Skoči do osrednje vsebine

Premier Golob: Znanost je treba razumeti kot nekaj širšega in ustvarjanje nove vrednosti v družbi

Znanost je bistvenega pomena za družbo in eden ključnih gibal napredka. Premier Golob je zato danes obiskal najvišjo znanstveno in umetnostno ustanovo v državi – Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU). Srečal se je z vodstvom akademije ter se seznanil z zgodovino, dejavnostmi in aktualnimi pobudami.

"Tudi sam sem po duši znanstvenik, zato so pobude, ki gredo v smer povečanja prepoznavnosti in utrjevanja pomena znanosti v družbi, pri meni vedno dobrodošle," je po konstruktivnem sestanku dejal premier. Izrazil je naklonjenost pobudi SAZU, da bi v Sloveniji razglasili dan znanosti kot državni praznik, a ne kot dela prosti dan.

"To bi bila priložnost za dan odprtih vrat vseh znanstvenih institucij, promocijo znanosti in mlade, da se še bolj navdušijo za karierno pot v znanosti," je poudaril predsednik SAZU dr. Peter Štih in dodal, da je znanost gibalo razvoja.

Predsednik vlade si z akademijo obeta dobro sodelovanje in je prepričan, da je bil današnji prvi sestanek le eden od prihodnjih. Po njegovih besedah je pri znanosti treba zagotoviti tudi, da se družboslovne, naravoslovne in humanistične vede začnejo bolj prepletati in združevati. "To je pravi pristop, kako naj praznujemo znanost. Torej ne ozko, ločeno, temveč kot nekaj širšega in ustvarjanje nove vrednosti v družbi," je sklenil.