Skoči do osrednje vsebine

Predlog pravilnika o načinu izračuna plačil iz 38. člena Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah

Ministrstvo za kulturo daje v javno obravnavo predlog pravilnika o načinu izračuna plačil iz 38. člena Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah (ZAvMS) oziroma predlog pravilnika v zvezi z letnimi plačili izdajateljev in ponudnikov za kritje stroškov Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS).

Gre za dopolnitev obstoječega Pravilnika o načinu izračuna plačil na podlagi dovoljenja za izvajanje televizijske dejavnosti oziroma vpisa v uradno evidenco ponudnikov avdiovizualnih medijskih storitev na zahtevo

Predlog novega pravilnika podrobneje ureja določilo 38. člena ZAvMS, ki v prvem odstavku določa, da so izdajatelji televizijskih programov, ponudniki avdiovizualnih medijskih storitev na zahtevo in ponudniki platform za izmenjavo videov zavezanci za letno plačilo Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve. Na ta način agencija krije stroške, ki jih ima z izvrševanjem svojih pristojnosti v skladu s tem zakonom.

Poleg tega je predlaganemu pravilniku dodano poglavje o plačilih ponudnikov platform za izmenjavo videov. Gre za novo področje urejanja, ki je bilo uvedeno z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah. S slednjim se je v pravni red Republike Slovenije prenesla Direktiva (EU) 2018/1808/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 14. novembra 2018.

Na portalu eDemokracija je objavljen predlog Pravilnika o načinu izračuna plačil na podlagi dovoljenja za izvajanje televizijske dejavnosti, vpisa v uradno evidenco ponudnikov avdiovizualnih medijskih storitev na zahtevo in vpisa v uradno evidenco ponudnikov platform za izmenjavo videov.

Predlogi, pripombe in mnenja

Predloge, pripombe in mnenja lahko do vključno 16. decembra 2022 oddate na portalu eDemokracija ali pošljete na elektronski naslov gp.mk@gov.si oziroma po navadni pošti na naslov Ministrstvo za kulturo, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana.