Skoči do osrednje vsebine

Uvajanje digitalnih rešitev zmanjšuje ogljični odtis

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Na letošnjem dogodku European Business Network - EBNtechcamp dogodku, ki se ga danes in jutri v Lipici udeležuje 75 strokovnjakov in podjetnikov iz podpornih okolij in zagonskih podjetij z različnih koncev Evrope, je danes prisotne nagovorila tudi državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić.

Na Službi Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo je naša prednostna naloga državljanom in podjetjem prenesti prednosti digitalne preobrazbe ter omogočiti boljšo prihodnost za vse nas, saj digitalne tehnologije krojijo kakovost našega življenja. Zato morajo biti tehnologije dostopne vsem, morajo vključevati, biti varne in trajnostne. Slovenija podpira naslavljanje digitalnega na »evropski način«, ki se osredotoča na človeka skozi solidarnost, blaginjo in trajnost.

“Uvajanje digitalnih rešitev nam pomaga zmanjšati ogljični odtis. Z uporabo umetne inteligence in internet stvari lahko izredno povečamo učinkovitost na področju rabe energije,” je na dogodku izpostavila državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić.

Digitalne tehnologije in inovacije

Prava digitalna preobrazba se začne z zaupanjem državljanov in podjetij. Zato moramo predvsem ozaveščati o vlogi digitalizacije in njenih orodij. Osredotočiti se moramo na ljudi. Ključ je tudi v usposobljenem in podpornem vodenju, ki se popolnoma zaveda dodane vrednosti novih pristopov.

Umetna inteligenca

Slovenija ima več kot štirideset let raziskovalnih izkušenj in več kot trideset let visokošolskih izkušenj na področju umetne inteligence (UI).

Naš nacionalni program za umetno inteligenco podpira konkretne ukrepe za zagotavljanje raziskav, inovacij, uvajanja in uporabe sistemov UI skozi celoten življenjski cikel inovacije na šestih prednostnih področjih: zdravje, industrija 4.0, javna uprava, jezikovne tehnologije, trajnostna proizvodnja hrane ter okolje in prostorsko načrtovanje.

Podatki

Na Službi za digitalno preobrazbo posebno pozornost namenjamo tudi podatkom: odprtim podatkom, ki zagotavljajo dostopnost, transparentnost in zaupanje v vlado ter gospodarske koristi za podjetja, z ustvarjanjem novih storitev, izdelkov in poslovnih priložnosti.

Slovenija je zelo uspešna na področju odprtih podatkov javnega sektorja. V lanskoletnem evropskem poročilu o zrelosti podatkov je bila prepoznana kot napovedovalka trendov pri kazalniku odprtih podatkov, je povedala državna sekretarka.

Varnost in zaščita

Na področju varnosti in zaščite Slovenija verjame v odgovoren, na človekovih pravicah temelječ pristop k razvoju, uvajanju in uporabi digitalnih tehnologij.

Potrebna so mednarodna prizadevanja več deležnikov za ozaveščanje in opolnomočenje vseh, zlasti otrok, o spletnih tveganjih ter preprečevanje in boj proti spletnemu ustrahovanju in sovražnemu govoru na spletu.

Trajnost

Lotevamo se tudi združevanja zelene in digitalne preobrazbe naših družb. Verjamem, da gresta obe preobrazbi z roko v roki. »Uvajanje digitalnega v naša življenja nam pomaga zmanjšati ogljični odtis, naša prizadevanja za močnejše podnebne ukrepe pa spodbujajo razvoj novih tehnoloških rešitev. Da bi dosegli zastavljene cilje, moramo uporabiti digitalne tehnologije celovito,« je sklenila svoj nagovor državna sekretarka.