Skoči do osrednje vsebine

Tečaj za nesreče s posledicami na okolju

Od 13. do 18. novembra 2022 na Bledu poteka tečaj za nesreče s posledicami na okolju (angleško Environment and Emergencies Training, EET), kjer se mednarodni strokovnjaki s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami usposabljajo za vlogo in položaj strokovnjaka v primeru okoljske nesreče, kjer je poudarek na poznavanju možnih vplivov na okolje ob naravnih in drugih nesrečah. Tovrstni strokovnjaki bi se lahko v okviru OZN ali EU aktivirali ob večji okoljski nesreči, ko bi prizadeta država zaprosila tudi za mednarodno pomoč.

V okviru tečaja je poleg predavanj organizirana tudi terenska vaja v širši okolici Kranja, kjer bodo udeleženci identificirali simulirane nevarne snovi ter ocenili možnost nevarnejšega vpliva na okolje. V okviru vaje bodo udeleženci pomagali lokalnim oblastem s priporočili za možne dodatne ukrepe pri blaženju vplivov na okolje, lahko pa bodo predlagali tudi dodatno mednarodno pomoč, ki bi jo prizadeta država lahko zaposlila.

Glavni poudarek vaje bo izmenjava informacij med samimi strokovnjaki in njihova komunikacija z namišljenimi lokalnimi in nacionalnimi uradniki, različnimi vladnimi organizacijami, mednarodnimi akterji in drugimi udeleženimi.

Tečaj organizira Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) skupaj s strokovnjaki iz Organizacije združenih narodov (OZN) in Evropske komisije (EK), ki tudi financira organizacijo in izvedbo. Na tečaju sodeluje 23 slušateljev iz 15 držav (Avstrije, Belgije, Brazilije, Esvatinija, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Romunije, Singapurja, Španije in Švice). V organizacijo tečaja je vključenih 5 strokovnjakov iz URSZR, 7 strokovnjakov OZN in 2 strokovnjaka iz EK.

 

Udeleženci tečaja sedijo za mizami v dvorani, v ozadju je na platnu prezentacija.

Tečaj za nesreče s posledicami na okolju - slika 1 | Avtor: URSZR

1 / 2