Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. decembra 2022.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 3.07 je v naselju Dobrnež v občini Slovenske Konjice osebno vozilo trčilo v podrto drevo čez vozišče. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odstranili podrto drevo, nudili pomoč reševalcem NMP in policistom. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi.

Izpostava Kranj

Ob 11.18 sta na cesti Staneta Žagarja v Šenčurju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri oskrbi poškodovanih udeležencev.

Ob 16.31 sta na glavni cesti Kranj–Šenčur–Brnik, občina Šenčur, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.58 sta na Litijski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Ljubljana so tri poškodovane osebe na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.33 je na Kamniški cesti v Domžalah osebno vozilo zbilo pešca. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi ponesrečenca. Reševalci so ga prepeljali v ZD Domžale.

Izpostava Maribor

Ob 21.03 je na križišču Ceste Proletarskih brigad in Kardeljeve ceste v Mariboru prišlo do prometne nesreče, v kateri je bilo udeleženo eno osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posipali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.55 sta v križišču na Ajševici, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili eno poškodovano osebo iz vozila in ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica. Gasilci so še odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine na vozišču. V prometni nesreči so se poškodovale tri osebe.

Izpostava Postojna

Ob 17.57 sta na regionalni cesti Cerknica–Grahovo v občini Cerknica trčili osebni vozili. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, do prihoda reševalcev NMP Postojna nudili pomoč poškodovani osebi in pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 14.07 je na Partizanski cesti v Velenju zagorel koš za odpadke v neposredni bližini industrijskega objekta. Požar so pogasili gasilci IGE Gorenje Velenje.

Izpostava Kranj

Ob 13.22 so v Štefetovi ulici v Šenčurju goreli zabojniki za odpadke. Gorečo vsebino so pogasili gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.27 so v Gogalovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili gorečo vsebino zabojnika za odpadke.

Izpostava Maribor

Ob 21.20 je v Ferkovi ulici v Mariboru zagorel komunalni zabojnik za papir. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.13 je v ulici Meline v Spodnji Idriji stanovalka zgornjega nadstropja večstanovanjskega objekta zaznala povečan vonj po neznani snovi. Že predhodnega dne se je aktiviral javljalnik, zaradi povišane koncentracije CO. Gasilci PGD Idrija so izmerili koncentracijo plina, ki je bila nekoliko povišana in prezračili prostore. Obveščen je bil upravitelj večstanovanjskega objekta.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 6.03 je v drugem bazenu Luke Koper prišlo do onesnaženja morja pri nalivanju pogonskega goriva v ladjo. Posredovali so gasilci Luke Koper, Služba za varstvo obalnega morja in pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.40 je na Poti Sv. Antona v Idriji zaradi tehnične okvare iz parkiranega osebnega vozila iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci PGD Idrija so preprečili nadaljnje iztekanje ter posuli in očistili onesnaženo dvorišče in dovozno pot do stanovanjskega objekta.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Koper

Ob 18.43 se je v Zazidu v občini Koper delno porušila stara kamnita hiša. Večje kamenje je delno zaprlo cesto Rakitovec–Podpeč. Dežurni delavci Cestnega podjetja Koper so skušali odstraniti kamenje in ustrezno označiti kraj dogodka ter omogočiti varen promet. Sanacija se bo izvajala v naslednjih dneh. O dogodku so bili obveščeni pristojni na Mestni občini Koper.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 9.30 je v Selah pri Dobovi, občina Brežice, zaradi zamašene cevi meteorna voda zalila jašek in klet v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Sela pri Dobovi so izčrpali okoli 10 kubičnih metrov vode, zaradi nadaljnjega dotekanja vode pa v jašek namestili potopno črpalko. Delavci Komunale Brežice so odmašili cev za odtekanje meteorne vode.

Izpostava Celje

Ob 6.18 so v naselju Pečovje v občini Štore gasilci PGD Štore razžagali in odstranili na vozišče podrto drevo.

Ob 15.07 je v Medlogu v občini Celje poškodovano drevo ogrožalo promet ter elektro vodnike. Gasilci PGE Celje so s pomočjo avto-lestve drevo razžagali ter očistili cestišče. Delavci elektro podjetja so izklopili elektro vodnike, policisti pa zavarovali območje ter cesto zaprli za ves promet.

Ob 18.39 se je v Veliki Pirešici v občini Žalec nad cestišče nagnilo drevo, ki je ogrožalo mimoidoče. Gasilci PGD Velika Pirešica so drevo razžagali in odstranili.

Ob 19.39 so v Kavčah, občina Velenje, gasilci PGD Velenje na težavnem terenu nudili pomoč delavcu vlečne službe pri natovarjanju poškodovanega vozila v prometni nesreči.

Izpostava Koper

Ob 1.29 so na Vanganelski cesti, občina Koper, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in s tem omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Izpostava Kranj

Ob 10.01 so gasilci PGD Trata ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v Frankovem naselju v Škofji Loki in omogočili vstop reševalcem NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.57 so v Cankarjevi ulici v Kočevju gasilci PGD Kočevje pomagali reševalcem NMP Kočevje pri prenosu obolele osebe iz drugega nadstropja večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Ob 15.46 je na Tržaški cesti v Ljubljani iz poškodovanega radiatorja v stanovanju v devetem nadstropju večstanovanjske stavbe iztekala voda in zatekala v stanovanje nadstropje nižje. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, zaprli ventile na radiatorju in pobrisali izteklo vodo.

Izpostava Maribor

Ob 11.39 je v naselju Gaj nad Mariborom, občina Maribor, na poledeneli cesti obstal voznik z vozilom, ki ga je zaneslo nad prepad. Gasilci JZ GB Maribor so skupaj s voznikom vozilo odstranili na varno.

Ob 19.05 so v naselju Platinovec, občina Kungota, gasilci PGD Zgornja Kungota nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Ob 20.01 so v Tomšičevi ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica iz pokvarjenega dvigala rešili osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.06 so ob reki Idrijci pri naselju Spodnja Idrija gasilci PGD Idrija preprečili iztekanje goriva iz delovnega stroja v vodo in ga pritrdili do izvleke iz vode.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.30 je v poslovni stavbi v ulici Pod Trško goro v Novem mestu oseba ostala v okvarjenem dvigalu. Gasilca GRC Novo mesto sta jo s tehničnim posegom rešila in o okvari obvestila upravnika stavbe.

Izpostava Ptuj

Ob 13.58 so v Bratislavcih, občina Dornava, gasilci PGD Polenšak odstranili drevo, ki je padlo na cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.15 so v Podpeci, občina Črna na Koroškem, po včerajšnjem zdrsu tovornega vozila, ki je prevažalo utekočinjen plin, gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Črna na Koroškem zavarovali kraj dogodka, stabilizirali cisterno, nudili pomoč pri prečrpavanju utekočinjenega plina in pomagali vlečni službi pri izvleku tovornega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.27 so v Novem Logu v Hrastniku gasilci PGD Hrastnik in Dol pri Hrastniku s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP Hrastnik.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za za okolje.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje.