Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. decembra 2022.

Potres

Ob 9.40 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Anhovega, 67 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Kanala in Tolmina. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 10.28 je v Lužah, občina Šenčur, nenadno obolela oseba. Gasilci PGD Šenčur in Hotemaže so obolelemu občanu nudili prvo pomoč in ga prepeljali v Zdravstveni dom Kranj.

Izpostava Ptuj

Ob 13.30 so v naselju Obrež, občina Središče ob Dravi, gasilci PGD Obrež in Središče ob Dravi nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi obolele osebe.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 20.59 je pri kraju Orehovo, občina Sevnica, prišlo do prometne nesreče osebnega vozila. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo izvlekli iz cestišča na parkirni prostor. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Celje

Ob 8.50 je v kraju Kamna Gorca v občini Rogaška Slatina prišlo do naleta treh osebnih vozil. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 10.44 sta na Prijateljevi ulici v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter posuli razlite motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo, vozili pa sta uničeni.

Ob 23.24 sta na Preloški cesti v Velenju trčili osebni vozili, eno od njiju se je obrnilo na streho. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter nudili pomoč avto vleki in policiji. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 16.51 sta na Cesti svobode v naselju Mlino, občina Bled, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli razlite motorne tekočine, očistili cestišče in nudili pomoč policiji, reševalcem NMP ter vlečni službi pri nalaganju vozil. Poškodovane so bile tri osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.37 je na Ljubljanski cesti v Domžalah osebno vozilo trčilo v tri pešce, ki so prečkali prehod za pešce. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč pešcem do prihoda reševalnega vozila. Pešci so utrpeli manjše poškodbe.

Ob 20.13 sta na Zeleni poti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka ter vinjenemu vozniku, ki se je opotekal in padel, nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP UKC Ljubljana. Reševalci so poškodovanca prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.25 je pred predorom Panovec v Rožni dolini, občini Nova Gorica, voznik osebnega vozila zbil kolesarja. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev nudili pomoč poškodovanem kolesarju. Reševalci NMP Nova Gorica so ga oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 21.17 se je na Mariborski cesti v Celju kadilo iz jaška. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, izvedli meritve prisotnosti plinov, opravili ogled s termovizijsko kamero in preventivno pregledali širše območje. Posebnosti niso zaznali.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.05 so v naselju Dragočajna, občina Medvode, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Smlednik so zaprli dovod zraka v peč ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.55 je v kraju Šalovci, v istoimenski občini, zagorelo gospodarsko poslopje velikosti 4 x 10 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Šalovci, Dolenci, Budinci, Domanjševci, Markovci in Čepinci.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.27 so v ulici Košenice v Novem mestu gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so ogenj pogasili, odprli oblogo dimnika in opravili pregled s termovizijsko kamero. Požar je poškodoval del ostrešja ob dimniku, zato so gasilci zasilno prekrili poškodovano ostrešje in lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 3.42 je na avtocesti med Mariborom in Lenartom v bližini pokritega vkopa Močna, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Lenart in JZ GB Maribor. Vozilo je uničeno, poškodovan pa ni bil nihče.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 17.28 so v gozdu v bližini naselja Dovje, občina Kranjska gora, gasilci PGD Dovje in Mojstrana pogasili nepogašeno kurišče.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 9.22 so na Gorenjski cesti v Radovljici zaposleni v poslovnem objektu zaznali neznan smrad. Gasilci PGD Radovljica in GARS Kranj so evakuirali osebje ter izmerili prisotnost nevarnih plinov. Meritve niso pokazale povišanih vrednosti, svetovali pa so pregled elektro inštalacij v objektu.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 16.51 so na Šlandrovi cesti v Moravčah stanovalci stanovanjskega objekta zaznali močan vonj po naftnih derivatih. Gasilci CZR Domžale so opravili ogled kraja in ugotovili, da je občan domnevno 14 dni nazaj prečrpaval meteorno vodo pomešano s kurilnim oljem iz lastnega zadrževalnika v kanalizacijo. Vonj se je širil po kanalizaciji navzgor na Vegovo ulico in Šlandrovo cesto, kar je zaznalo več občanov. Gasilci so v zadrževalnik pred čistilno napravo namestili pivnike in lovilna črevesa. O dogodku je bila obveščena policija, javno komunalno podjetje Prodnik in CZ Moravče, ki bo prevzela nadaljnje ukrepe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.33 je v Ulici tolminskih puntarjev v Novi Gorici iz osebnega vozila iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so posuli razlite motorne tekočine. Obveščena je bila Komunala Nova Gorica.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 12.30 je v naselju Godnje, občina Sežana, občan pri adaptaciji objekta naletel na večje število NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije sta 6 ročnih bomb M39, 2 ročni bombi M24, 4 polnitve in 300 gramov smodnika, vse nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne, odstranila in do uničenja varno uskladiščila.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 16.35 so na Trgu svobode v Sevnici gasilci PGD Sevnica rešili ujeto osebo iz dvigala večstanovanjske stavbe.

Izpostava Kranj

Ob 12.09 je na Cesti Ivana Cankarja na Jesenicah puščal del strehe. Gasilci GARS Jesenice so poškodovani del strehe pokrili s ponjavo in jo pritrdili z vrvmi.

Ob 18.35 je v Ulici I. grupe odredov na Bledu zaradi napake na dvigalu, v košari ostal ujet delavec. Gasilci PGD Bled so s tehničnim posegom košaro spustili in varno rešili ujetega delavca.  

Izpostava Ljubljana

Ob 14.47 so na Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz petega nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 21.27 je na Jurčkovi cesti v Ljubljani v kopalnici zaradi tehnične okvare na vodovodni inštalaciji iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil. Za sanacijo bodo poskrbeli stanovalci.

Ob 23.06 so v objektu na Linhartovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana rešili osebo, ki je ostala ujeta v dvigalu zaradi izklopa elektrike. 

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.10 so v Lendavski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota iz okvarjenega dvigala rešili štiri osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.59 so na Cankarjevi ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vrata kopalnice in iz nje rešili osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/