Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. novembra 2022.

Močan veter

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.17 je na Vipavski cesti v Ajdovščini močan veter poškodoval reklamno tablo na trgovskem objektu, ki so jo odstranili gasilci GRC Ajdovščina.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Koper

Ob 20.25 je DARS zaradi močne burje v predoru Kastelec zaprl odsek avtoceste med priključkom Kastelec in priključkom Kozina, v smeri Ljubljane.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 15.18 se je na Taborski cesti v Grosupljem v podjetju po transportnem traku za premik hlodovine na žago zapeljal hlod iz prvega nadstropja v pritličje in pri tem zadel delavca v glavo. Poškodovan je obležal ob transportnem traku. Gasilci PGD Grosuplje so poškodovancu nudili prvo pomoč, oskrbeli in imobilizirali na zajemalna nosila do prihoda reševalcev NMP.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Celje

Ob 9.34 so v bližini naselja Prožinska vas, občina Štore, gasilci PGE Celje, enota potapljačev-reševalcev, na zaprosilo policije s pomočjo čolna in vrvne tehnike potegnili zagozdeno truplo iz sredine struge do rečnega brega.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 16.53 sta na Ribiški ulici v Krškem trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem NMP in policiji. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.57 sta na severni obvoznici pred izvozom Tomačevo, v smeri Novih Jarš, v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

Ob 17.39 je na cesti od naselja Verd proti kamnolomu, občina Vrhnika, voznik zapeljal osebno vozilo z vozišča, pri čemer se je vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo nazaj na kolesa in posuli iztekle motorne tekočine. Udeleženci nesreče so sami zapustili vozilo še pred prihodom gasilcev in policije. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.10 sta na solkanski obvoznici v Novi Gorici trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila in ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorje ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.42 je na cesti Otočec–Ratež pri naselju Dolenja vas, občina Novo mesto, voznik osebnega vozila zapeljal z vozišča, pri čemer se je vozilo prevrnilo na bok. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.08 se je na Žički cesti v Slovenskih Konjicah kadilo iz objekta. Gasilci PGD Slovenske Konjice so ugotovili, da se je v enem izmed prostorov iz stene snela cev manjše peči. Gasilci so prostor prezračili in ustrezno namestili dimniško cev.

Ob 18.03 se je v naselju Zagaj pod Bočem, občina Rogaška Slatina, v stanovanjskem objektu pregrevala peč centralne kurjave. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Kostrivnica so iz peči odstranili žerjavico, prezračili prostore ter s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico peči.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.01 se je v stanovanjskem bloku na Bratovševi ploščadi v Ljubljani širil vonj po zažganem. Gasilci GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da je v stanovanju v pritličju prisoten dim zaradi zažgane hrane na štedilniku, zato so posodo iznesli ven ter prezračili in pregledali stanovanje. Ob prisotnosti policije so vstopili v tri sobe in v eni našli spečo osebo, ki je bila pri zavesti in ni kazala znakov zastrupitve z dimom. Kuhinjo so pregledali s termovizijsko kamero, v stanovanju in stopnišču bloka pa opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov, ki pa niso pokazale povišanih vrednosti.

Izpostava Maribor

Ob 10.48 se je v naselju Trčova, občina Maribor, zaradi pozabljene hrane na štedilniku kadilo iz stanovanja. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Malečnik so s tehničnim posegom odprli vrata, odstranili ponev z zažgano hrano s štedilnika in prezračili prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.09 je v naselju Medana v občini Brda zagorelo v prostorih kurilnice stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dobrovo in JZ GRD GE Nova Gorica so požar, ki je zajel odpadni papir in plastični zaboj, pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 10.09 so se v naselju Gojače v občini Ajdovščina vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Selo in GRC Ajdovščina so požar, ki je zajel tudi opaž objekta, pogasili in prezračili prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.39 so se v ulici Pod Gradom v Trebnjem vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Trebnje so požar pogasili, očistili dimnik in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 6.54 je v pritličju nedokončanega objekta v Stožicah v Ljubljani gorel manjši kup odpadkov na površini okoli pet kvadratnih metrov, ki so ga pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.50 je bil na Cesti prekomorskih brigad v naselju Šempeter pri Gorici, občina Šempeter–Vrtojba, v prostorih lekarne zaznan vonj po amoniaku. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so opravili meritve prostorov in v kletnih prostorih zaznali povišano koncentracijo amoniaka. Gasilci so prezračili prostore in se zaradi varnosti dogovorili, da meritve ponovno opravijo ob 18.30, ki pa niso pokazale odstopanj ali nevarnosti. Tekom današnjega dne bodo delavci komunale pregledali kanalizacijsko omrežje. O dogodku so bili seznanjeni predstavniki OŠCZ Šempeter - Vrtojba in policija.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.58 je na Ljubljanski cesti v Celju iztekala voda iz hidranta. Gasilci PGE Celje so zaprli ventil v hidranti omari in tako preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.42 so na ulici Martina Krpana ulica v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta in tako omogočili dostop reševalcem NMP do poškodovane osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bodo do četrtka popoldne najmočnejši sunki burje v Vipavski dolini lahko dosegali hitrost okoli 100 km/h.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/