Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. novembra 2022.

Potresi

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.17 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 2,7 v bližini Breginja, 87 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci Posočja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 12.02 je na zahodnem grebenu Planjave, Kamniška Bistrica, občina Kamnik, padajoča skala poškodovala roko plezalke, ki zaradi poškodbe ni mogla nadaljevati poti in uporabljati vrvne tehnike. Aktivirani so bili reševalci GRS Kamnik in helikopter SV z reševalno ekipo na krovu. Poškodovanko so odpeljal v UKC Ljubljana, njenega soplezalca pa v dolino.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.04 se je na cesti v Logarsko dolino, občina Solčava, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa in nevtralizirali iztekle tekočine. Ena oseba se je poškodovala. Reševalci NMP Mozirje so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.55 si je na Krumperški cesti v Domžalah kolesar pri padcu poškodoval glavo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, poškodovanca imobilizirali in predali v oskrbo reševalcem NMP Domžale. Ti so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 1.05 sta na avtocesti v smeri Šentilja, občina Maribor, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja v vozilih. Udeleženci nesreče so uspeli sami zapustiti vozila, reševalci NMP Maribor so oskrbeli tri poškodovane osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.07 je na cesti Novo mesto–Straža, pri kraju Srebrniče, občina Novo mesto, osebno vozilo trčilo v kolesarja. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka. Zaradi prometne nesreče je bila cesta v zaprta za ves promet. Kolesar je na kraju nesreče umrl.

Požari v objektih

Izpostava Novo mesto

Ob 9.42 je v kraju Lipnik, občina Trebnje, gorela drvarnica ob zidanici. Požar so pogasili gasilci PGD Ponikve in Trebnje. Ogenj je uničil objekt velikosti 4 x 4 metre, zgorelo je nekaj ročnega orodja in drv. Gasilci so z objekta odstranili pločevinasto kritino, ker je obstajala nevarnost porušitve drvarnice ter premetali ožgana drva in tramove. Požarišče so pregledali s termovizijsko kamero. Zidanica v bližini drvarnice ni poškodovana.

Ob 10.22 je na Trški Gori, občina Novo mesto, gorela samostoječa elektro omarica. Že pred prihodom gasilcev je občan pričel gasiti požar, dokončno so ga pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec. Na kraju je bil prisoten tudi dežurni delavec Elektro Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.31 so na Vrhe-del v občini Zagorje ob Savi zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Čemšenik in Zagorje-mesto so požar pogasili, prezračili prostore in preventivno pregledali okolico dimnika.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 13.54 je na avtocesti pri počivališču Povir–smer proti Sežani, občina Sežana, zagorelo osebno vozilo v predelu motorja. Požar so pričeli gasiti voznik in zaposleni na bencinski črpalki, dokončno pa so ga pogasili ZGRS Sežana in PGD Povir.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.35 je na težko dostopnem kraju v naselju Onkraj Meže, občina Mežica, zagorelo podrastje in drevje. Posredovali so gasilci PGD Mežica, Prevalje, Črna na Koroškem ter gasilci KGZ Ravne na Koroškem, Pogasili so požar na  površini okoli enega hektarja ter temeljito prekopali okolico.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.54 je v Aljaževi ulici v Ljubljani gorel koš za odpadke. Požar so pričeli gasiti stanovalci bližnje hiše z ročnim gasilnim aparatom, dokončno pa so požar pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 2.37 sta v bližini Letonjeve ulice v Mariboru gorela zabojnik za steklo in zabojnik za papir. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili. Zabojnika sta uničena.

Ob 22.12 je v Vetrinjski ulici v Mariboru gorel 1000 litrski zabojnik za papir. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 15.40 so v Rozmanovi ulici v Piranu gasilci JZ GB Koper občanki zaprli ventil plinske jeklenke, iz katere je uhajal plin.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 13.48 sta v Spodnjih Lokah, občina Lukovica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Ljubljansko-Gorenjske regije odstranila in na varnem kraju uničila najdeno ročno bombo, italijanske izdelave ter topovski granati kalibra 37 mm in 47 mm, italijanske in avstrijske izdelave. Najdbe so iz obdobja 1. in 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.08 so v Spodnji Rečici, občina Rečica ob Savinji, gasilci PGD Rečica ob Savinji nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje pri prenosu obolele osebe.

Ob 12.43 so v Vinski gori, občina Velenje, gasilci PGD Vinska gora in Bevče nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Velenje ter opravili prenos do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 8.37 so v Izoli gasilci JZ GB Koper zavarovali kraj pristanka helikopterja SV v namen prevoza obolele osebe iz SB Izola v UKC Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 12.23 je na Alpski cesti v Lescah, občina Radovljica, viseča deska s strehe stanovanjskega objekta ogrožala mimoidoče. Gasilci PGD Lesce so nevarnost odstranili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.04 sta pri šempetrski bolnišnici v občini Šempeter - Vrtojba, gasilca PGD Šempeter zavarovala kraj pristanka helikopterja SV.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.27  so na Polju v občini Zagorje ob Savi, gasilci PGD Zagorje mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je iztekala voda.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/