Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Skopju zagotovila podporo Slovenije na poti Severne Makedonije v EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je na uradnem obisku v Skopju srečala z zunanjim ministrom Severne Makedonije Bujarjem Osmanijem. Razpravljala sta o odličnih dvostranskih odnosih med državama in nadaljnji pomoči Slovenije na evropski poti Severne Makedonije.

Ministrica Fajon je v pogovoru z ministrom Osmanijem poudarila, da bo Slovenija še naprej namenjala posebno pozornost regiji Zahodnega Balkana in širitvenemu procesu. Ministrica je čestitala Vladi Severne Makedonije in makedonskim državljanom za zgodovinski dosežek ob začetku pristopnih pogajanj. ''Zavedam se, da je bil začetek boleč in težak, vendar se je sedaj potrebno osredotočiti na reformni proces, ki je v korist vseh državljanov ter na potrebno spremembo ustave. Članstvo Severne Makedonije v EU do 2030 je realen in dosegljiv cilj," je poudarila ministrica.

"Slovenija bo s svojimi izkušnjami še naprej pomagala Severni Makedoniji na njeni evropski poti. Posebej me veseli nedavno objavljeni širitveni sveženj in ocena Evropske komisije, ki je potrdila odločenost Severne Makedonije, da izvede reforme, povezane z EU. Pričakujem, da bo takoj po pregledu usklajenosti makedonske zakonodaje, ki trenutno poteka, sklicana druga medvladna konferenca med EU in Severno Makedonijo," je poudarila ministrica. Prav tako je pohvalila 100 odstotno usklajenost makedonske zunanje politike s skupno zunanjo in varnostno politiko EU.

Ministrica Fajon in minister Osmani sta ocenila, da je sodelovanje med Slovenijo in Severno Makedonijo zelo dobro, predvsem na političnem in gospodarskem področju. Zavzela sta se za nadaljevanje pozitivnih gospodarskih trendov ter rednega in intenzivnega političnega dialoga med državama. Strinjala sta se, da moramo v trenutnih razmerah pokazati solidarnost pri reševanju ekonomskih in socialnih vplivov, ki so posledica energetske krize.

Med temami pogovorov je bila tudi pomoč Slovenije pri približevanju Severne Makedonije k EU. Velik delež sodelovanja med državama je vezan na izmenjavo izkušenj in prenos slovenskega znanja v kontekstu prilagajanja evropskim standardom. Tovrstno pomoč Slovenija zelo uspešno že izvaja, financira pa se preko mednarodnega razvojnega sodelovanja iz sredstev za dvostransko tehnično pomoč.
Sogovornika sta izmenjala ocene tudi o aktualnih razmerah v regiji in drugih aktualnih mednarodnih temah, minister Osmani pa je ministrico seznanil še z aktualnimi notranjepolitičnimi razmerami v državi.

V okviru uradnega obiska se je ministrica Fajon srečala tudi s predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, s katerim sta se zavzela za nadaljevanje procesa Brdo Brijuni; s predsednikom Sobranja Talatom Xhaferijem, ki bo v začetku naslednjega leta obiskal Slovenijo ter podpredsednikom vlade za gospodarsko sodelovanje in investicije Fatmirjem Bytyiqijem, kjer je ministrica posebej poudarila njeno pripravljenost pomagati slovenskim podjetjem na trgu Severne Makedonije.

Ob koncu obiska se je srečala še s predstavniki civilne družbe ter s predstavniki slovenskih podjetij, ki poslujejo v Severni Makedoniji.