Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. oktobra 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.55 je v zavarovani plezalni poti Jermanka v Srednjem Vrhu, občina Kranjska Gora, onemogel planinec. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so ga z vrvno tehniko rešili iz zahtevnega dela ferate, ga spustili na pot ter ga pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.03 si je med Prisojnikom in Razorjem, občina Bovec, planinec pri padcu poškodoval nogo in hrbet. Helikopter SV v spremstvu ekipe HENMP ga je prepeljal v SB Jesenice. Aktivirani so bili tudi gorski reševalci GRS Bovec.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.15 si je pod Lajnarjem na Soriški planini, občina Železniki, planinka poškodovala gleženj,  zaradi česar ni mogla sestopiti. Gorski reševalci GRS Škofja Loka so jo oskrbeli in prenesli do glavne ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.07 si je pri sestopu s Šmarne gore, občina Ljubljana, pohodnik poškodoval gleženj. Gasilci PGD Tacen in GB Ljubljana ter gorski reševalci GRS Ljubljana so ga z nosili prenesli do vozila in ga prepeljali v dolino, od koder ga je znanec odpeljal v UKC.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.30 se je na regionalni cesti izven naselja Orešje nad Sevnico, občina Sevnica, pri padcu z motociklom poškodoval motorist. Gasilci PGD Sevnica zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanca. Reševalci NMP so ga prepeljali v SB Brežice.

Ob 18.56 se je pri kraju Čanje, občina Sevnica, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili voznika iz vozila, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili akumulator in počistili razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Sevnica so poškodovanca prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.08 sta v ulici Grajski trg v Žužemberku trčili osebni vozili. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč lažje poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Novo mesto, ki so na kraju opravili pregled in oskrbo. 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 20.11 je v Podvinu pri Polzeli, občina Polzela, prišlo do požara v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Polzela, Ločica ob Savinji in Andraž nad Polzelo so zavarovali kraj dogodka, pogasili začetni požar ter pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.14 je v Savljah v Ljubljani gorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so se z avto lestvijo dvignili na streho ter s termo kamero pregledali dimnik in okolico, kjer je bil opažen ogenj. Stanovalcu so podali navodila o prepovedi uporabe kurilne naprave do prihoda dimnikarja.

Ob 12.44 je v Kamniški Bistrici, občina Kamnik, v planinskem domu na podstrešju zagorel pralni stroj. Osebje in gasilec PGD Kamniška Bistrica so požar pogasili. Gasilci PGD Kamniška Bistrica in Kamnik so s termovizijsko kamero pregledali požarišče in iznesli pogoreli stroj.

Ob 17.16 so v ulici Trata v Kočevju zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar in odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Ob 17.53 je na Litostrojski cesti v Ljubljani zagorel aluminij v peči podjetja. Pred prihodom gasilcev so požar pogasili zaposleni, gasilci GB Ljubljana pa so s termovizijsko kamero pregledali in prezračili prostore.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 9.48 se je na železniški progi pri Rigoncah, občina Brežice, zaradi okvare iskrilo na stoječi lokomotivi. Gasilci PGD Veliki Obrež, Rigonce in Mihalovec so zavarovali kraj dogodka ter pregledali in prezračili lokomotivo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 21.46 so v naselju Kerinov Grm, občina Krško, goreli odpadki, ki so jih pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.28 so na Poti čez Gmajno v Ljubljani gorela zložena drva pod nadstreškom ob stanovanjskem objektu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Kozarje so požar pogasili, odstranili tleča žarišča ter objekt in okolico požarišča pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 18.12 je ob krožišču na Titovi cesti v Mariboru zagorelo v naravi. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor – Studenci so pogasili ogenj na površini dveh kvadratnih metrov.

Ob 18.41 je v naselju Rošpoh v občini Maribor zagorelo v naravi. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica so pogasili manjši požar podrasti na površini okoli štiri kvadratne metre.

Ob 18.43 sta na Lackovi cesti v Mariboru na prostem gorela odpadni papir in karton. Požar so pogasili gasilci PGD Radvanje pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 14.09 je na Streliški cesti v Mariboru gorel koš za odpadke, ki so ga pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.28 je v Pamečah v občini Slovenj Gradec zagorelo v komunalnem zabojniku za papir, ki so ga pogasili gasilci PGD Pameče - Troblje.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 14.53 je bil v kraju Marija Gradec, občina Laško, na cestišču na mostu nad reko Savinjo opažen madež izteklega motornega olja. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka in posuli cestišče.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 9.21 je v naselju Breg pri Borovnici v občini Borovnica občan v gozdu našel ročno granato italijanske izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske ter Zahodnoštajerske regije sta jo na kraju najdbe uničila.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.02 je v naselju Stražnji Vrh, občina Črnomelj, občan v vodnjaku našel neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Ljubljanske regije so na varnem kraju uničili minometno mino kalibra 81mm in 47 kosov protipehotnega streliva. Najdbe so italijanske izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 14.02 sta v ulici Seča v Piranu v objektu dve osebi ostali ujeti v okvarjenem dvigalu, katerega so s tehničnim posegom odprli gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 19.14 so na Cesti 1. maja v Kranju gasilci GARS Kranj zaustavili iztekanje vode iz radiatorja, zaprli glavni ventil za vodo in obvestili dežurnega vodovodarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.53 so na Poti za cerkvijo v Horjulu gasilci PGD Horjul s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili vstop policistom, ki so v objektu našli preminulo osebo.

Izpostava Nova Gorica

V nedeljo v dopoldanskem času so v Braniku, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD Nova Gorica zamenjali pivnike ter preko dne opravili nekaj pregledov okolice onesnaženja z dne 13.10.2022.

Izpostava Postojna

Ob 10.35 so v naselju Dutovlje, občina Sežana, gasilci ZGRS Sežana nudili prvo pomoč poškodovanemu otroku do prihoda reševalcev NMP Postojna.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.39 so na Keršičevem hribu v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe v stanovanjsko hišo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/