Skoči do osrednje vsebine

Slovenija uspela s pobudo podelitve statusa kandidatke Bosni in Hercegovini

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve izraža veliko zadovoljstvo, da so voditelji držav članic EU na zasedanju Evropskega sveta 15. decembra 2022 sprejeli pomembno politično odločitev o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini.

»Čestitke državljanom Bosne in Hercegovine, saj si zelo zaslužijo ta pozitiven signal, ki predstavlja tudi upanje za svetlejšo prihodnost. Ponosna sem, da je Slovenija odigrala vodilno vlogo pri podpori BiH za status kandidatke in navdušena nad idejo, da bomo v prihodnosti skupaj v EU. Status kandidatke in napredek na poti v EU imata še posebej velik pomen za mlade v BiH in njihovo prihodnost,« je poudarila ministrica Tanja Fajon.

Slovenska diplomacija si je v zadnjih mesecih močno prizadevala, da bi države članice EU na podlagi priporočila Evropske komisije Bosni in Hercegovini še letos podelile status kandidatke. Pri tem je bila uspešna. Podelitev statusa kandidatke je strateška odločitev, ki Bosni in Hercegovini, njenim državljanom ter celotni regiji sporoča, da je njihova prihodnost v EU. Še posebej to velja za mlade generacije. Gre za pomemben korak naprej na poti k članstvu v EU in za spodbudo k hitrejšemu napredku pri reformah.

Sedaj mora Bosna in Hercegovina opraviti svoj del naloge. Prva je čim hitrejša vzpostavitev institucij na vseh ravneh, čemur mora slediti izpolnjevanje prednostnih nalog, kakor jih je določila Evropska komisija. Slovenija bo BiH še naprej pomagala pri izvajanju reform, ki bodo državo vodile v smeri članstva v EU.