Skoči do osrednje vsebine

Danes praznujemo Svetovni dan mest – Delujte lokalno, postanite globalni

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Vodilo praznovanja Svetovnega dne mest, ki ga obeležujemo vsako leto 31. oktobra, je, da boljša mesta pomenijo boljše življenje. Z njim želijo Združeni narodi spodbuditi zanimanje mednarodne skupnosti za globalno urbanizacijo, sodelovanje med državami in mesti pri reševanju izzivov urbanizacije ter prispevati k trajnostnemu razvoju mest po vsem svetu.
Mesto Maribor

Maribor | Avtor: Pixabay

Letošnja tema je »Delujte lokalno, postanite globalni »« (angleško Act Local to Go Global).

V mestih danes živi več kot polovica svetovnega prebivalstva, v njih je zgoščena večina gospodarskih, družbenih in kulturnih aktivnosti. Mesta so gonilo družbenega napredka, kulturnega ustvarjanja blaginje, žarišča inovacij, ustvarjalnosti in gospodarskega razvoja. Po drugi strani so mesta žarišče okoljskih in socialnih težav, velik porabnik virov ter izvor večine odpadkov in izpustov toplogrednih plinov. Način, kako razvijamo in upravljamo mesta, je zato ključen za trajnostni razvoj ter vpliva na kakovost življenja velikega števila ljudi.

Lokalno ukrepanje je ključnega pomena za doseganje ciljev trajnostnega razvoja iz Agende za trajnostni razvoj do leta 2030, ki so jih sprejeli svetovni voditelji na zgodovinskem vrhu Združenih narodov septembra 2015, zlasti 11. cilja »Poskrbeti za odprta, varna, vzdržljiva in trajnostna mesta in naselja« ter za izvajanja Nove urbane agende.

Z obeležitvijo Svetovnega dne mest (v angleščini) se v Sloveniji izteka tudi Mesec prostora 2022, v okviru katerega se je zvrstila vrsta zanimivih dogodkov, ki so se dotikala različnih aktualnih tem prostorskega in urbanega razvoja v Sloveniji.