Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. decembra 2022.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Postojna

Ob 7.40 so na Postojnski cesti v Pivki sorodniki pogrešali osebo. Gasilci PGD Pivka so odprli vrata stanovanja večstanovanjske stavbe, vendar osebe ni bilo doma. Gasilci so nadaljevali iskanje v okolici Pivke. Pogrešanca so medtem našli policisti.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.35 sta v naselju Čeplje v občini Vransko, na uvozu na avtocesto, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in očistili cestišče. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 20.37 je na regionalni cesti Maribor–Lenart v naselju Vosek, občina Pesnica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, vozilo potegnili na cesto in nevtralizirali razlite motorne tekočine

Izpostava Postojna

Ob 23.54 je na avtocesti na razcepu Nanos v smeri Ljubljana, občina Postojna, osebno vozilo trčilo v zaščitno betonsko ograjo. Gasilci PGD Razdrto in Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji pri osvetljevanju kraja dogodka. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 3.18 je na Cesti v Trnovlje v Celju zagorelo na hladilnem sistemu skladiščnega objekta. Zaposleni so pogasili požar pred prihodom gasilcev PGE Celje in PGD Celje Gaberje, ki so nato zaprli ventile na sistemu, preprečili nadaljnje iztekanje hladilne tekočine, prostore prezračili in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.20 je v Rimskih Toplicah, občina Laško, zagorelo v hodniku večstanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev so stanovalci pogasili začetni požar. Gasilci PGD Rimske Toplice in Laško so prezračili prostore in izmerili prisotnost plinov v stanovanjih. Odsvetovali so kurjenje do pregleda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.38 je v Moravčah pri Gabrovki v občini Litija prišlo do pregretja peči na drva. Gasilci PGD Gabrovka so ohladili peč in preverili njeno okolico. Na kraju je bila policija.

Izpostava Maribor

Ob 7.18 je v Gregorčičevi ulici v Slovenski Bistrici zagorelo v sobi, v prvem nadstropju stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar sobe velikosti 4 x 4 metre, odkrili 2 kvadratna metra strehe in objekt prezračili. Na kraju je bil prisoten tudi dežurni Elektra Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.17 je v naselju Krnci, občina Moravske Toplice, gorela lesena brunarica, velikosti 5 x 6 metrov. Požar, ki je brunarico v celoti uničil, so pogasili gasilci PGD Krnci, Sebeborci in Moravske Toplice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.57 so na Banjšicah, občina Nova Gorica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so tleče saje pogasili, opravili pregled s termovizijsko kamero in lastnikom odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.54 je v ulici Brezje v Novem mestu gorela lesena baraka velikosti 3 x 3 metre. Požar, ki je objekt uničil, so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Izpostava Postojna

Ob 10.52 je v Dolenji vasi v občini Cerknica, predvidoma zaradi napake v elektro omarici, zagorelo v sobi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dolenja vas, Cerknica in Dolenje jezero so požar pogasili. Dežurni podjetja Elektro Ljubljana pa je odklopil elektriko.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.07 je pri trgovskem centru Fama v Vipavi zagorelo osebno vozilo, ki so ga pogasili gasilci PGD Vipava.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.44 je na Ljubljanski cesti v Kamniku zagorel zabojnik za komunalne odpadke, ki so ga pogasili gasilci Kamnik in PGD Duplica.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 11.13 je na Vršiški cesti v Kranjski gori, v poslovnem objektu prišlo do nesreče z nevarno snovjo. Gasilci PGD Kranjska Gora in GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, osebe evakuirali iz objekta, preprečili nadaljnje uhajanje nevarnih plinov in prezračili objekt. Obe poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP Jesenice.

Izpostava Ptuj

Ob 16.44 sta se v ulici Breg v Središču ob Dravi pri žganjekuhi s plinom zastrupili osebi. Gasilci PGD Ormož in Središče ob Dravi so nudili pomoč reševalcem NMP Ormož pri oskrbi oseb, prezračili prostor in opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov. Reševalci NMP so eno osebo prepeljali v SB Ptuj.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.32 so na pobočju Krasa nad cesto Miren–Opatje Selo, občina Miren – Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Gorenjske in Ljubljanske regije pričeli s pregledovanjem terena. Našli in odstranili so 40 kosov topovskih granat in ročnih bomb, skupne mase 62,27 kg, iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe, italijanske iz avstrijske izdelave, so prepeljali v ustrezno skladišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.41 so v naselju Škale v občini Velenje gasilci PGD Velenje odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili dostop reševalcem NMP Velenje do onemogle osebe.

Izpostava Kranj

Ob 12.59 se je v Struževem v Kranju pokvarilo dvigalo v stanovanjskem objektu, v njem pa sta ostali ujeti osebi. Gasilci GARS Kranj so rešili osebi, dvigalo odklopili iz obratovanja in obvestili pristojnega serviserja.

Ob 13.15 so v Dražgošah v občini Železniki gasilci PGD Dražgoše nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 14.36 so v naselju Stara loka, občina Škofja Loka, gasilci PGD Stara Loka nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu obolele osebe.

Ob 16.32 se v Cankarjevi ulici v Radovljici gasilci PGD Radovljica odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP Radovljica do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.46 so v naselju Dobovlje, občina Domžale, gasilci CZR Domžale razžagali in odstranili podrto drevo.

Ob 14.37 so v naselju Vnanje Gorice, občina Brezovica, gasilci GB Ljubljana razžagali in odstranili podrto drevo, ki je padlo na električne vodnike.

Ob 21.15 so na Rojčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri imobilizaciji in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 9.55 so v Ulici Pohorskega odreda v Slovenski Bistrici gasilci PGD Zgornja Bistrica odprli vrata stanovanja in omogočili dostop svojcem in reševalcem NMP Slovenska Bistrica do preminule osebe. V času intervencije se je poškodoval gasilec, katerega so na kraju pregledali in oskrbeli reševalci NMP Slovenska Bistrica.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.28 so pod Loškim mostom v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto s pomočjo čolna na varno prepeljali zagozdeni leseni splav in ga privezali.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.01 je v Meškovi ulici v Slovenj Gradcu, zaradi počene vodovodne cevi, voda zalila kletne prostore poslovnega objekta. Gasilci PGD Slovenj Gradec so odvečno vodo izčrpali ter nudili pomoč dežurnim delavcem Javnega komunalnega podjetja Slovenj Gradec pri odpravi napake.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.22 so v naselju Podvine, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Zagorje ob Savi nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/