Skoči do osrednje vsebine

Letošnji dan Sredozemlja namenjen premagovanju razlik in zbliževanju ljudi

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ob dnevu Sredozemlja je v Cankarjevem domu potekala okrogla miza z naslovom "Združeni v raznolikosti – kultura kot most v Sredozemlju" in večkulturni koncert tria Basma, Orwa, Atanasovski. Udeležence je uvodoma nagovorila nacionalna koordinatorka za Sredozemlje na Ministrstvu za zunanje zadeve Mojca Nemec van Gorp.

Namen dneva Sredozemlja, ki so ga države članice Unije za Sredozemlje razglasile 28. novembra 2022, med njimi tudi Slovenija, je okrepiti zavedanje o skupni sredozemski zgodovini, identiteti in podobnostih, ki nas združujejo in presegajo razlike med ljudmi oziroma narodi v regiji.

"V obdobju velikih geopolitičnih sprememb je nujno sodelovanje. Kultura spodbuja raznolikost, socialno vključenost in spoštovanje, glasba pa zbližuje ljudi in države z obeh strani sredozemskega morja," je v uvodnem nagovoru poudarila Mojca Nemec van Gorp. Sledila je okrogla miza o pomenu medkulturnega dialoga v Sredozemlju in povezovalne moči umetnosti, na kateri so sodelovali: vodja sektorja za Afriko in Bližnji vzhod, veleposlanica Mateja Prevolšek, izr. Prof. dr. Jernej Penca, vodja akademskih zadev na Evro-sredozemski univerzi (EMUNI), novinar Ervin Hladnik Milharčič in Orwa Saleh, glasbenik iz Sirije.

Namen okrogle mize je bil izraziti podporo načelom in vrednotam medkulturnega dialoga na lokalni ravni in pred širšim občinstvom ter spodbuditi razmišljanje o vprašanju, kako preseči delitve in okrepiti vezi med obema stranema Sredozemlja.
Večer pa je s koncertom zaključi trio glasbenih virtuozov iz Slovenije in Sirije.

Dogodek je organiziral Zavod APIS v partnerstvu z Ministrstvom za zunanje zadeve ter podporo Fundacije Anne Lindh.