Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Z današnjo odločitvijo ljudem v BiH sporočamo, da je njihova prihodnost v naši skupni evropski hiši

Današnji dogovor voditeljev držav članic EU o podelitvi statusa kandidatke EU Bosni in Hercegovini (BiH) je ena izmed najpomembnejših geostrateških in političnih odločitev, ki jih je EU sprejela v zadnjem obdobju.
Predsednik vlade Robert Golob ob prihodu na zasedanje Evropskega sveta v Bruslju.

Predsednik vlade Robert Golob ob prihodu na zasedanje Evropskega sveta v Bruslju. | Avtor: Anže Malovrh, STA

Širitveni proces je orodje, ki se ga v Sloveniji močno zavedamo in cenimo, saj smo sorazmerno nova članica EU. Širitveni proces je za nas pomenil upanje v boljšo prihodnost. Zato verjamemo, da z današnjo odločitvijo tako upanje dajemo tudi prebivalkam in prebivalcem Bosne in Hercegovine (BiH), podobno kot smo tako upanje pred meseci dali prebivalkam in prebivalcem Ukrajine in Moldavije.

Odločitev Evropskega sveta temelji na pobudi slovenskega predsednika vlade, predstavljeni na srečanju voditeljev junija letos. V zadnjih mesecih smo se močno angažirali, da je bilo med državami članicami EU doseženo potrebno soglasje, ki smo ga okronali z današnjo odločitvijo. Gre za velik slovenski uspeh. Obenem pa gre za uspeh celotne EU, ki je enotno podprla podelitev kandidatskega statusa in soglasno potrdila pomen, ki ga EU daje prihodnosti regije Zahodnega Balkana.

Z današnjo odločitvijo smo tudi pokazali, da razumemo izzive, s katerimi se sooča Bosna in Hercegovina in celoten Zahodni Balkan. Podelitev kandidatskega statusa je zelo potreben signal tretjim državam, katerih škodljivi vplivi so se z leti povečali, da ne bomo dovolili, da bi njihove negativne politike in dezinformacije prevladale na Zahodnem Balkanu. Ponovno se uveljavljamo kot vodilni politični akter v regiji.

Ljudem v BiH sporočamo, da je njihova prihodnost v naši skupni evropski hiši. V veliko zadovoljstvo in veselje nam je, da bomo prihodnost celotne Evrope gradili skupaj.