnih izzivov, ki jih kriza prinaša.

Slovenija je vse od pristopa k Evropski uniji prejela skoraj 11 milijard evrov kohezijskih sredstev, kar je soprispevalo k ekonomskemu in socialnemu razvoju države.