Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. decembra 2022.

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 8.19 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,8 v bližini Medvod, 10 km severno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ljubljane in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Plazovi

Izpostava Celje

Ob 11.31 je v Titovi ulici v Radečah zemeljski plaz velikosti 30 x 10 metrov porušil dve steni objekta in poškodoval streho. Gasilci PGD Radeče so plaz prekrili s folijo, z lesenimi stebri podprli streho in nudili pomoč lastnikom pri praznjenju objekta. Na kraju so bile tudi pristojne službe.

Žled

Izpostava Postojna

Ob 7.45 so na Prečni ulici v Postojni gasilci PGD Postojna s tehničnim posegom odstranili led in ledene sveče s strehe porodnišnice Postojna. Zaradi odpadajočega ledu je bilo poškodovano eno osebno vozilo.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 7.38 so v Novem naselju v Bistrici ob Dravi gasilci PGD Bistrica ob Dravi nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Koper 

Ob 6.05 se je na območju Pirana pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane osebe. Pri iskanju so sodelovali gasilci JZ GB Koper, policisti, redarji, gorski reševalci GRS Ljubljana, Kamnik in Bohinj, vodnik reševalnega psa Skupine za iskanje pogrešanih oseb KZS ter predstavniki Civilne zaščite občine Piran. Pogrešano osebo so našli preminulo.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.55 je v Dekmanci, občina Bistrica ob Sotli, iz tovornega vozila padla hlodovina in popolnoma zaprla cestišče. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGD Bistrica ob Sotli so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji.

Ob 12.10 sta na Drofenikovi ulici v Šentjurju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in sanirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 18.10 sta na cesti Kranj–Šenčur, občina Kranj, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, posuli iztekle motorne tekočine, odklopili akumulatorja in nudili pomoč policiji.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.04 so na avtocesti pri Blagovici v smeri Domžal trčila tri osebna vozila. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in na enem vozilu odklopili akumulator. Reševalci NMP Domžale so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Ob 15.26 je na Verdu, občina Vrhnika, voznik s tovornim vozilom zapeljal z gozdne ceste v jarek. Gasilci PGD Verd so tovorno vozilo s tehničnim posegom potegnili na cesto.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.21 je na cesti Ljutomer–Krapje s cestišča zdrsnilo osebno vozilo in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in poškodovani osebi pomagali iz vozila. Oskrbeli so jo reševalci NMP Ljutomer.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.17 je v naselju Jelični vrh, občina Idrija, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policistom in reševalcem NMP. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.21 je v naselju Podpeca, občina Črna na Koroškem, z vozišča zdrsnilo tovorno vozilo, ki je prevažalo utekočinjen naftni plin. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda Ravne na Koroškem in PGD Črna na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabilizirali in tako preprečili nadaljnji zdrs vozila.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 19.51 je v križišču Zaloške ceste in Grablovičeve ulice v Ljubljani potniški vlak trčil v osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč potnikom pri sestopu z vlaka, iz vozila s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo in jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP. Strojevodja in ostali potniki na vlaku niso bili poškodovani.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 12.48 je v Ribčevem Lazu, občina Bohinj, zagorela izolacija fasade nastanitvenega objekta. Lastnik je pred prihodom gasilcev omejil širjenje požara. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica, Stara Fužina in Savica - Polje so dokončno pogasili požar ter s termovizijsko kamero pregledali območje požara.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.06 je na Brglezovem štradonu v Črni vasi, občina Ljubljana, zagorela starejša stanovanjska hiša velikosti 13 x 9 metrov. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana je bila stanovanjska hiša popolnoma v plamenih, požar pa se je širil na gospodarski objekt, ki se drži stanovanjske hiše. Gasilci so pogasili požar, ki je uničil stanovanjsko hišo, gospodarsko poslopje pa delno poškodoval. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli stanovalko, ki je bila prekomerno izpostavljena dimu in nato prepeljali v UKC Ljubljana. Dežurni OZRCO MOL bo zanjo uredil začasno nastanitev.

Ob 15.35 se je na Brglezovem štradonu v Črni vasi, občina Ljubljana, ponovno kadilo na pogorišču, kjer je v dopoldanskih urah pogorela stanovanjska hiša. Gasilci GB Ljubljana so kraj dogodka pregledali s termovizijsko kamero in ugotovili, da se na pogorišču še vedno sprošča para od gasilne vode, zato so pogorišče preventivno še enkrat zalili z vodo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.02 so v naselju Selo, občina Moravske Toplice, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Selo so nadzirali gorenje saj in pregledali okolico dimnika.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.43 je na Cankarjevi cesti v Metliki zagorelo v sušilnici mesa. Gasilci PGD Metlika so požar pogasili in preprečili širitev ognja na sosednji objekt. Požar je uničil sušilnico in več deset kilogramov mesa.

Izpostava Postojna

Ob 13.54 je na Tovarniški poti v Pivki zagorelo v kopalnici stanovanja večstanovanjskega objekta. Lastnik stanovanja je še pred prihodom gasilcev pogasil požar in se med gašenjem poškodoval. Gasilci PGD Pivka so prezračili stanovanje in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanca.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.08 je Na Šancah na Ravnah na Koroškem zagorela mizarska delavnica velikosti 8 x 5 metrov. Požar, ki je objekt uničil, so pogasili gasilci KGZ Ravne, PGD Ravne na Koroškem ter Kotlje. Pri sanaciji so pomoč nudili tudi delavci Družbe za ravnanje z odpadki.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 19.12 so na Ulici Kozjanskega odreda v Rogaški Slatini gasilci PGD Rogaška Slatina pogasili manjši kup goreče plastike.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.37 so na Preglovem trgu v Ljubljani pod nadstreškom večstanovanjskega objekta goreli zabojniki za odpadke. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar, prezračili stopnišče in pregledali stanovanja. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli nekaj stanovalcev, ki so bili prekomerno izpostavljeni dimu.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.47 je na območju vrha Svete gore pri Novi Gorici občan naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja ustrezno uskladiščila 4 kose neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 14,4 kilogramov iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 11.50 so pri podiranju hiše v kraju Čiginj, občina Tolmin, naleteli na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne in do uničenja uskladiščila.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 13.05 so v Kalcah, občina Logatec, gasilci PGD Gornji Logatec s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri so našli onemoglo osebo ter reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.18 so v Plešivem, občina Brda, gasilci PGD Dobrovo nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.58 so v ulici Mestne njive v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila poškodovana oseba in nudili pomoč reševalcem NMP Novo mesto pri prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.42 so v Koloniji 1. maja v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za za okolje.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje.