Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. decembra 2022.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 11.30 je na območju Gorenjih Kamenc in Velike Bučne vasi v občini Novo mesto potekala iskalna akcija pogrešane osebe. Območje so v sodelovanju s policijo preiskali vodniki reševalnih psov Kinološke zveze Slovenije – Skupina 8 in Zveze vodnikov reševalnih psov Dolenjske in Ljubljanske regije. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.30 sta v Kočkem vrhu, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč policiji. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ptuj

Ob 19.27 je v naselju Placar, občina Destrnik, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč poškodovani osebi ter vlečni službi.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.04 so v naselju Podklanc, občina Dravograd, trčila tri osebna vozila. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri prenosu štirih poškodovancev v reševalna vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 18.02 so v ulici Narpel v Krškem zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Krško so saje pogasili in dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 4.22 je v Cankarjevi ulici v Radovljici gorela pozabljena hrana na štedilniku. Lastnik je pred prihodom gasilcev ogenj pogasil sam. Gasilci PGD Radovljica, Lesce in Begunje na Gorenjskem so zavarovali kraj dogodka, s termovizijsko kamero pregledali stanovanje, iznesli ožgane dele na prosto ter do prihoda reševalcev NMP Radovljica nudili prvo pomoč osebi, ki se je nadihala dima.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.01 so na Šišenski cesti v Ljubljani v garažni hiši gorela garažna vrata v kleti. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška so pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali požarišče in prezračili objekt.

Ob 17.31 je v naselju Polica, občina Grosuplje, zagorelo v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Polica so požar, ki se je razširil z božičnega venčka na zaveso, televizijo in omaro pogasili. Predmete so dodatno ohladili in jih odnesli na prosto.

Ob 22.45 so ob Dolenjski cesti na Lavrici v občini Škofljica gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Škofljica in Lavrica so pregledali dimnik s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.01 je stanovalka v naselju Žaga, občina Bovec, opazila, da se kadi iz indukcijskega štedilnika. Gasilec PGD Srpenica je odstranil iverno ploščo, ki se je pregrevala.

Ob 19.17 so v ulici Mokraška vas v Idriji gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Idrija so goreče saje pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 11.03 so na Cesti 4. maja v Cerknici v stanovanju večstanovanjskega objekta gorele smeti. Gasilci PGD Cerknica, Dolenja vas in Dolenje jezero so iz objekta umaknili stanovalce, s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, pogasili požar, iz stanovanja iznesli smeti in prezračili vse prostore objekta.

Ob 13.47 je v Rozmanovi ulici v Ilirski Bistrici zagorel adventni venček v stanovanju večstanovanjskega objekta. Požar, ki je deloma poškodoval inventar, so deloma pogasili občani že pred prihodom gasilcev PGD Ilirska Bistrica, ki so nato požar dokončno pogasili, prezračili stanovanje, izmerili prisotnost plinov in pregledali stanovanje s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 22.36 je v naselju Senešci, občina Ormož, zagorelo ostrešje in mansarda stanovanjske hiše. Gasilci PGD Senešci, Velika Nedelja, Ormož, Cvetkovci, Podgorci, Trgovišče in Bresnica so požar pogasili. Dve poškodovani osebi sta bili prepeljani v bolnišnico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.01 so v naselju Pameče, občina Slovenj Gradec, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Pameče – Troblje so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in do prihoda dimnikarja odsvetovali nadaljnjo kurjenje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 19.31 je v naselju zgornja Velka v občini Šentilj gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Velka so požar, ki je vozilo v celoti uničil, pogasili, umaknili vozilo in počistili cestišče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 16.50 sta na Donački gori, občina Rogatec, na travniku pri gasilnem domu zagoreli debli. Požar so pogasili gasilci PGD Donačka gora.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.59 je na Stari gori v naselju Rožna Dolina, občina Nova Gorica, varnostnik opazil dim v zbirnem centru odpadkov. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so z vodo zalili žarišče in preventivno pregledali okolico. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Nova Gorica, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 12.54 je v naselju Cetore, občina Izola, občanka padla v kopalnici stanovanja. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, poškodovanki nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP in nato tudi pomoč pri prenosu občanke do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.00 so v naselju Zgornja Senica, občina Medvode, gasilci PGD Sora nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 17.12 je v Scopolijevi ulici v Ljubljani v zapuščeni hiši iztekala voda iz poškodovanega vodovodnega ventila na vrtu. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata, zaprli glavni ventil in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Maribor

Ob 15.45 je na Ljubljanski ulici v Mariboru iztekala voda iz zgornjega stanovanja. Gasilci GB Maribor so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje, zaprli ventil in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Postojna

Ob 8.46 so v Rozmanovi ulici v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri prenosu obolele osebe iz tretjega nadstropja večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Ob 22.28 so v Kidričevem naselju v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe v drugo nadstropje večstanovanjske stavbe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.11 sta se v naselju Spodnji Razbor, občina Slovenj Gradec, na vozišče podrli drevesi. Podrti drevesi so odstranili gasilci PGD Podgorje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/