Skoči do osrednje vsebine

Lobnikar na konferenci o obrambni industriji

Državni sekretar dr. Branko Lobnikar se je v Kadetnici v Mariboru udeležil konference z naslovom Priložnosti in tveganja za obrambno industrijo v spreminjajočem se globalnem varnostnem okolju, ki jo je organiziralo združenje Grozd obrambne industrije Slovenija.

V Grozdu obrambne industrije Slovenije si prizadevajo za krepitev konkurenčnosti slovenskih podjetij s področja obrambe, zaščite in varnosti in sodelovanja z relevantnimi inštitucijami. Na konferenci so predstavniki državnih inštitucij, raziskovalnih organizacij in podjetniki spregovorili o aktualnih trendih, priložnostih in tveganjih industrije v spreminjajočem se geopolitičnem, tehnološkem in podnebnem okolju.

Udeležence je, poleg evropskega poslanca dr. Klemna Grošlja, nagovoril tudi državni sekretar dr. Branko Lobnikar. Povedal je, da v notranjem ministrstvu izvajamo tehnično podporo za učinkovito izvajanje nalog in procesov, ki so za policijo in druge službe ministrstva zakonsko določene in so kot take del nacionalno-varnostnega sistema.

»Z vidika današnjega srečanja gre izpostaviti dejstvo, da tako uradniki naše strokovne službe kot tudi uslužbenci Policije, razpolagajo s širokim naborom potrebnih kompetenc, za katere se zavedamo, da so dragocene tudi za industrijo, ki jih potrebuje pri razvoju ter plasiranju tehnoloških rešitev v množično proizvodnjo in uporabo,« je povedal Lobnikar.

Na Ministrstvu za notranje zadeve se zavedamo, da je sodelovanje v takšnih aktivnostih pomembno za vse deležnike, vendar vso zahtevano opremo in storitve kot naročnik izvedemo prek javnih naročil, kot določa zakonodaja. Državni sekretar je povedal, da na portalu javnih naročil objavljamo naše potrebe za širok nabor storitev in blaga, kot so na primer dobave prevoznih sredstev in plovil, storitve njihovega vzdrževanja in predelave, dobava posebnih tehničnih sredstev in njihovo vzdrževanje (kot so fotoaparati, termovizije, kamere, senzorika, brezpilotni letalniki in podobno), dobava in vzdrževanje informacijske opreme, dobava in vzdrževanje oborožitve, dobava laboratorijske opreme oziroma opreme za forenzične preiskave, dobava zaščitne opreme in dobava oprema za zagotavljanje prometne varnosti (merilniki hitrosti, etilometri in podobno).

Na Ministrstvu za notranje zadeve z obema z organoma v sestavi Policijo in Inšpektoratom Republike Slovenije za notranje zadeve izvajamo zelo raznolike naloge. »Prepričani smo, da si z izmenjavo znanj, kot je na primer današnje srečanje, s testiranjem tehnologij in drugimi oblikami sodelovanja, lahko vzajemno pomagamo na poti k skupnemu cilju - to je biti vedno boljši,« je poudaril Lobnikar.

Povedal je, da se zavedamo, da so spremembe v sodobnem globalnem svetu edina stalnica in da se morajo ponudniki in uporabniki trgu vsakodnevno prilagajati. »Zato si tudi v prihodnje želimo sprotnega obveščanja, tako o novih priložnostih, kot tudi o izzivih, s katerimi se naši potencialni ponudniki srečujete. Tudi tako bomo javna naročila učinkovito načrtovali in oblikovali naša pričakovanja,« je zaključil Lobnikar.

Državni sekretar za govorniškim pultom

Nagovor državnega sekretarja dr. Branka Lobnikarja | Avtor: Grozd obrambne industrije Slovenija

1 / 3