Skoči do osrednje vsebine

Digitalizacija v boju proti revščini

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Državna sekretarka dr. Aida Kamisalič Latifić se je na mednarodni dan boja proti revščini udeležila okrogle mize “Človeka dostojno življenje in preprečevanje vseh oblik revščine pri starejših,” ki se odvija v okviru projekta #SI4CARE, pod vodenjem dr. Vlada Dimovskega z Univerze v Ljubljani.

Izpostavila je, da se je treba zmanjševanja digitalnega razkoraka lotiti celovito. Na Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo (SDP) omogočamo širitev omrežij do vsakega gospodinjstva, sprejeli smo tudi ukrepe, da bo čim več ljudi imelo dostop do orodij, tehnologij, znanja, da bi bil razkorak čim manjši.

Starejše je treba tudi usposobiti za varno gibanje po spletnem okolju, in sicer tako, da bodo pravočasno prepoznali tveganja. Državna sekretarka je povedala tudi, da gre predlog noveliranega Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti v medresorsko usklajevanje. Izpostavila je tudi, da imamo na SDP zagotovljena sredstva za različne ukrepe, namenjena tudi starejšim:

  • mobilni heroji bodo prišli z digitalno opremo in znanjem v vsak oddaljen kotiček Slovenije.
  • Digitalni heroji za prenos znanja s področja digitalnih kompetenc.
  • Digitalizacija javne uprave.

Vzpodbujamo uporabo eJavnih storitev, ki so že razvite:

  • eOskrba
  • eZdravje (eRecept, eNaročanje, ePosvet, portal zVEM za paciente, portal zVEMPlus za zdravstvene delavce, Telekap, Teleradiologija, referenčne ambulante).

Te storitve že zdaj lahko podaljšujejo kakovostno in samostojno življenje starejšim osebam v njihovem okolju. Vse to je seveda odvisno od digitalne pismenosti, dostopa do orodij, tehnologij, interneta.

na fotografiji z leve: Polona Lah, Biserka Marolt Meden, dr. Aida Kamišalić Latifić, mag. Carmen Rajer, dr. Vlado Dimovski

na fotografiji z leve: Polona Lah, Biserka Marolt Meden, dr. Aida Kamišalić Latifić, mag. Carmen Rajer, dr. Vlado Dimovski | Avtor: Služba vlade za digitalno preobrazbo