Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. septembra 2022.

Plazovi

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.05 so med naseljema Mišček in Britof, občina Kanal, podrta drevesa in nanosi zemlje ovirali promet. Oviro so odstranili gasilci PGD Kanal.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 16.52 je v naselju Zagaj pri Ponikvi, občina Šentjur, občanka med nabiranjem gob padla po pobočju. Gasilci PGD Ponikva so nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri oskrbi in prenosu poškodovanke do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali v celjsko bolnišnico.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 11.30 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu medicinske ekipe UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz UKC Ljubljana v SB Murska Sobota.

Ob 14.09 je na hribu Korant, občina Dol pri Ljubljani, nenadno obolela oseba. Gorski reševalci GRS Ljubljana so osebo na nosilih prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.32 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljala obolelo osebo iz SB Slovenj Gradec v UKC Ljubljana.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 11.21 je pri Roški cesti v Ljubljani, oseba padla v reko Ljubljanico. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo vrvne tehnike osebo rešili iz obrežja in jo predali reševalcem. Prisotni so bili tudi policisti.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 16.17 je v Bezovici, občina Koper, osebno vozilo zdrsnilo s ceste in se ustavilo ob drevesu. Gasilci JZ GB Koper so na lokaciji so ugotovili, da njihovo posredovanje ni potrebno. Poškodovan ni bil nihče.

Izpostava Kranj

Ob 6.17 sta na Ljubljanski cesti na Laborah v Kranju, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno poškodovano osebo in nudili pomoč reševalcem NMP Kranj. Reševalci NMP so poškodovanca oskrbeli na kraju.  

Ob 7.44 sta na gorenjski avtocesti pri Podbrezjah, občina Naklo, v naletu trčili osebni vozili. Eno poškodovano vozilo je obstalo na avtocesti, voznik drugega vozila pa se je nadaljeval vožnjo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator na vozilu. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 7.33 sta pri naselju Zrkovci, občina Maribor, trčili osebni vozili. Gasilci GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja v vozilih in do prihoda reševalcev NMP Maribor pomagali pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 18.15 je na cesti Sežana–Lipica, občina Sežana, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v ekološki otok. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in ponesrečencu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP. Reševalci NMP Sežana so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v ZD Sežana in za tem v SB Izola.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 9.02 se je v Ledarski ulici na Jesenicah, kadilo iz peči v stanovanjski hiši. Gasilci GARS Jesenice so peč ugasnili ter prostore izpraznili in prezračili. Lastnici so do prihoda dimnikarja prepovedali kurjenje.

Izpostava Maribor

Ob 8.41 je na Kolmanovi cesti v naselju Radizel, občina Hoče-Slivnica, gorel bivalni vikend. Gasilci GB Maribor ter PGD Hoče, Bohova in Hotinja vas so požar pogasili, iz objekta odstranili gorljivi material in prostore pregledali s termo kamero.

Ob 17.21 so na Mariborski cesti v Sveti Trojici, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sveta Trojica so objekt varovali do izgoretja saj in dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.16 so se na Baragovi cesti v Žužemberku, pri čiščenju dimnika na stanovanjski hiši vnele saje. Gasilci PGD Žužemberk so okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero. Do požara ni prišlo.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 16.18 je na hitri cesti v Melju v Mariboru, izven pokritega vkopa gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so vozilo pogasili ter iz vkopa rešili voznika drugega osebnega vozila, ki je obstal zaradi gostega dima in slabe vidljivosti. Vozilo je v celoti uničeno.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.28 so v Krncih, občina Moravske Toplice, občani kurili kable in povzročili požar. Gasilci PGD Krnci, Moravske Toplice in Sebeborci so požar na površini približno 20 kvadratnih metrov pogasili, požarišče pa prekopali in zalili z vodo.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 10.54 so pri naselju Križevska vas v občini Metlika, na gladini potoka Sušica opazili neznano snov bele barve. Gasilci PGD Črnomelj so vzeli vzorce onesnažene vode in jih predali v analizo pristojnim službam. O dogodku so bili obveščeni policisti in pristojni inšpektor.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 14.47 so se v Babičih, občina Koper, lastniki stanovanjske hiše po daljši odsotnosti vrnili in naleteli na poplavljene kletne prostore. Gasilci JZ GB Koper so večino vode izčrpali.

Izpostava Kranj

Ob 11.16 se je na Kopališki cesti v Radovljici, lastnici zaklenil avto, v katerem je bil otrok. Gasilci PGD Radovljica so s tehničnim posegom lastnici odprli vrata vozila.

Ob 17.02 je bil na Letališki ulici v naselju Voglje, občina Šenčur, poplavljen podvoz pod avtocesto. Gasilci PGD Voglje in Šenčur so izčrpali vodo iz podvoza.

Izpostava Maribor

Ob 9.30 so v Bresternici, občina Maribor, na gradbišču pred stanovanjsko hišo gasilci PGD Kamnica izčrpali večjo količino meteorne vode, ki se je nabrala v jašku in je ogrožala objekt ter onemogočala nadaljevanje gradbenih del.

Ob 18.02 je v Gregorčičevi ulici v Mariboru, v stanovanju večstanovanjskega objekta nenadzorovano iztekala voda iz okvarjenega radiatorja. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli ventil ter preprečili iztekanje vode. Nadaljnjo sanacijo je prevzel upravljavec objekta.

Ob 22.50 so na Titovi cesti v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili svojcem in reševalcem dostop do onemogle osebe. Reševalci NMP Maribor so jo odpeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.50 sta med naseljema Britof in Mišček, občina Kanal, padli drevesi na telefonski kabel. Gasilci PGD Kanal so drevesi odstranili. Obveščene so bile pristojne službe. 

Ob 12.33 so v bližini naselja Bodrež, občina Kanal, gasilci PGD Kanal odstranili podrto drevo.

Ob 12.35 so v bližini naselja Levpa, občina Kanal, gasilci PGD Kanal odstranili podrto drevo.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.37 je na Obrtniški cesti v Trbovljah, iztekala voda v večstanovanjski stavbi. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zaprli ventil radiatorja in izčrpali razlito vodo. Obveščen je bil upravljavec stavbe.

Ob 18.52 se je na Trgu revolucije v Trbovljah, v večstanovanjskem objektu pokvarilo dvigalo. Gasilci PGD Trbovlje mesto so s tehničnim posegom osebo rešili iz dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Opozorilo Geološkega zavoda Slovenije

Opozorilo in drugi podatki o nevarnosti zemeljskih plazov, drobirskih tokov in skalnih podorov: 

Vir: https://www.geo-zs.si/?option=com_content&view=article&id=1148