Skoči do osrednje vsebine

100. obletnica rojstva pesnika Karla Destovnika - Kajuha (1922–1944)

Vlada je leto 2023 na pobudo Ministrstva za kulturo razglasila za leto pesnika Karla Destovnika - Kajuha. Prihodnje leto bo sovpadalo z 79. obletnico pesnikove smrti, letos pa obeležujemo 100. obletnico njegovega rojstva. Do konca leta bodo stoto obletnico pesnikovega rojstva zaznamovali dogodki v Šoštanju, Ljubljani in Trstu.
Logotip ob 100. obletnici rojstva pesnika Karla Destovnika - Kajuha (1922– 2022) /

100. obletnica rojstva pesnika Karla Destovnika - Kajuha (1922– 2022)

V Kulturnem domu Šoštanj te dni poteka Kajuhov festival, v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu pripravljajo literarni večer, v Narodni in univerzitetni knjižnici razstavo, kulturni in umetniški program Televizije Slovenija pa bo stoto obletnico rojstva Karla Destovnika - Kajuha zaznamoval z igrano-dokumentarnim filmom Samo en cvet avtorja Zvezdana Martića.

Kdaj do
Kje Cankarjev dom (Linhartova dvorana), Ljubljana

Osrednji dogodek Kajuhovega leta, slavnostna akademija Samo en cvet

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani bo osrednji dogodek Kajuhovega leta, slavnostna akademija Samo en cvet. Slavnostna govornika na prireditvi bosta ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in predsednik Ustanove Franca Rozmana - Staneta Marijan Križman.

Kdaj do
Kje Ljubljana (Narodna in univerzitetna knjižnica)

Razstava Čas življenja in čas smrti: Karel Destovnik Kajuh

V Narodni in univerzitetni knjižnici bodo 100. obletnico rojstva Karla Destovnika - Kajuha obeležili z razstavo Čas življenja in čas smrti: Karel Destovnik Kajuh. Razstavo bo odprla Špela Spanžel, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino.

Kdaj do
Kje Slovensko stalno gledališče v Trstu; neposredni radijski prenos na Programu Ars in Radiu Ars

Literarni večer ob 100. obletnici Kajuhovega rojstva v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu

V Slovenskem stalnem gledališču v Trstu ob 100. obletnici rojstva Kajetana Destovnika - Kajuha pripravljajo literarni večer – Za mir bomo govoril, ljubezen, svobodo. Literarnega večera se bosta kot predstavnici Ministrstva za kulturo udeležili Nina Ukmar, vodja kabineta ministrice, in Kim Komljanec, svetovalka ministrice.